L’Hospital Arnau de Vilanova de Lleida es prepara “pel pitjor escenari” de Covid

Abans de Setmana Santa el centre va avisar que la província ja estava a la cinquena onada

Imatge de l'Hospital Arnau de Vilanova de Lleida. EUROPA PRESS

El doctor i coordinador covid-19 de l’Hospital Arnau de Vilanova (HUAV), José Luis Morales, ha assegurat aquest divendres que els metges que atenen malalts de Covid en aquest centre s’està preparant “pel pitjor escenari”, ha recordat que abans de Setmana Santa l’hospital ja va advertir que Lleida estava a la cinquena onada i ha defensat confinaments selectius, de municipis, com s’ha fet a Austràlia.

Morales ha afirmat, en declaracions als mitjans, que encara no s’ha vist l’efecte de les vacances de Setmana Santa i que l’hospital, amb tres plantes pràcticament plenes de malalts de Covid, “es prepara per a una situació pitjor la setmana vinent”.

“La situació actual no és cap sorpresa, nosaltres abans de Setmana Santa dèiem que Lleida estava a la cinquena onada encara que eufemísticamente s’ha anat dient que estàvem en un repunt”, ha asseverat.

Morales ha dit que l’explicació que Lleida estigui a la cinquena onada i la resta de Catalunya a la quarta és complexa, i ha puntualitzat que la província sempre s’ha avançat a totes les ondades.

“Matemàticament continuem en la mateixa línia, nosaltres apuntem a la mobilitat, hi ha una sèrie de nuclis urbans en els quals es declaren brots que estan molt comunicats”, ha matisat.

El coordinador de les plantes Covid-19 ha explicat que es restringeix l’oci sense restriccions per a l’activitat laboral i ha insistit que la mobilitat laboral “també és important”.

Eixos de mobilitat laboral

“És una variable que hem de començar a considerar després de tres onades amb una política epidemiològica que podríem dir que no és fallida però no és òptima”, ha asseverat i ha insistit que hi ha eixos de mobilitat laboral que es noten molt a la comarca del Pla d’Urgell.

Per la seva banda, el cap de medicina intensiva del centre, Jesús Caballero, ha defensat que a més de confinaments quirúrgics fa falta responsabilitat social perquè “les restriccions estan però moltes vegades no es compleixen, hi ha menjars, sopars, esmorzars que estan fora del que es pot fer”.

“Estem de pujada de la cinquena onada i estem obrint espais i llits i mobilitzant personal que treballa més del normal de dilluns a diumenge per afrontar aquesta cinquena onada”, ha assenyalat.

Caballero, també president de la societat catalana de medicina intensiva, ha explicat que no només s’està habilitant espai al centre lleidatà i que altres hospitals també estan obrint nous espais perquè “queden quinze dies de pujada”.