L’etnògraf i escriptor Joan Bellmunt cedeix el seu fons fotogràfic a l’IEI de Lleida

Inclou unes 10.000 diapositives i 7.000 negatius amb la seva còpia en paper, d'entre els anys 1967 i 2010

temps lectura-Temps de lectura: 2 minuts
El fons fotogràfic de l’etnògraf i escriptor lleidatà Joan Bellmunt ha estat traslladat a l’Institut d’Estudis Ilerdencs (IEI) per tal d’efectuar els treballs necessaris per inventariar-lo i poder signar, així, la donació en ple dret a favor de la institució. Bellmunt va oferir al febrer a l’IEI la donació i cessió dels drets del seu fons fotogràfic. Després d’una visita dels tècnics de la Secció d’Audiovisuals, l’Institut d’Estudis Ilerdencs va emetre un informe favorable a la seva acceptació, que ara s’ha executat i tot el material ja es troba a les dependències que l’IEI té a la Caparrella. Es calcula que poden haver-hi més de 10.000 diapositives i uns 7.000 negatius amb la seva còpia en paper realitzades entre els anys 1967 i 2010.

Joan Bellmunt (Puiggròs, 1950) és un reconegut etnògraf català gran coneixedor de la cultura, de les tradicions, dels costums i de la geografia de la demarcació de Lleida que, durant més de 30 anys, s’ha dedicat a l’estudi del viure quotidià de les anteriors generacions.

Les imatges d’aquest fons han estat realitzades per dur a terme el seu treball etnogràfic, que ha tingut com a resultat la publicació d’un centenar d’obres diverses al llarg dels anys, entre les que destaquen els 34 volums de la col·lecció ‘Fets, Costums i Llegendes de les 13 comarques de Lleida’, els 11 volums de la col·lecció ‘Devocions Marianes populars’, i el llibre ‘Viles, pobles, ciutats i llogarrets de les terres de Lleida’, entre molts altres.

El fons es troba en molt bon estat de conservació i les imatges estan ben documentades per part de l’autor, ja sigui amb anotacions al marc de les diapositives, a les carpetes on es conserven els negatius o als àlbums dels positius en paper. Tot i això, és especialment rellevant per a l’IEI poder comptar amb l’ajuda del mateix autor de les imatges per dur a terme la seva descripció, un fet, aquest, no massa habitual ja que, molt sovint, són els hereus els que fan donació dels fons fotogràfics.