El Departament de Salut a la Regió Sanitària de Lleida ha presentat aquest matí a la Plaça Ricard Vinyes la campanya que ha posat en marxa la Generalitat de Catalunya per conscienciar i prevenir el suïcidi.
Es tracta d’una acció amb cercles negres enganxats en alguns espais de la via pública per simbolitzar el forat negre o pou en el qual es poden trobar persones amb conductes suïcides.
A Lleida, s’han instal·lat un total de cinc cercles negres, en punts com la Plaça Ricard Vinyes, la Plaça Sant Joan, la plaça de la Catedral, el Centre Cívic de Balàfia i el Campus Universitari de Cappont, que contenen un missatge que anima a demanar ajuda si es coneix algú que és “a punt de caure” en “el pou del suïcidi” i insta a trucar al telèfon 061/Salut Respon.
El punt negre representa aquest pou o situació d’una persona amb ideació suïcida i pretén buscar punts de detecció d’aquestes conductes per buscar ajuda, buscar que l’entorn tingui la possibilitat de trucar al telèfon 061 i evitar aquestes temptatives i suïcidis.
El director dels Serveis Territorials a Lleida i gerent de la Regió Sanitària Lleida, Raül Llevot, acompanyat de la Regidora de Persones Grans, Salut i Consum, Anna Miranda, i el director dels serveis de Salut Mental i Addiccions de Gestió de Serveis Sanitaris, Jordi Blanch, han presentat aquest matí aquesta campanya de prevenció i sensibilització ciutadana.
A Catalunya, els episodis d’ideació suïcida han crescut un 16% en majors de 18 anys durant el 2023 respecte al 2022, segons les dades provisionals del Codi Risc Suïcidi. La ideació fa referència a quan una persona va a urgències i manifesta que ha tingut pensaments suïcides.
En el cas de Lleida, s’ha posat el focus en la pandèmia com a principal causant d’aquest augment. Si en el 2022 hi havia 331 temptatives o ideacions, s’ha arribat a aquest 2023 amb 495 temptatives. És a dir, un creixement del 50% d’un any a l’altre. Entre 2018 i 2023 s’han notificat un total de 1.500 episodis.
Respecte a la ideació, ha crescut del 2022 al 2023 un 49% en la població adulta, i un 70% en la població infantil juvenil a Lleida.
Pel que fa al perfil i franges d’edat, predomina el perfil de dona davant de l’home. Hi ha un augment de temptatives de suïcidi en els adolescents (de 14 a 21 anys) i també la franja d’edat adulta per sobre dels 50.
“El problema dels 50 és que és més fàcil que després passin a l’acció, i això sigui conseqüència de mort. En els adolescents és més patiment emocional, i per això s’autolesionen. En la franja d’edat de 50 són més homes que dones”, ha explicat Jordi Blanch.
En l’acte de presentació, la Regidora de Persones grans, Salut i Consum, Anna Miranda, ha destacat la sensibilitat per part de l’Ajuntament de Lleida amb aquesta problemàtica relacionada amb la salut dels lleidatans i lleidatanes.
“El suïcidi és una manera d’acabar amb el patiment, i que les persones busquen que se’ls escolti, i per això aquesta campanya facilita aquest telèfon al que es pot trucar les 24 hores del dia”. Miranda ha volgut felicitar el Departament de Salut i la col·laboració per part de l’Ajuntament que pretén ser més preventiva que reactiva.
En aquest sentit, la Paeria treballa la salut mental amb programes enfocats a primària i secundària que tenen l’objectiu de prevenir conductes de risc i foment del benestar emocional dels nens i nenes.
Finalment, Jordi Blanch ha subratllat que “en la prevenció del suïcidi tan important és l’atenció professional, com el suport de l’entorn familiar, social i laboral. En moments de crisi, molts pacients se senten sols, amb un dolor emocional insuportable, i molts d’ells necessiten algú que els escolti sense ser jutjats”.
Per això, ha afegit, “si l’entorn identifica els signes d’alarma, pot fer aquest acompanyament i demanar ajuda al telèfon 061 Salut Respon, que és el número de referència per a l’atenció a la conducta suïcida a Catalunya.”
Els vinils de la campanya, de 260 cm de diàmetre, estaran presents durant un mes, tret d’algun punt que hi serà durant uns 15 dies. A la Regió Sanitària Lleida, s’ha instal·lat vinils a Lleida, Alcarràs, Almacelles, Alpicat, Balaguer, les Borges Blanques, Cervera, Guissona, Mollerussa i Tàrrega.
Amb aquestes instal·lacions, es vol conscienciar als familiars i a l’entorn, especialment d’homes de més de 50 anys, perquè no banalitzin situacions de risc, i acompanyin i ajudin la persona susceptible de desenvolupar una conducta suïcida.