Gairebé tothom a Lleida recorda aquell 11 de desembre del 2017 quan la Guàrdia Civil entrava al Museu de Lleida per endur-se les 44 obres d’art de Sixena fins al monestir de Vilanova de Sixena en ple període d’aplicació de l’article 155 a Catalunya i enmig de la indignació i de les protestes ciutadanes.
L’institut armat i els Mossos d’Esquadra van arribar de matinada i uns 200 agents van ocupar el museu de la capital Segrià. Es van endur 44 peces al monestir de Sixena. L’ordre del trasllat la va donar el llavors ministre de Cultura, Íñigo Méndez de Vigo, després de rebre una resolució del jutge.
Set anys després que fossin confiscades i traslladades cap a l’Aragó, les obres continuen sense poder ser visitades i se’n desconeix l’estat de conservació. Més concretament, trenta-dos mesos de reclusió que ha obligat la justícia aragonesa a obrir un expedient d’ofici per conèixer l’estat d’aquests béns requisats a Lleida i al MNAC.
Segons les últimes informacions, el monestir de Sixena té restringides les visites a les obres d’art de Sixena i fa prop de 3 anys que està tancat al públic. La sala d’exposicions on es troben aquestes peces va ser tancada al públic a començaments d’agost del 2022 per en principi, efectuar-hi unes obres de condicionament que en millorarien l’exposició, però fins el dia d’avui continua tancada.
El principal temor sobre l’estat d’aquestes obres és que, a diferència del Museu de Lleida, el monestir de Sixena no compta amb un sistema climàtic controlat i les obres podrien veure’s afectades per la humitat o la temperatura.
Des del govern d’Aragó treballen perquè les obres es puguin veure a partir del 2025 i és per això que la Justícia d’Aragó va obrir al juliol un expedient d’ofici per reclamar informació tant a l’Ajuntament com al govern aragonès sobre l’equipament i els béns que hi ha guardats.
Des del consistori es defensen i asseguren que les obres estan en perfecte estat, tot i que reclamen al govern de l’Aragó celeritat en el procés de museïtzació, perquè el monestir és un motor econòmic per al municipi.
El grup municipal de Junts a Lleida reclama informació sobre les obres espoliades
A principis de juliol, el grup municipal de Junts va instar a la Paeria de Lleida a demanar informació sobre l’estat de conservació de les obres de Sixena que van ser espoliades del Museu de Lleida l’any 2017.
La portaveu de Junts, Violant Cervera, afirmava que “l’espoli d’aquests béns, fet amb nocturnitat, traïdoria i que va ser possible gràcies a l’aplicació de l’article 155 va suposar una ferida per tots els lleidatans i lleidatanes, pel patrimoni cultural del país i per la unitat de la col·lecció. Aquell dia la ciutat també va perdre part d’història i de cultura, plasmades en una col·lecció que formava part de la identitat dels lleidatans i del propi Museu. L’espoli també va suposar una pèrdua no només per a Lleida, sinó també per a tothom qui valora i respecta el patrimoni artístic. Set anys després d’aquell episodi que mai no oblidarem, cap d’aquestes obres es poden veure a Sixena”.