Dissabte, 20 d'abril de 2024
És notícia

Les famílies s’oposen a l’augment de taxes a les escoles bressol de Lleida

L'aFFaC critica la incorporació d'un nou pagament per material escolar i que l'increment és "desorbitat"

Les Associacions Federades de Famílies d’Alumnes de Catalunya (aFFaC) dona suport a la Plataforma EBLleidaenlluita, formada per famílies d’escoles bressol de Lleida, en la seva reivindicació contra l’increment “desorbitat i sobtat” de les taxes. L’entitat critica, a més, que malgrat l’impacte que ha tingut la crisi per la covid-19 en l’economia de les famílies, La Paeria incorpori ara un nou concepte de material escolar que incrementa, encara més, els costos de la matriculació. En aquest sentit, l’aFFaC ha presentat al·legacions a la modificació de les taxes i reclama una tarifació social que repercuteixi positivament en aquelles famílies de rendes més baixes.

L’aFFaC denuncia que amb les noves taxes s’encareixen totes les despeses de l’Escola Bressol. L’ordenança de preus públics que ha publicat provisionalment la Paeria contempla, diuen, l’encariment no només del preu de matriculació i la incorporació d’una nova quota de material escolar, sinó que també modifica a l’alça el preu del servei de menjador escolar.

Critiquen que s’incrementen, de fet, totes les despeses vinculades a l’Escola Bressol, tant les fixes com les variables. Pel que fa a les despeses fixes, expliquen, el curs 2021-22 les famílies de Lleida pagaran un 8,4% més que l’any passat per la matrícula anual (s’encareix 5 euros), un 1,85% més en el servei de menjador (20 euros anuals) i 35 euros en concepte de material escolar que, fins ara, no havien d’assumir. En total, alerten, les famílies pagaran anualment entre 40 i 60 euros més que l’any passat. Les famílies que facin un ús esporàdic del servei de menjador, hauran d’assumir un increment del 4,38% en el preu.

En relació a les despeses variables, afegeixen, en funció de la renda de les famílies, també s’incrementa l’import de les quotes en la majoria dels trams de renda. El canvi de tarifació, que comporta una nova divisió segons els ingressos de les famílies, suposa increment significatiu de la quota en la majoria de famílies de renda mitja-baixa, mitja i alta. En alguns trams, diuen, l’increment arriba fins al 150% respecte al preu del curs 2020-21, el que suposa un augment de fins a 138,65 euros mensuals, la qual cosa suposa una quota mensual de 230 euros. Una pujada que, d’altra banda, no repercuteix positivament en aquells trams de renda més baixa que, si bé no s’augmenten significativament, tampoc es redueixen.

Cal dir que, en aquest sentit, la Paeria es va comprometre a revisar el nou sistema de tarifes de les escoles bressol i a estudiar incorporar dos bonificacions més a la part alta de la taula, així com revisar la tarifa màxima de 230 euros.

L’aFFaC considera que aquesta ordenança representa un increment “injustificat i desorbitat” en les quotes, que en cap cas serveix per alliberar de càrrega econòmica a les famílies més desafavorides. L’entitat recorda, a més, que l’objectiu de la tarifació social hauria de ser assolir la gratuïtat d’aquest servei per tal de garantir-ne l’accés a totes les famílies.

D’altra banda, les associacions de famílies consideren “inacceptable” que s’hagi escollit un any com aquest per incorporar una nova quota en concepte de material escolar, un any que ha estat devastador per a moltes famílies, tant a nivell emocional com econòmic. Per tot això, el passat 19 de novembre, l’aFFaC va presentar al·legacions davant la Paeria de Lleida, exigint que es procedeixi a canviar la tarifació social per una nova proposta dirigida al benefici de la població.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Amposta treballa per retirar els últims símbols franquistes a la cuitat

Notícia següent

Una dona mor en l’incendi d’un habitatge a l’Alt Penedès

Notícies relacionades