La sala Alfred Perenya de la regidoria de Cultura de l’Ajuntament de Lleida ha acollit aquest matí la presentació del Festival l’Art a l’Horta, el festival cultural i agroturístic de Lleida que se celebrarà durant 4 caps de setmana repartits al llarg de l’any, amb sessió tarda-vespre dissabtes i matinal de vermut diumenges, acompanyats d’espai de tast gastronòmic de l’Horta de Lleida i diversos espectacles d’art en viu.
El Festival, que ha estat presentat per la regidora de cultura, Pilar Bosch, comptarà amb vuit propostes d’arts escèniques i música, que se celebraran en quatre caps de setmana, vinculades a un producte agroalimentari o els seus derivats, associats a Denominacions d’Origen i Indicacions Geogràfiques Protegides.

Les actuacions tindran lloc en espais emblemàtics de l’Horta amb vinculació a la producció agroalimentària. El pressupost d’aquest festival, tal com ha explicat el director dels Serveis Territorials a Lleida del Departament de Cultura de la Generalitat, Albert Turull, és de 90.000 euros, amb la notable contribució del 50% (45.000 euros) mitjançant una subvenció del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.
La regidora de cultura, Pilar Bosch, ha volgut donar valor “al nostre festival més singular i que passa en aquest tresor verd que tenim a la ciutat, amb més de 19.000 hectàrees de cercle verd i amb la voluntat de posar en valor els productes agroalimentaris i de km0. La voluntat és generar aquest atractiu agroturístic, no només per la gent de fora, sinó també per la gent de Lleida”.

Pel que fa al calendari i al programa, que ha estat explicat per la directora de l’Auditori Municipal Enric Granados de Lleida, Puri Terrado, totes les actuacions seran gratuïtes i arrancaran el cap de setmana del 6 i 7 d’abril a Butsènit, en època de primavera amb la floració i hortalissa.
Abans, durant i després de les actuacions hi haurà un espai gastro-tast de l’Horta.
L’espai triat serà la Font de l’Ermita de la Mare de déu de Butsènit, on el 6 d’abril hi haurà un concert de la banda lleidatana Selva Nua; el diumenge 7 d’abril a partir de les 12 hores hi haurà l’espectacle “Leira. No camiño” del grup gallec Nova Galega de Danza.
L’Art a l’Horta tornarà el cap de setmana del 27 i 28 de juliol a Grenyana, ja a l’estiu, on el dissabte 27 de juliol hi haurà un concert de Queralt Lahoz, una cantant que barreja la tradició flamenca i la música hip-hop amb el poètic i un missatge reivindicatiu. El diumenge 28 hi haurà matinal de vermut amb La Corcoles amb H, una peça curta del funambulisme a 5m d’alçada.
El cap de setmana del 12 i 13 d’octubre l’Art a l’Horta aterra a Torres de Sanui, al Celler de Sanui, on el dissabte 12 d’octubre tindrà l’actuació de Joanna Dark “Lo Secà”, i el diumenge 13 d’octubre actuarà Berta Puigdemasa i Júlia Farrero amb “Xarxa”, una fusió entre les disciplines de circ (trapezi) i música (arpa).
Finalment, l’últim cap de setmana amb l’Art a l’Horta es celebrarà el 30 de novembre i 1 de desembre, a Rufea. El 30 de novembre hi haurà la companyia CIA visitants amb la presentació d’un espectacle a través d’una olivera. I finalment, l’1 de desembre hi haurà un concert de Maria Jaume, una cantant mallorquina que farà el concert de folk-pop acústic.
Finalment, la regidora de cultura Pilar Bosch ha convidat a tothom a participar en aquest gran festival a l’Horta de Lleida, i a fer-ho de manera sostenible. “Convidem a la gent a venir caminant o amb bicicleta per respectar l’Horta”.
El Festival, subvencionat per la Generalitat de Catalunya, s’organitza des de la Regidoria de Cultura, amb la col·laboració d’altres departaments implicats com: Horta, Medi Ambient, Agenda Urbana, Promoció Econòmica-Mercats i Turisme.
D’acord amb la subvenció que s’ha rebut per a la realització d’aquest festival, hi ha un component important de reconeixent del paisatge com una de les majors singularitats de Ponent.
S’agafen com a productes de l’Horta les Denominacions d’Origen (DO): DOP Pera de Lleida i DO vins i caves Costers del Segre, i també forns amb IG Pa de Pagès Català i l’Oli d’Oliva Verge extra que compleix amb els estàndards de màxima qualitat.
Es pretén donar valor al sector empresarial agrícola i derivats, que tenen protagonisme en la part d’aportar el producte DO, DOP i IG, per donar-lo a conèixer, així com poder-lo tastar, establir activitats dedicades a la gastronomia, ja sigui amb degustacions o rutes gastronòmiques derivades; així com la possibilitat de fer mercat i venda directa durant els dies del cicle.