L’Animac 2024 amb més diversitat aterra a Lleida del 15 al 18 de febrer

Avatar photo
La Mostra Internacional de Cinema d’Animació de Catalunya acollirà cinc premières mundials i reconeix figures com Isabel Herguera, Barry Purves o Roser Capdevila en la seva 28a edició
FOTO: Daniel Hurtado

La Sala Leandre Cristòfol de La Llotja de Lleida ha acollit aquest matí la presentació de la 28a edició d’Animac, la Mostra Internacional de Cinema d’Animació de Catalunya, que aterra a la ciutat del 15 al 18 de febrer, i que ha comptat amb la presència de l’alcalde de Lleida, Fèlix Larrosa; la regidora de cultura i promoció de la ciutat, Pilar Bosch; la vicepresidenta de l’Institut d’Estudis Ilerdencs (IEI), Estefania Rufach; i la directora d’Animac, Carolina López.

L’Animac projectarà a Lleida 179 films en una 28a edició dedicada a la diversitat en el cinema d’animació sota el lema ‘Diversity’.

L’Animac s’ha convertit en l’esdeveniment de referència per al cinema d’animació a tot el territori amb les projeccions d’una selecció de curtmetratges i llargmetratges, conferències, tallers, exposicions i activitats paral·leles, i online del 22 de febrer al 3 de març a través de la plataforma Filmin, des d’on es podrà seguir bona part de la programació de projeccions.

FOTO: Daniel Hurtado / D’esquerra a dreta: Pilar Bosch, Fèlix Larrosa, Estefania Rufach i Carolina López

L’alcalde de Lleida, Fèlix Larrosa, ha indicat que les 28 edicions d’Animac “ens consoliden com a gran capital en la celebració d’esdeveniments relacionats amb la cultura”. Larrosa ha afirmat que “tenim tots els ingredients” per viure una bona edició i que la mostra fomenta “l’emprenedoria, l’educació i el talent” de la joventut.

En aquest sentit, l’organització espera que uns 10.000 infants, principalment de Lleida, participin enguany de les sessions escolars. Es manté la secció ‘Incubator’, l’espai en el qual es presenten projectes en estat embrionari perquè siguin valorats per experts del sector.

Una edició renovada, amb moltes novetats i amb un programa extens, tal com ha explicat la regidora de cultura, Pilar Bosch, i on el fil conductor serà la diversitat en el cinema d’animació, amb l’objectiu de reflectir la riquesa d’experiències humanes, amb diverses cultures i una varietat d’identitats de gènere, orientacions sexuals i habilitats físiques i cognitives.

Bosch ha afirmat que l’Animac abraçarà “les migracions i el medi ambient, el feminisme i les dones, les identitats LGTBIQ+ o la no-violència” en una de les edicions més inclusives.

A més, es pretén “garantir el dret d’accés a la cultura a tota la ciutadania incorporant mesures d’accessibilitat” en l’àmbit “físic, intel·lectual i sensorial, programant sessions relaxades adaptades per al públic amb trastorns de l’espectre autista (TEA) i introduint el llenguatge de signes en diferents conferències.”

Aquesta 28a edició d’Animac ha rebut 562 pel·lícules en convocatòria oberta de més d’una cinquantena de països de procedència, entre els quals destaquen Espanya amb 79 films, França amb 62, Estats Units amb 48 i Bèlgica amb 35, entre altres.

En total, s’han presentat 231 films provinents d’escoles d’animació d’arreu del món, un 41,1% del total de pel·lícules presentades, el que posa de manifest un any més el potencial d’Animac per descobrir nous talents i oferir als més joves una finestra on projectar els seus primers treballs en el camp del cinema d’animació.

De tots aquests, s’han seleccionat 141 títols de la convocatòria oberta per ser projectats en les diferents seccions de la Mostra. Enguany es podran veure 179 films: 8 llargmetratges (2 formen part de retrospectives), 4 migmetratges i 167 curtmetratges. Hi haurà 5 premieres mundials, 58 estrenes a Espanya, 32 a Catalunya i 2 estrenes internacionals.

La creació del cartell i la realització de la careta animada d’enguany ha anat a càrrec de la il·lustradora i animadora valenciana Rocío Álvarez, com l’any anterior, qui guarda una relació especial amb la mostra, ja que l’any 2018 va guanyar el Premi del Públic d’Animac amb el seu curtmetratge Simbiosis carnal (Bèlgica, 2017), entre molts altres guardons internacionals.

La directora de la mostra, Carolina López, ha explicat que “sempre hem tingut en compte la diversitat, però aquest cop hem posat el focus en aquesta temàtica que es troba a l’ADN de l’animació, com per exemple quan estàs dissenyant personatges imaginaris que inicialment no en saps el sexe o l’ètnia“, ha expressat.

D’aquesta manera, López ha indicat que el programa vol “reflectir la realitat dels nostres temps, que està en continu debat i transformació, amb temes que ens interessen com la identitat de gènere, la inclusió o el feminisme”.

Estefania Rufach, vicepresidenta de l’Institut d’Estudis Ilerdencs (IEI), per la seva banda, ha destacat que “un any més, Animac ens sorprèn per la qualitat i per la seva gran sensibilitat a tothom, també pel territori, ja que obre finestres i ens ubica en el mapa de l’animació”.

La programació d’enguany ja es pot consultar a la pàgina web, així com la venda d’entrades per poder assistir, on la inauguració i la cloenda són gratuïtes, l’entrada de dia val 9 euros, l’entrada pel Petit Animac de 6 euros i l’abonament per tots els dies és de 25 euros.

Animac és organitzada per l’Ajuntament de Lleida amb el suport de la Fundació la Caixa, el Ministeri de Cultura a través de l’ICAA, l’Institut d’Estudis Ilerdencs de la Diputació de Lleida i el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya a través de l’ICE. Enguany té un pressupost de 210.000 euros.

Premis

El certamen reconeixerà amb el Premi Honorífic l’artista visual, directora, productora i docent donostiarra Isabel Herguera, que té una llarga trajectòria internacional i va ser exdirectora de la mostra entre els anys 2003 i 2011. Se li dedicarà una retrospectiva amb la projecció d’una selecció dels seus curtmetratges i el seu primer llarmetratge ‘El sueño de la sultana’.

El Premi Animation Master se l’adjudicarà el director, animador i guionista britànic Barry Purves (Regne Unit, 1955), considerat un mestre de l”stop-motion’ i que tracta en les seves pel·lícules temes molt íntims amb una sensibilitat exquisida.

Finalment, la dibuixant Roser Capdevila (Barcelona, 1939) recollirà durant l’acte de cloenda el Premi Trajectòria en reconeixement a la seva aportació a la cultura popular mitjançant personatges icònics com ‘Les Tres Bessones’.

Conferències i tallers

Com és habitual, la mostra impartirà diverses conferències i tallers sobre el món de l’animació, entre les quals destaquen la classe magistral del mateix Barry Purves, que ha col·laborat amb directors com Tim Burton o Peter Jackson. A banda, està prevista la xerrada ‘Animac Tech. Accessibilitat en animació i videojocs’, que anirà a càrrec del tècnic de la Direcció d’Accessibilitat Universal i Innovació de la Fundació ONCE, Enrique García.

Inauguració

La 28a edició d’Animac s’inaugura el proper dijous, 15 de febrer, a les 20.30 h a la Llotja. Durant l’acte es farà el lliurament dels premis Animation Master i Honorífic i es projectaran una selecció de curtmetratges recents, entre ells, Felina, de Maria Lorenzo, que s’estrena a l’Animac.

La ballarina lleidatana i performer Mabel Olea interpretarà una coreografia exclusiva preparada per a l’ocasió.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Mercat de Tarragona acull una exposició sota el paper de la dona en el món rural

Notícia següent

Mor un treballador atropellat per una màquina asfaltadora al Vallès

Notícies relacionades