L’Ajuntament de Lleida ha celebrat aquest matí, en mig de la polèmica generada entre el govern municipal i el Lleida CF, el Ple Extraordinari per l’aprovació definitiva de l’expedient del Pressupost General per a l’exercici 2025. Durant aquest ple extraordinari hi ha hagut una esmena presentada per l’ERC-AM i per part de l’Associació d’Alimentadors per la Dignitat del Gat Comunitari de Lleida (ADGAT) en què ha reclamat reconsiderar el pressupost municipal pel 2025 per incloure-hi una partida específica per garantir el compliment de la llei vigent en matèria de protecció animal i gestió de les colònies felines.
Actualment, segons dades d’aquesta associació lleidatana gestionada pels mateixos voluntaris i creada fa poc més de 3 mesos, Lleida comptava al 2024 amb 6.000 exemplars de gats comunitaris, “una xifra que creixerà de forma exponencial si n0 s’actua amb mesures de control adequades”, ha denunciat Rosa Maria Torruella, membre de la Plataforma Animalista Terres de Lleida i de l’Associació ADGAT.
El president d’ADGAT, Ignacio Fregola, ha elevat el to en el seu torn de paraula i ha denunciat que durant els tres mesos de vida de l’Associació “hem vist de tot. Fins i tot franctiradors per la zona d’Adif que disparen contra els animals, i potser algun humà algun dia prendrà mal”. Durant la intervenció, Fregola ha mostrat una radiografia d’un centre veterinari on es veu el perdigó travessant l’animal, i també ha mostrat el perdigó extret.
FOTO: D.H. / Membres de l’ADGAT Lleida, presents al Ple Extraordinari d’avui, 17 de febrer
El president d’ADGAT denuncia que molts dels membres voluntaris “fem una feina que mai ha estat agraïda i hem rebut amenaces, insults i fins i tot violència física. És la crua realitat que han de viure sovint, experiències de gats torturats, enverinats i famèlics”. En aquest sentit, Ignacio Fregola ha reclamat un pressupost digne per aquests animals i ha agraït la tasca dels diferents regidors que han escoltat l’Associació, com és el cas de Junts amb Violant Cervera, també ha agraït la tasca del PP amb Xavi Palau, a Laura Bergés del Comú, a Esquerra Republicana, especialment al Juanjo Falcó i a la Jordina Freixanet, i també a la tinent d’alcalde Begoña Iglesias. “La moral d’un poble i d’una persona és demostra amb el tracte que es dona a un animal”, ha dit Fregola fent al·lusió a la mítica frase de Mahatma Gandhi.
Des de la Plataforma Animalista Terres de Lleida i l’Associació ADGAT, Rosa Maria Torruella ha anat més enllà per expressar la seva preocupació davant la manca de previsió en el pressupost del 2025 pel que fa a les obligacions legals de l’Ajuntament de Lleida en matèria de protecció i gestió de benestar animal.
“El pressupost aprovat inicialment no contempla cap partida destinada a fomentar programes de voluntariat i col·laboració amb entitats de protecció animal, tal com estableix la llei en l’article 23.1F del 2023. Una manca de suport que és especialment greu, ja que a Lleida hi ha diverses entitats que sense cap ajuda econòmica municipal estan assumint tasques essencials de recollida i atenció animal, unes tasques que segons l’article 22.1 de la mateixa llei són responsabilitat de l’Ajuntament”, ha denunciat Torruella.
A més, ha afegit que “tampoc preveu cap partida pel compliment de l’article 39.1, que estableix que la gestió de les colònies felines és responsabilitat de l’Ajuntament i implica, entre altres mesures, el desenvolupament de programes de control poblacional de les colònies mitjançant el mètode CER (Captura, esterilització i retorn)”.

Per tal d’afrontar aquest problema, l’Associació ha plantejat una actuació a 3 anys amb una dotació pressupostària inicial d’uns 200.000 euros per aquest 2025, mantenint el finançament en exercicis del 2026 i 2027. “Vull recordar que la manca d’actuació en relació a les colònies felines pot derivar en un greu problema de salubritat pública, especialment en aquelles zones ubicades prop de parcs, escoles i espais públics sensibles. L’Ajuntament ha d’assumir les seves responsabilitats i que prengui mesures immediates”, ha dit Torruella.
Per això, l’ADGAT Lleida sol·licita reconsiderar el pressupost municipal pel 2025 i que s’inclogui una partida específica per garantir el compliment de la llei vigent en matèria de protecció animal i gestió de colònies felines.
“No podem continuar assumint en solitari una responsabilitat que correspon a l’Ajuntament. Vostès tenen el deure legal i moral d’actuar en aquest àmbit. Lleida, la ciutat on la boira fa màgia és una de les pitjors de Catalunya en quant al tracte de les colònies felines i els animals en general, i això als animalistes ens fa molta molta pena i molta molta vergonya!”, ha sentenciat Torruella entre els aplaudiments de la desena de membres de l’Associació presents al ple.


La regidora del govern socialista a la Paeria de Lleida, Carme Valls, ha fet una comparativa pressupostària respecte a l’any anterior i ha explicat que durant el 2024 es van destinar 364.704 euros pel que fa a la protecció animal i el 2025 es destinaran 535.000 euros, un increment del 68%. “Aquest Ajuntament aposta per la protecció i cura dels animals. Apostem per entitats com ADGAT. Tots els d’aquest ple diria que tenim gat o gos i no se’ns pot acusar de no tenir sensibilitat amb els animals”.
Posteriorment, s’ha generat un debat amb tensió entre Valls i el regidor d’ERC, Juanjo Falcó, per la partida destinada a altres contractes i prestacions. El paer en cap, Fèlix Larrosa, ha tancat el debat afirmant que “avançarem en aquest model més empàtic amb els animals”.
Esquerra va demanar incorporar 200.000 euros al pressupost provinents d’una subvenció de l’Estat, que s’ha de demanar i que es restaria a l’espera de la seva resolució. D’altra banda, Carme Valls ha explicat que, tal com ja van fer l’any passat, demanaran l’ajuda esmentada. No obstant això, ha argumentat que el 2024 se’ls va denegar i el que cal és “que ens ajudeu perquè aquests diners de l’Estat arribin” i que si es reben, s’hi destinaran.
Finalment, l’esmena presentada per ERC ha quedat rebutjada amb 6 vots a favor, 16 en contra i 3 abstencions. L’aprovació definitiva dels pressupostos s’ha dut a terme amb 14 vots a favor, 6 en contra i 5 abstencions.