La UdL estudia l’impacte de la crisi de la covid-19 en l’ocupació juvenil

El projecte rep 90.000 euros i vol incidir en el debat sobre el mercat de treball post-pandèmia a curt termini

Un estudi sobre l’impacte de la covid-19 en l’àmbit econòmic i laboral dels més joves, coordinat per la professora de la Facultat de Dret, Economia i Turisme de la Universitat de Lleida (UdL), Maria Àngels Cabasés, rebrà 90.000 euros del Fondo Supera Covid-19 impulsat per Crue Universidades Españolas, el Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC) i Banco Santander. La recerca vol incidir en el debat sobre el mercat de treball post-pandèmia, a curt termini, en relació a la situació de precarietat laboral juvenil en un marc de creixent digitalització, segons Cabasés. Es vol obtenir una “radiografia” de com es perpetuen les desigualtats socials i els diferents rols laborals i socials entre homes i dones joves en l’actualitat.

L’ocupació juvenil a Espanya davant la crisi de la covid-19: impacte en la desigualtat laboral per gènere des d’un enfocament interseccional és el primer projecte de la UdL seleccionat en aquesta convocatòria extraordinària dotada amb 8,5 milions d’euros.

L’objectiu de la recerca – on també participen investigadors de les universitats de Barcelona (UB), València (UV) i Pompeu Fabra (UPF) – és analitzar com ha afectat la crisi sanitària al mercat laboral dels més joves, “especialment en els sectors que han arribat a majors quotes de precarització i incidint en la desigualtat per gènere”, explica Cabasés. ” També volem esbrinar quines estratègies han adoptat en aquesta situació sobrevinguda i si el fet de tenir estudis universitaris ajuda o no a obtenir millors contractes”, afegeix la professora de la UdL.

Per fer-ho, l’equip utilitzarà tècniques quantitatives i qualitatives, és a dir, analitzarà dades sobre la vida laboral i altres estadístiques oficials, però també realitzarà entrevistes personalitzades i grups de discussió “per accedir a les experiències de les persones joves, especialment les noies, i les diferents situacions que estan vivint a partir de l’esclat de l’emergència sanitària”, destaca la coordinadora de l’estudi, que es durà a terme a Catalunya i el País Valencià. “Són dos nuclis importants de població on l’impacte de la crisi ha tingut implicacions diferents”, assegura.

La recerca també vol formular un conjunt de recomanacions per afavorir l’ocupabilitat de les persones joves i contribuir a la seva emancipació econòmica en la millor de les condicions possibles.

En aquest sentit, el projecte preveu redactar un catàleg de recomanacions per al desenvolupament de polítiques públiques de foment de l’ocupació de qualitat dirigides a les persones joves, prenent en consideració les situacions de desigualtat observades. També una recopilació de casos de bones pràctiques “que el col·lectiu juvenil està implementant per a fomentar noves formes d’organització i d’activitat” i “recomanacions dirigides a les universitats i conjunt d’agents econòmics i socials per a reduir els impactes negatius sobre l’ocupació juvenil i sota un enfocament interseccional”.

A banda de Cabasés, en el projecte treballen les investigadores de la UdL Maria Jesús Gómez, Tanja Streker, Carlos Ansótegui, Miquel Úbeda; i de la UPF, Carles Feixa, Eduard Ballesté, José Sánchez, Celia Premat i Roger Soler; Carme Riera (UB); José Javier Navarro (V); i la Fundación Social.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

L’IMSST i EMATSA han instal·lat 21 comptadors solidaris per a famílies sense aigua potable

Notícia següent

Enxampen 40 persones dins un local d’oci de Torredembarra

Notícies relacionades