La soca britànica ja genera el 40 per cent dels casos a Lleida, igual que la mitjana catalana

Una treballadora analitzant una mostra de PCR en el laboratori d'Hipra. CEDIDA

Al voltant del 40 per cent dels contagis de Covid a Lleida són a causa de la variant britànica del virus, segons van informar fonts de l’ICS a Lleida, el triple que fa dos setmanes, quan eren el 17%. Així, dels 490 infectats de l’última setmana al pla, 196 són per aquesta variant coneguda com a B.1.1.7. Al Pirineu s’analitzen poques proves, per la qual cosa no hi ha dades sòlides per treure conclusions. A tot Catalunya, aquesta soca genera el 40% dels casos.

Respecte als contagis, a Ponent ara se’n detecten un 33% menys que fa dos setmanes, per la qual cosa la baixada s’ha frenat, ja que la setmana passada eren un 50 per cent menys. Aquesta tendència es relaciona amb el fet que des del passat 16 de febrer el percentatge de proves positives és superior al 5% que recomana l’OMS per tenir “controlat” el virus.

En concret, la setmana anterior al 16 de febrer, les proves positives eren un 4,8%, mentre que ara són el 6,72%, i quan se supera el 5% la corba de contagis puja i, posteriorment, el nombre d’hospitalitzats. De fet, la velocitat de transmissió del virus també va en augment i ara cada infectat contagia més d’una persona.