La Seu Vella de Lleida acull la VI Trobada d’Ambaixades de festes de Moros i Cristians

Entitats festeres del País Valencià i Múrcia, junt amb la de Lleida, representen actes de les seves celebracions

temps lectura-Temps de lectura: 2 minuts

Lleida ha acollit aquest vespre la VI Trobada d’Ambaixades de festes de Moros i Cristians en el marc de la Seu Vella, un esdeveniment en el qual han participat les set associacions festeres de l’Àrea 1 de la Unió Nacional d’Entitats Festeres (UNDEF), que inclou poblacions de la Vall d’Albaida i la Costera (Comunitat Valenciana), la Regió de Múrcia i Lleida.

En aquesta trobada, que ha estat organitzada per l’Associació de la Festa de Moros i Cristins de Lleida, les entitats participants han representat algun dels actes més rellevants de les respectives celebracions, sobretot les Ambaixades prèvies a les batalles.

L’activitat forma part dels actes commemoratius del 25è aniversari de la Festa de Moros i Cristians de Lleida i s’havia de celebrar en un principi durant l’any 2020, però la pandèmia va obligar a ajornar la trobada fins a enguany.

Aquest encontre de les ambaixades s’inicià l’any 2015 a la població de Llutxent, al qual seguiren les trobades a l’Olleria (2016), Aielo de Malferit (2017), l’Albaida (2018) i a La Font de la Figuera ( 2019).

Han assistit a l’acte els tinents d’alcalde Jordina Freixanet i Paco Cerdà, així com el regidor de Cultura de la Paeria, Jaume Rutllant, què ha estat encarregat de clausurar-lo amb unes paraules. També han estat presents el delegat territorial de Cultura, Albert Turull; la presidenta de la UNDEF, Pepa Prats, i el president de l’Associació de la Festa de Moros i Cristians de Lleida, Josep Lluís Gàzquez.

En el seu missatge, Rutllant ha demanat a les entitats festeres que siguin ambaixadors de cultura i de pau, perquè Lleida, igual que la Mediterrània, són terres d’acollida. “A la Mediterrània, els pobles van i venen. Compartim cultures i, afortunadament, estem barrejats. Som pobles i ciutats d’ideals”.

El regidor de la Paeria ha remarcat, que “les representacions festeres són expressions de pau”, i ha demanat als ambaixadors ”intentar negociar i conservar aquest esperit”, a l’hora que animava a “preservar, millorar i donar encara més força a aquestes tradicions, perquè tot això crea cohesió en els pobles i ciutats. Procureu doncs que s’hi afegeixi tothom, vingui d’on vingui i parli el que parli. En definitiva, sigueu ambaixadors de cultura, sigueu ambaixadors de la pau”, ha clos.

En la VI Trobada d’Ambaixades de festes de Moros i Cristians han participat les associacions d’Aielo de Malferit, L’Olleria, La Font de la Figuera, Llutxent, Molina de Segura, Albaida i Lleida.

La trobada, a la vegada de permetre els intercanvis, el coneixement i la col·laboració entre les diferents entitats, també és una forma de donar a conèixer com són les festes de Moros i Cristians en altres poblacions.