La Paeria i la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre col·laboraran per reduir els riscos d’inundabilitat al marge esquerre del Segre

El Paer en Cap, Miquel Pueyo, ha mantingut avui una trobada amb la presidenta de la CHE, Maria Dolores Pascual, en la qual s’ha acordat endegar estudis per a millorar la protecció davant riuades del barri de Cappont

El Paer en Cap, Miquel Pueyo, i la presidenta de la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre (CHE), Maria Dolores Pascual, han mantingut avui una reunió de treball a la Paeria que ha tingut com a objectiu avançar en la col·laboració en qüestions que són competència de l’administració hidràulica, però que afecten directament l’Ajuntament i la ciutat de Lleida, com és la reducció dels riscos d’inundabilitat que ara té el marge esquerre del riu Segre al seu pas per Lleida i en especial el barri de Cappont.

En aquest sentit, la Paeria ha sol·licitat a la CHE la seva col·laboració per endegar un estudi conjunt sobre possibles mesures per reduir els riscos d’inundabilitat a la zona del Camí de Grenyana en cas de possibles avingudes d’aigua, i per a l’execució i el finançament de les obres necessàries, d’acord també amb altres administracions i amb la petició de fons europeus. Algunes de les solucions que es plantegen són la construcció d’un mur que actuï com a dic, permeti evitar el desbordament del riu en aquesta zona i dirigeixi l’aigua cap a la canalització, i l’adopció de solucions singulars en la zona de les comportes que continguin l’aigua en aquestes situacions.

 “Hem demanat a la CHE que ens assessori, ens orienti i ens ajudi a buscar una solució tècnica que protegeixi l’espai que va des de les comportes fins al Molí de Cervià, que és per on en una hipotètica riuada de gran envergadura podria tornar a saltar l’aigua. La reunió s’ha mogut en l’àmbit tècnic. La Confederació no només té les competències sinó també la capacitat i els coneixements suficients per ajudar-nos”, ha destacat el Paer en Cap.

La presidenta de la CHE s’ha compromès a prioritzar aquestes actuacions per tal de minimitzar els riscos en casos de riuades. “Compartim amb l’Ajuntament de Lleida, com un dels principals municipis de la conca de l’Ebre, la preocupació per la prevenció d’avingudes d’aigua. Aquest tipus d’actuacions constitueixen una prioritat per garantir la minimització dels danys en el cas d’una avinguda que pogués afectar la ciutat de Lleida”, ha afirmat Pascual, qui ha destacat que aquestes actuacions s’integren dins del Pla de gestió de riscos de inundacions, que ja preveu actuacions com la que planteja la Paeria.

“Posem a disposició de la ciutat de Lleida tota la nostra capacitat tècnica i experiència per garantir que la solució que s’adopti sigui la idònia. Hem acordat amb l’Ajuntament treballar en una bona definició del document tècnic que permeti l’execució de les obres i per descomptat millorar la situació que ara mateix hi ha a la ciutat”, ha assegurat la presidenta de la CHE. La Confederació valorarà primer els estudis d’inundabilitat de què disposa la Paeria i després analitzarà les millors mesures per afrontar aquesta problemàtica.

Per la seva banda, el primer tinent d’alcalde i regidor d’Urbanisme, Toni Postius, ha assenyalat que un dels problemes de desenvolupament urbà amb què es troba Lleida “és la situació d’inundabilitat del marge esquerre del riu, que afecta fonamentalment al barri de Cappont”, que es coneix des de fa anys i que cal resoldre, tenint en compte també que cal fer aquesta millora abans d’aprovar un nou planejament urbanístic.

“Treballarem la proposta tècnica amb el vistiplau de l’organisme competent, que és la CHE, i a partir d’aquí mirarem d’acollir-nos a fons europeus i de la Generalitat a través de l’ACA”, ha declarat Postius. “Treballem amb períodes de càlcul de 500 anys, que per tant es produeixen molt de tant en tant, però també és cert que el canvi climàtic està fent més freqüents els fenòmens climatològics extrems”, ha afegit.

Durant la trobada, la Paeria també ha reiterat la seva demanda de millora del cabal ecològic del riu Segre all seu pas per Lleida.

Visita a la Paeria

Pueyo ha rebut la delegació de la CHE al despatx noble d’alcaldia i també han pogut visitar el Saló de Sessions i el Retaule. Després de la reunió de treball, la comitiva s’ha traslladat al costat de les comportes del Canal de Seròs i del Camí de Grenyana, en la zona on es vol actuar.

La trobada també ha comptat amb la participació dels tinents d’alcalde Toni Postius i Jordina Freixanet i del regidor David Melé, per part de la Paeria; del comissari d’aigües, Carlos Arrazola, i el cap del servei tècnic de l’àrea de Control de Domini Públic Hidràulic, Javier Herráiz, per part de la CHE; i del subdelegat del Govern de l’Estat a Lleida, José Crespín; a més de diferents tècnics d’ambdues administracions.