La Paeria continua treballant amb l’empresa BKM de fabricació d’ electrobusos de Belarús la seva possible implantació a Lleida

S’està elaborant un prototip que es portarà aquest any a Lleida per fer-ne proves

L’alcalde de Lleida, Miquel Pueyo, s’ha reunit avui telemàticament amb el Cònsol de Belarús, Cristian Balcells i  Sergey Lukashevich, en representació de l’empresa BKM especialitzada en la fabricació d’electrobusos per avançar en la posada en marxa d’una planta per fabricar autobusos elèctrics a Lleida. Es tracta d’un projecte que ja es va començar a treballar fa uns mesos, fruit dels contactes entre l’Ajuntament de Lleida i el cònsol honorari de la República de Belarús a Barcelona, Cristian Balcells i que ja està donant fruits amb la creació d’un prototip d’electrobús que està previst que es pugui presentar aquest any a Lleida.

Des de l’empresa que promou el projecte s’estan buscant partners a Lleida per poder implantar la fàbrica d’electrobusos.

Aquest és un dels principals projectes que comparteixen Lleida i la República de Belarús, però n’ hi ha d’altres com la voluntat que una missió lleidatana participi a la Fira agroalimentària Belagro, de Belarús, que se celebra al mes de juny. La situació derivada de la Covid-19 fa que a hores d’ara no es pugui donar per definitiva però es farà el possible per participar-hi. Cal destacar que els vols entre Minsk i Barcelona no s’han suspès.

L’alcalde de Lleida, Miquel Pueyo, ha destacat que amb Belarús, “crec que estem predestinats a entendre’ns i a buscar oportunitats compartides. Ells busquen un punt d’aterratge a Europa del Sud per coproduir o acabar de muntar els seus productes, bàsicament els autobusos elèctrics, i aquest punt pot ser Lleida. Lleida, a la vegada, també necessita punts d’exportació de productes, sobretot, del sector primari que, a més a més, estan en el marc de la Unió Euroasiàtica, per tant Belarús és també una porta d’entrada al mercat rus, armeni… “.

Pueyo ha destacat el paper clau que ha desenvolupat l’actual cònsol a Barcelona, Cristian Balcells, amb arrels lleidatanes, en la potenciació dels contactes entre Belarús i Catalunya, així com les relacions que ja s’han establert amb la conselleria d’Agricultura i el secretari de mobilitat Isidre Gavin i amb l’Ajuntament, “que des del principi han estat molt intenses i positives”.