La Paeria comença una campanya per reduir al màxim possible la presència de paneroles i rates

L'actuació de desinsectació i desratització té un import de 60.500 euros anuals

Imatge de rates al parc de les Vies de Lleida. TWITTER @MARC_MASCARILLA

L’Ajuntament de Lleida ha iniciat aquest dijous una campanya de desinsectació i desratització a la ciutat. L’empresa licitada per fer aquest servei farà el control preventiu periòdic a la ciutat i, durant els dos primers mesos, també farà actuacions complementàries als punts on darrerament s’han produït més incidències i s’han registrat més presència de rosegadors o paneroles.

L’objectiu de tot plegat és controlar els focus el més aviat possible. La Paeria controla durant tot l’any el nombre de rosegadors i ara, amb aquest nou contracte, s’hi afegeix també el control preventiu dels insectes reptants. El contracte té una durada de dos anys, més la possibilitat de dos anys més de pròrroga, per un import de 60.500 euros anuals.

El control dels rosegadors i insectes reptants es realitza mitjançant l’establiment de punts de control a ubicacions seleccionades del clavegueram, a una distància d’uns 100 metres aproximadament, on es col·loquen productes biocides. Aquests punts es revisen periòdicament per descobrir rastre de rosegadors o paneroles i, quan se’n detecta la presència en un punt determinat, es fa la diagnosi i la valoració de la situació per si cal prendre mesures físiques o estructurals abans d’aplicar productes químics. En el cas d’augment d’unitats, s’intensifiquen els controls per assegurar que hi hagi productes biocides disponibles i s’augmenta també el nombre de punts de control.

El tinent d’alcalde i regidor d’Urbanisme, Toni Postius, ha explicat que el personal de l’empresa aplicarà tractaments específics en el clavegueram públic, en zones on hi ha immobles abandonats o en mal estat de conservació, per tal de reduir al màxim possible el nombre de paneroles i rates, aprofitant també la baixada de les temperatures.

En aquest sentit, l’empresa col·laborarà amb la brigada de plagues municipal que inspecciona solars i locals de propietat privada per requerir, quan sigui necessari, que els propietaris facin les tasques de control de plagues corresponents. Tanmateix, Postius, ha tornat a instar des de la Paeria als propietaris de solars, locals, indústries, botigues o altres propietats privades a prendre les mesures correctores adients per evitar la instal·lació i proliferació de rosegadors, ja que des de l’Ajuntament s’actua únicament a la via pública.