La Paeria adverteix de sancionar un fons d’inversió si no atura un desnonament

L'Ajuntament li exigeix que faciliti l'oferta de lloguer social preceptiva, tal com marca la llei als grans tenidors

Imatge de la façana del Palau de la Paeria de Lleida. ACN

L’Ajuntament de Lleida ha instat al fons d’inversió Gramina Homes, a través d’un burofax, a suspendre el desnonament previst pel dilluns 22 de juny a una família en situació vulnerable. La Paeria exigeix a aquest fons l’oferta de lloguer social preceptiva, tal com marca la llei als grans tenidors. El tinent d’alcalde i regidor d’Habitatge i Transició Ecològica, Sergi Talamonte, ha afirmat que l’Ajuntament “arribarà on calgui per defensar els drets dels veïns de Lleida, si convé imposant sancions als fons voltors o entitats bancàries que se saltin les lleis d’habitatge de Catalunya”.

Talamonte ha indicat que la Paeria “posa les persones en primer lloc, per sobre de qualsevol interès econòmic de grans tenidors”, i ha assegurat que “defensarà el dret a l’habitatge amb totes les eines que té al seu abast”.

La Llei 18/2007 de Dret a l’Habitatge defineix com a habitatge buit aquell que ha estat permanentment desocupat, sense causa justificada, durant més de dos anys i adverteix que, en habitatges buits, s’ha de mantenir la funció social també en aquells que hagin estat ocupats sense títol habilitant. Seguint les potestats que atorga l’esmentada llei als municipis, la Paeria ha comprovat aquesta situació “anòmala” i “l’incompliment de la funció social per part del gran tenidor Gramina Homes”.

Per això la Paeria insta aquest fons a suspendre el desnonament i requereix formalment que en el termini màxim d’un mes adoptin les mesures necessàries per complir la funció social. En cas contrari, “es vulnerarien les lleis d’habitatge esmentades, que en cas d’infracció preveuen la imposició de multes i fins i tot l’expropiació temporal”, ha dit Talamonte.

El responsable municipal ha assenyalat que les administracions locals fan “tot el possible per revertir aquesta situació, utilitzant al màxim els limitats recursos econòmics, humans i legals disponibles per defensar els drets dels veïns: assessorant i intervenint des de l’Oficina Local d’Habitatge i frenant, si convé amb sanció, els usos antisocials de la propietat, com ara els pisos buits d’entitats financeres”.