La Generalitat obre una fossa de la Guerra Civil a Sorpe

La Conselleria de Justícia de la Generalitat, a través de la Direcció General de Memòria Democràtica, ha iniciat aquest dimecres l’obertura d’una fossa al poble de Sorpe, pertanyent al municipi d’Alt Àneu (Lleida), on els arqueòlegs ja han trobat alguns ossos i preveuen trobar restes de deu homes que l’exèrcit franquista va afusellar el 17 o 18 d’abril del 1938.

“Obrim la fossa amb l’esperança de poder trobar els cossos, un cop desenterrats creuarem l’ADN amb el dels familiars vius i, en cas que hi hagi coincidència genètica, podrem començar a posar noms i cognoms a les restes”, ha afirmat la consellera de Justícia de la Generalitat, Ester Capella que ha assistit a l’acte i ha agraït la presència de les famílies d’alguns dels homes afusellats.

Capella ha explicat que les tropes franquistes van ocupar la localitat d’Isavarre “i tot just quan van arribar a trepitjar aquest país, aquestes terres, van detenir els 10 homes que en aquella època vivien al poble, perquè la resta estaven en el front, eren civils i la majoria tenien 50 o més anys” i ha afegit que un o dos dies després els van afusellar a la fossa que ells mateixos els van fer cavar.

L’Ajuntament d’Alt Àneu va instal·lar el 2004 un monòlit amb el nom dels 10 homes: Francesc Bringué, Francesc Móra, Ramon Sala, Joan Paulet, Francesc Capdevila, Jaume Sabaté, Albert Mateu, Josep Añel, Joan Font i Pere Sala.

En l’acte hi han assistit, a més de familiars dels homes afusellats, l’alcalde d’Alt Àneu, Xavier Llena; la delegada del Govern a l’Alt Pirineu i Aran, Rosa Amorós, i el president del Consell Comarcal del Pallars Sobirà, comarca a la qual pertany Sorpe, Carlos Isús.

La fossa de Sorpe és la número 31 que la Generalitat ha obert a través del Pla de fosses, el programa amb el qual des del 2017 planifica i prioritza l’obertura de fosses i les tasques per identificar les víctimes.

Segons la Conselleria de Justícia, les excavacions del Pla de fosses han facilitat la recuperació de les restes de 308 persones.