La Generalitat considera la sentència de Sixena un “greu precedent” per al món de l’art

La Conselleria de Cultura ha alertat aquest dijous del “greu precedent” que suposa la sentència del Tribunal Suprem, la qual desestima els recursos que van interposar el Govern i els museus catalans contra la sentència de l’Audiència d’Osca que anul·la la compravenda de les obres d’art del monestir de Sixena i en ratifica el trasllat al cenobi aragonès.

En un comunicat, ha afirmat que analitza jurídicament la sentència, i ha avançat la “preocupació que genera aquest cas al món de l’art pel greu precedent que suposa, a partir del qual es pot desencadenar una allau de reclamacions –administratives o judicials– semblants al món, i desestabilitzar tot el mapa museístic”.

Ha assenyalat que desconeix per què el Govern d’Aragó “només ha reclamat les obres a les institucions catalanes i no les que hi ha en altres museus, per exemple a Madrid”.

Cultura ha afirmat que des que les obres són al monestir de Sixena, n’han limitat l’accés al públic i “es tem pel seu estat”, perquè consideren que el monestir no reuneix les condicions mínimes per assegurar una conservació apropiada.

“Tant la Conselleria de Cultura com el Museu de Lleida han reclamat insistentment davant el jutge una autorització per visitar les instal·lacions i sempre s’ha denegat sense cap motivació”, ha subratllat el departament.

Ha afirmat que un cop acabi l’anàlisi jurídica, la Generalitat, el Museu Nacional d’Art de Catalunya (Mnac) i el Consorci del Museu de Lleida decidiran quines accions adoptaran, “sempre motivades per la protecció i la difusió del patrimoni artístic”.