La Fira de Titelles de Lleida prepara la 32a edició

El certamen rep 351 propostes i avança algunes de les companyies que hi participaran

La Fira de Titelles de Lleida escalfa motors per celebrar del 30 d’abril al 2 de maig en format híbrid la seva 32a edició, després d’haver hagut de suspendre en dues ocasions la de l’any passat per la pandèmia.
L’organització és conscient de l’afectació que les restriccions poden comportar en el desenvolupament del certamen però assegura que el repte és “dur a terme la millor edició de la fira que es pot fer a dia d’avui”, seguint totes les mesures preventives per garantir la seguretat tant de professionals com del públic. La Fira de Titelles, que manté el seu caràcter internacional, ha rebut 351 propostes per formar part de l’edició del 2021. En aquest sentit, ja ha avançat algunes de les companyies i espectacles que hi participaran.
La Fira de Titelles de Lleida, única en el seu àmbit a l’Estat i referent internacional per al sector teatral, prepara la seva 32a edició en què haurà de fer front a les mesures restrictives per la covid-19. El certamen, organitzat pel Centre de Titelles de Lleida i la Paeria, ha decidit mantenir algunes de les propostes que havien de formar part de la programació del 2020 i n’ha incorporat de noves, alguna de les quals nascudes durant la pandèmia i confinament.

L’edició d’enguany es desenvoluparà en un format híbrid ja que algunes de les propostes seleccionades no es podran veure presencialment per raons d’espai o restriccions vigents però sí que tindran un espai al certamen perquè els programadors, festivals i sector professional puguin veure-les.

Des de l’organització consideren “més necessari que mai” que un sector “fortament castigat per la crisis sanitària” pugui disposar d’un aparador on els professionals puguin mostrar els seus treballs als programadors. Així mateix, asseguren que la fira “oferirà la seva millor cara, pensant també en el públic i defensant la idea que la cultura a més de segura és bàlsam per a la societat i més encara, en moments on la manca de llibertat de moviments, el visionat presencial d’arts en viu pot ser un viatge per a la ment, sentiments i sentits”.

La Fira de Titelles ha rebut enguany 351 propostes d’espectacles, un número elevat tot i el context actual i que, segons els organitzadors, “evidencia, no només el bon estat de salut del certamen com a plataforma de mercat d’interès per a tots els professionals del sector, sinó també la seva necessitat de celebrar-la”. En concret, 120 companyies catalanes, 136 companyies de l’estat espanyol i 95 companyies estrangeres han presentat els seus muntatges per tal que siguin valorats i inclosos en la programació de la pròxima edició.

Des de la fira, aquest any no han pogut visionar la mateixa quantitat d’espectacles de forma presencial davant les restriccions de mobilitat, el tancament d’espais teatrals i la cancel·lació de festivals, però han participat de forma virtual en diferents iniciatives que s’han dut a terme com ara l’Unima Internacional, el Chicago Puppet Festival, el Festival de Casteliers de Montreal i esdeveniments que s’han fet a Catalunya i l’Estat.

Avançament de part la programació

L’organització ha avançat algunes de les produccions que formaran part de la programació de la 32a Fira de Titelles de Lleida. En l’àmbit internacional, els italians Di Filippo Marionette estrenaran de forma absoluta a Lleida la seva darrera producció ‘Variations’. Es tracta d’un espectacle de titella de fil en què la interacció entre Proto, el protagonista, i els titellaires, és la base de les diferents escenes que el conformen, “creant relacions que són l’ànima d’aquest treball que s’inspira directament en el joc teatral, els ritmes de la ‘commedia dell’arte’ i en la multiplicitat de la màscara neutra”. La companyia italiana efectuarà la seva darrera residència artística a Lleida abans, per preparar la seva nova producció i poder-la estrenar a la fira.

Pel que fa a companyies catalanes, l’Agrupación Señor Serrano presentarà la seva proposta ‘Prometheus’, que a la vegada és el seu primer espectacle infantil “amb Prometheu i el seu mite, com a protagonista de la història, explicat i executat amb la personal tècnica que la companyia ja ve utilitzant fa anys i que els ha dut a actuar arreu del món”.

Galiot Teatre estrenarà de forma absoluta la seva instal·lació ‘Gira Volta Titelles’, “un carrusel antic d’època que no ‘porta cavallets, porta teatres de titelles, amb mecanismes, artefactes, engranatges de fusta i ferro i construïts amb material reciclat com culleres de cuina, molinets de carn o aixetes antigues”. Per la seva banda, el català Eudald Ferré Teatre de Titelles i Màscares, presentarà ‘La (petita) Moby Dick’, “un espectacle familiar interactiu on la instal·lació plàstica i teatre es barregen d’una manera sorprenent”.

Pel que fa a l’assistència de companyies de l’estat espanyol, la fira ha anunciat la participació dels andalusos Ymedioteatro, que estrenarà a Catalunya ‘Eco’, “un espectacle familiar que mostra el que podria ser el malson recurrent de dos còmics atrapats a l’escenari”. Des del País Valencià, la companyia La Fam Teatre també estrenarà a Catalunya en el marc de la fira ‘Mr. Blue Sky’, “un espectacle familiar que conta la història de com, un dia, l’ésser humà es va tornar a descobrir, es van trencar les fronteres i les barreres tecnològiques que els separaven i es van tornar a mira als ulls”.

La companyia madrilenya El Retablo també estrenarà a Catalunya ‘Kalek’. Explica la història d'”un petit poltre salvatge que creix i galopa lliurement, fins que un dia es atrapat i domesticat pels humans”. Es tracta d’un espectacle adreçat als més petits que “barreja el poètic i el còmic, on el protagonisme recau en els titelles el teatre d’objectes i la música on una senzilla manipulació és capaç de captivar “. Per a la franja juvenil i adult, el certamen oferirà ‘Espejismo’ de la companyia andalusa El Espejo Negro, “un espectacle marca de la casa, en què s’ofereix una visió des de l’altra banda del mirall”.