Divendres, 13 de desembre de 2024
És notícia

La DOP Les Garrigues presenta l’oli nou d’aquesta campanya que arrossega els efectes de la sequera amb rendiments baixos

Avatar photo
El sector preveu que la situació es normalitzi de cara l’any vinent per les pluges abundants del mes de setembre
DOP Les Garrigues oli nou
ACN / Presentació de l’oli nou de la DOP Les Garrigues al pati de l’IEI

La Denominació d’Origen Protegida (DOP) Les Garrigues va presentar ahir a la tarda al pati de l’Institut d’Estudis Ilerdencs (IEI) l’oli nou de la campanya 2024-2025, la qual encara arrossega els efectes de la sequera. De fet, la producció en els cultius de secà es preveu que sigui la d’un 20% d’un any normal. Es tracta d’una situació que es preveu normalitzar de cara la campanya vinent gràcies a les pluges d’aquest mes de setembre. Tot i això, l’aigua abundant ha afectat el rendiment de les olives. “L’oliva s’ha omplert d’aigua i els quilos d’oli previstos seran més baixos”, va explicar el president de la DOP Les Garrigues, Enric Dalmau.

Els 20 molins dels 27 pobles certificats amb DOP Les Garrigues han presentat el seu oli en un context en què encaren un tercer any “difícil” pels efectes de la sequera. Així ho va dir Dalmau, qui també va reivindicar el reg de suport com “la solució” pels cultius. “Amb poca aigua aconseguim molt” va apuntar.

Tot i això, Dalmau hva considerar que les pluges abundants d’aquest mes de setembre faran canviar la situació. En aquest sentit, va destacar que “tornem a tenir aigua als pous i esperem que l’any vinent sigui diferent”.

Sigui com sigui, les darreres precipitacions han perjudicat el rendiment de la collita d’enguany. Si bé en aquesta època de l’any és habitual treure entre 17 i 18 quilos d’oli per cada 100 d’olives, aquesta campanya se’n treuen entre 10 i 12. “No s’havia vist mai”, va reconèixer Dalmau, qui també va avisar que les previsions de quilos d’oli han disminuït.

En el marc de la presentació, Dalmau va anunciar la participació de la DOP Les Garrigues al Fòrum Gastronòmic de Galícia. Per la seva banda, el president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn, va destacar el paper de l’oli com un dels actius del territori i ha mostrat el seu suport a la promoció d’aquest producte amb accions de suport com l’exposició temàtica que es pot visitar a la planta baixa de la Diputació.

“El futur passa per la fusió de cooperatives”

Durant la presentació, Dalmau ha apuntat que la fusió de cooperatives “és un tema de futur”. En aquesta línia, ha explicat que les cooperatives “petites” no poden competir amb d’altres més grans. “No vol dir que perdi la identitat”, ha remarcat Dalmau, qui també ha calculat que en els pròxims anys la xifra de molins es reduirà a 10 o 12.

Valoració de la presència d’Illa a la fira de l’Oli de Jaén

D’altra banda, Dalmau ha valorat la presència del president Illa a la fira de l’Oli de Jaén el passat cap de setmana. “No va estar encertat”, ha considerat.

En tot cas, Dalmau ha apuntat que “les coses s’han de posar en context” i ha explicat que Catalunya és un mercat “important” per Andalusia. “Jo li demanaria al president Illa de muntar una fira per promocionar els nostres olis al sud de França”, ha dit.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Urtasun reclama a PNB i Junts prorrogar l’impost a les energètiques

Notícia següent

El diner en efectiu continua sent el mitjà de pagament més utilitzat

Notícies relacionades