La Cambra de Comerç de Lleida critica que les comarques del pla no avancin a la fase 2 la setmana vinent

Planteja una desescalada que focalitzi l'aturada de fases en els municipis que no compleixin els paràmetres sanitaris

 La Cambra de Comerç de Lleida ha expressat el seu desacord amb la proposta de Salut perquè la regió sanitària de Lleida es mantingui, de moment, en la fase 1 del desconfinament. La Cambra entén que es prioritzin les mesures sanitàries però plateja la possibilitat d’aplicar una desescalada que focalitzi l’aturada de fases als municipis que “tinguin uns paràmetres que tècnicament no compleixin amb els requeriments de les autoritats sanitàries” i no afecti així al conjunt del territori. A la vegada, reclama “una major transparència i rigor” a les administracions a l’hora d’aprovar normatives ja que, “en molts casos, fa difícil el seu compliment i genera en el món empresarial una inseguretat jurídica que dificulta la presa de decisions”.

La Cambra de Comerç reclama “sensibilitat” cap al teixit empresarial lleidatà i adverteix de “la greu crisi que la situació actual provocarà en l’ocupació i en la desaparició del teixit empresarial si continua més temps aturat”. En aquest sentit, reclama a les administracions que “cal sincronitzar molt bé la presa de decisions en el procés de desconfinament per no afectar més enllà el futur econòmic del territori de Lleida” perquè “hi ha en joc el futur del joves”.

D’altra banda, des de la Cambra de Comerç de Lleida reclamen “unitat d’acció” per avançar cap a noves fases que reactivin l’economia. “Si no som capaços tots plegats de fixar uns objectius comuns, i deixar de banda els personalismes i la política, no avançarem”, assenyalen. Des de l’ens cameral adverteixen que “Lleida no es pot permetre perdre oportunitats per aquesta manca d’acció conjunta de defensar uns interessos comuns” i, en aquest sentit, defensen la necessitat “d’anar plegats i definir estratègies que permetin arrelar la població al territori”.

Pla de reindustrialització

La Cambra sosté que cal aprofitar la crisi de la covid-19 “com una oportunitat per definir una estratègia d’un territori amb grans fortaleses, que cal explotar i aprofitar”. Per això, demanen un pla de reindustrialització i suport empresarial similar al que la Generalitat vol aplicar a la Conca d’Òdena. Una pla fonamentat en nous models industrials de base tecnològica, sostenibles i alineat amb l’estratègia europea 2020 d’economia intel·ligent, sostenible i integradora. “Es necessari reactivar l’economia de tots els sectors, rebaixar l’atur, treure treballadors dels ERTO i oferir la possibilitat a petites empreses, comerços i sector de l’hostaleria i el turisme poder retornar a la seva activitat i rebaixar el seu endeutament”, afirmen des de l’ens.

La Cambra també demana que les institucions “sumin i facin front comú” per aconseguir que arribin els ajuts a fons perdut anunciats per Europa al territori. “Cal estar preparats i tenir clar les infraestructures claus que han de servir de palanca de la reactivació econòmica”, afegeixen.