Col·legis d’Advocats demanen la retirada dels sistemes anti-cigonyes de Lleida

Després de la mort d'una cigonya a Gardeny i que d'altres s'hagin quedat atrapades a Sant Martí i a la catedral nova de la capital del Segrià

Les Comissions de Protecció dels Drets dels Animals (CPDA’s) dels Col·legis d’Advocats catalans demanen al Bisbat de Lleida que ordeni la retirada “immediata” dels sistemes anti-cigonyes instal·lats per foragitar aquests a animals que nien en diverses esglésies lleidatanes i a la catedral nova, “davant l’evidència de la seva perillositat envers la supervivència d’aquestes aus protegides i de l’incompliment de diverses lleis que suposa la seva instal·lació”.
Només la setmana passada, tres de cigonyes van quedar atrapades en l’entramat de filferros instal·lat a les esglésies de Santa Maria de Gardeny i de Sant Martí de Lleida, una de les quals va morir. Així mateix, en els dos darrers dies, al menys, unes altres quatre cigonyes han quedat atrapades a les xarxes que l’empresa contractada pel Capítol ha instal·lat a la catedral nova de la capital del Segrià per tal de protegir el temple i evitar que l’espècie hi pugui fer nous nius.
Des de les CPDA’s dels Col·legis d’Advocats sostenen que aquests sistemes per evitar la nidificació de cigonyes a les esglésies lleidatanes “estan demostrant ser molt perillosos i fins i tot letals per a aquesta espècie”, que està protegida per Llei, per la qual cosa” és urgent retirar-los de forma immediata i aturar qualsevol altra iniciativa que pugui posar en perill la seva supervivència”. En cas contrari es podrien estar incomplint diversos articles de la Llei Orgànica 10/1995, de 23 de novembre del Codi Penal espanyol, adverteixen. L’actuació també estaria incomplint el Decret Legislatiu 2/2008, de 15 d’abril, pel qual s’aprova el Text refós de la Llei Catalana de Protecció dels Animals, que inclou la cigonya en el llistat d’espècies protegida de la fauna salvatge autòctona.

El president de la Comissió de Protecció dels Drets dels Animals del Consell de l’Advocacia Catalana, Carles McCragh, considera que cal buscar “altres fórmules” per minimitzar les molèsties que puguin ocasionar les cigonyes que nien en edificis històrics i que, en qualsevol cas, “els mètodes utilitzats han de ser èticament respectuosos amb els animals”. “No pot ser que, per impedir l’accés de les cigonyes a les teulades, s’instal·lin artefactes letals per a elles”, ha dit McCragh, alhora que ha instat a les administracions competents a exigir responsabilitats per la mort de l’exemplar protegit.

Onze Comissions de Protecció dels Drets dels Animals a Catalunya
A Catalunya són ja onze els Col·legis d’Advocats que compten amb Comissions de Protecció dels Drets dels Animals: Barcelona, Tarragona, Girona, Terrassa, Sabadell, Mataró, Granollers, Reus, Manresa, Tortosa i Sant Feliu de Llobregat. Totes elles, juntament amb la Comissió de Protecció de Dret Animal del Col·legi d’Advocats de les Illes Balears, formen part de la Comissió de Protecció dels Drets dels Animals del Consell de l’Advocacia Catalana, que compta amb representants dels catorze Col·legis d’Advocats catalans.