GlobaLleida es reformularà per impulsar el projecte de transformació econòmica de les comarques lleidatanes

Es pretén que esdevingui un instrument que "respongui a les noves necessitats" que reclamen les empreses del territori

El comitè executiu i el consell general de GlobaLleida han aprovat iniciar un procés de reformulació de l’ens amb l’objectiu d’integrar-se en el projecte de Transformació Econòmica de les Terres de Lleida que lidera el Patronat de Promoció Econòmica de la Diputació de Lleida. Segons ha explicat el president de la diputació lleidatana, Joan Talarn, la pandèmia de la covid-19 ha accelerat canvis en el teixit econòmic i en aquest marc “GlobaLleida ha de poder ser de nou un instrument al servei de la transformació econòmica del territori” i que “respongui a les noves necessitats que l’empresariat i l’emprenedoria lleidatana demanen cobrir”. I, per això, el consorci “s’haurà de transformar respecte del que és avui en dia”, ha exposat.

Talarn ha recordat que GlobaLleida va néixer arran de la crisi del 2008 per donar resposta des de les administracions a la falta de promoció de l’economia local que el sector privat no podia afrontar. En l’actualitat, i davant la situació generada per la covid-19, “el repte del territori és un altre” i passa per “afrontar un context de transformació econòmica, per a la qual és necessari incrementar la coordinació institucional en favor de poder detectar i identificar les oportunitats que ofereix el teixit productiu lleidatà” i “saber aplicar-li els millors projectes que contribueixin al creixement econòmic, l’atracció de talent i ajudar a combatre el despoblament del territori”, ha dit el president de la Diputació.

L’objectiu final, segons Joan Talarn, és “reformular” l’actual configuració de GlobaLleida per “posar tot el seu coneixement adquirit en favor d’una nova estructura de Transformació Econòmica àgil, eficient i potent”. Això es pretén aconseguir creant un ens “sòlid i amb capacitat financera” per tirar endavant els projectes que el territori consideri necessaris, i “guanyar en agilitat administrativa a l’hora de prendre les millors decisions per al teixit productiu” que, en definitiva, “és el que ha d’ajudar a fixar la població en un territori pròsper i sostenible”, segons Talarn.

Per la seva part, l’alcalde de Lleida, Miquel Pueyo, també ha defensat “un canvi d’orientació” de les polítiques de Promoció Econòmica del territori i de Lleida ciutat. “Creiem fermament que cal treballar conjuntament en la planificació de la transformació econòmica, en el disseny a llarg termini de l’estratègia, de l’horitzó econòmic sostenible del territori”, ha assenyalat. Per això, segons Pueyo, cal “incrementar les complicitats, treballar per generar espais de confiança i reforçar els fluxos de dinamisme econòmic del sistema urbà i rural de Lleida”.

Balanç del 2020

En el decurs de la reunió també s’ha fet el balanç i seguiment de les principals actuacions s’han dut a terme des de GlobaLleida durant aquest 2020, marcats per la situació provocada per la covid-19 i dels projectes en què s’està treballant.

GlobaLleida va tancar el 2019 amb un acumulat des del 2015 de 4.538 assessoraments empresarials efectuats, amb un resultat de 557 noves empreses creades en el conjunt del territori de les comarques de Lleida, amb una inversió de més de 8 milions d’euros i la creació de 669 llocs de treball.

En aquest 2020, l’aposta del consorci ha estat oferir tant aquest servei d’assessorament com el de formació de forma online degut al confinament motivat pel coronavirus, amb més de 11.000 visualitzacions a les 38 sessions proposades en aquest període, amb l’objectiu de fomentar tant el creixement personal com el professional del teixit empresarial del territori de Lleida. A més, s’han efectuat 21 sessions de les activitats formatives del catàleg EmForma en què han participat 283 persones.

També s’ha posat en marxa una nova edició dels programes d’acceleració empresarial ‘T’acompanyem’ i ‘Lleida Start-up’, adaptant la metodologia a la situació actual, en els què estan participant 14 empreses, que suposen 32 llocs de treball directes. D’aquestes empreses, el 47,5% tenen la raó social a Lleida i el 52,5%, a la resta del territori. El 41,25% dels participants són homes i el 58,75% dones. Aquests programes pretenen ajudar a les companyies participants a millorar el seu model de negoci, incrementar la facturació, trobar finançament, avançar en els seus processos de gestió per afavorir la creació de llocs de treball. Des de 2014, han participat un total de 174 empreses amb un èxit de supervivència superior al 95%.

GlobaLleida també continua donant suport al programa Reempresa, un model d’emprenedoria i de creixement empresarial que incideix en la continuïtat de les empreses. En el període 2011-2019 s’han assolit 161 casos d’èxit a la demarcació, que han generat una inversió induïda de 3,9 milions d’euros i han permès salvaguardar 359 llocs de treball. Les dades en el tercer trimestre de 2020 sumem 52 reemprenedors atesos i 23 cedents i s’han materialitzat 9 reempreses amb una inversió induïda de 215.000 euros i 23 nous llocs de treball.

L’ocupació de la Xarxa CEI del conjunt del territori, que dinamitza GLOBALLEIDA, és actualment del 73%, cosa que suposa que dels 180 espais disponibles, 132 estan ocupats.

Des de GlobaLleida, com a promotor financer i dinamitzador de l’emprenedoria i l’empresa, s’ha seguit apropant l’accés al finançament al teixit empresarial del territori, organitzant una ronda de finançament i assessorament financer amb ENISA,CDTI i l’ICF. Una jornada organitzada en el marc de la Fira de Sant Miquel amb la participació de 23 empreses del conjunt del territori que van sol·licitar un suport financer de més de 4 milions d’euros. Altrament, hi ha 8 projectes que han aconseguit finançament per valor de 503.950 euros a través de la societat d’inversió GlobaLleida Inversions, SA.

La reunió del comitè executiu d’aquest dijous ha comptat amb la participació del president de GlobaLleida, Ramon Roca, i de la resta de patrons que integren el consorci de promoció econòmica: Miquel Pueyo, alcalde de Lleida; Joan Talarn, president de la Diputació de Lleida; Jaume Puy, rector de la Universitat de Lleida; els presidents de les Cambres de Comerç de Lleida i de Tàrrega, Jaume Saltó i Carles Giribet, i el seu conseller delegat, Oriol Oró.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Les sales de concerts demanen que se les consideri “cultura vital”

Notícia següent

Portes obertes als museus i monuments de Calafell aquest cap de setmana

Notícies relacionades