Els Premis ARC, els Premis de la Indústria Musical del Directe, van reconèixer ahir 12 artistes, gires musicals i programacions del país en una gala que per tercer any consecutiu es va celebrar al Teatre la Llotja de Lleida. Alguns dels guardonats van ser el duet Figa Flawas, que va endur-se el premi a millor artista o grup emergent; Oques Grasses, amb el guardó a millor gira d’artista d’autoria pròpia; Miquel del Roig, amb el millor grup de versions, i Lia Kali, que va ser reconeguda amb la millor gira internacional. Els guardons, que enguany arriben a la seva 22a edició, també van distingir, entre altres, la Festa Major de Terrassa, el Magnífic Fest, l’Auditori de Girona o el programa ‘El Celobert’, d’Icat.
El paer en cap, Fèlix Larrosa, va participar ahir en aquesta gala i va assegurar que la música i la cultura són llenguatges universals, que “ens alimenten, ens emocionen, ens identifiquen, ens uneixen i ens guien posant so i imatge als millors i als pitjors moments de la nostra vida”. Per això, va afegir, “les administracions hem de vetllar per l’accés lliure i ampli a les arts”. Larrosa va reconèixer el treball de totes les persones que fan possible els grans projectes musicals i en les arts. I va voler destacar el talent i públic de Lleida, amb una gran activitat cultural.
Els Premis ARC són els premis de la indústria musical catalana en directe que es commemoren cada any. Enguany, s’han tornat a celebrar a Lleida, per tal de continuar treballant en un equilibri cultural del territori, fomentar la contractació artística a aquesta província i garantir l’accés a la cultura per part igual de tota la societat. Durant el transcurs de la gala, a banda de premiar els guanyadors, el públic assistent ha pogut gaudir de quatre actuacions ben diferents entre si, però amb un element en comú: la màgia que van transmetre i la manera de fer vibrar al públic assistent de la Llotja. El Roger Padrós va ser el primer a actuar, amb el tema “Rocket Man”, en un preciós homenatge dedicat a Joan Rosselló, expresident de l’Associació ARC, qui ens va deixar el passat mes d’octubre.
Tot seguit, va arribar el torn de la Raquel Lúa amb “La Saeta”, una cançó que, junt amb la seva peculiar veu, denota unes arrels mediterrànies i pràcticament hipnòtiques. El mític grup dels Blaumut van interpretar “L’Home Antic”, un dels temes que pertany a “Abisme”, l’últim disc que han publicat fa poc més d’un mes. La següent va ser la cantant barcelonina Maig i va interpretar en primícia per al públic assistent “El silenci d’un record”. Finalment, el grup Zetak va ser l’encarregat de tancar la nit a la Llotja de Lleida amb “Entre carn i ós”, un pop electrònic i enèrgic ideal per acabar la gala dels Premis Arc pel més alt.
A més, van adreçar unes paraules als assistents el president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn; la presidenta de l’Associació Professional de Representants, Promotors i Mànagers de Catalunya, Raquel Bassas, i el director general de Promoció Cultural i Biblioteques, Xavier Fina.
Els Premis ARC arriben al seu 22è aniversari amb l’objectiu de seguir donant suport i promovent l’autoria i la creació musical feta a Catalunya i reconèixer els mèrits de tots els professionals, empreses i entitats vinculades al sector, així com els mitjans de comunicació i institucions que han destacat durant la temporada. Són 12 els PREMIS ARC atorgats durant aquesta gala i emmarcats dintre de 12 categories on s’han guardonat les millors gires, programacions musicals, artista revelació i inclús el millor periodista o programa musical.
Així, doncs, Oques Grasses van fer seu el premi de millor gira d’artista d’autoria pròpia, mentre que la Festa Major de Terrassa va aconseguir el premi a la millor programació de Festa Major. L’Orquestra SABOR SABOR va ser escollida dintre de la categoria d’orquestra o grup de ball i Els Atrapasomnis com a millor gira d’artista o grup per públic familiar. LIA KALI va aconseguir el premi a la millor gira internacional i l’Alidé Sans va ser guardonada com a millor gira d’artista o grup de jazz, música clàssica o música tradicional.
D’altra banda, els premis a les millors programacions musicals van recaure per un costat, al Magnífic Fest dintre de la categoria de festival i/o cicles de concerts de mitjà i gran format, per a l’Auditori de Girona com a espai musical o sala de concerts i el Festival Embassa’t com a millor programació de festival en petit format.
Aquesta 22a edició dels PREMIS ARC, presentada per Núria Marín, també van guardonar a El Celobert, d’Icat, com a millor programa musical, a Miquel del Roig com a millor gira de versions o tributs i als vallencs Figa Flawas com a millor artista o grup emergent. Impulsar la professionalitat i competitivitat en el sector de la indústria musical del directe, crear complicitat entre el sector (artistes, professionals, empreses i entitats) i institucions públiques i contribuir a la descentralització i equiparació cultural del territori per garantir l’accés a la cultura a tota la societat catalana, són factors clau que han originat que aquests premis siguin diferents i hagin volgut aprofitar la força del seu 22è aniversari per celebrar-ho fora de la capital catalana per tercera vegada a la seva història.
En aquest cas ha estat Lleida, altra vegada, la ciutat d’acollida dels premis i on ha tingut lloc la 3a jornada de treball ProARC 2024 Lleida que ha comptat amb la col·laboració de l’Ajuntament de Lleida, de l’Institut d’Estudis Ilerdencs i el patronat de Promoció Econòmica de la Diputació de Lleida. ProARC 2024 Lleida ha estat un punt de trobada entre els professionals i les empreses del sector amb els responsables tècnics i polítics de l’administració pública local i altres entitats com possibles patrocinadors on els diferents Ajuntaments han exposat les seves necessitats i el sector ha presentat les seves propostes amb la finalitat de potenciar la contractació artística a la demarcació de Lleida, generar activitat econòmica en el territori i oportunitats de negoci pels artistes, les empreses del sector i tota la seva cadena de valor.
Per posar en valor el talent lleidatà, durant l’aperitiu professional dels ProARC 2024, es van realitzar tres showcases: Olga Zoet i la seva proposta de cançó d’autor, Neptú amb el seu estil més urbà i Lasta Sanco, una banda amb un so electrònic. Aquesta idea de mostrar els artistes emergents de Lleida ha estat organitzada per “ESTRATS x ARC: Sons de Ponent en Viu” i l’àrea de Joventut del Consell Comarcal del Segrià “Jove_Segrià”.
Resum dels guanyadors dels Premis Arc 2024
Millor artista o grup emergent: Figa Flawas
Millor gira d’artista o grup de jazz, música clàssica o música tradicional: Alidé Sans
Millor gira d’artista o grup d’autoria pròpia: Oques Grasses
Millor gira d’artista o grup per a públic familiar: Els Atrapasomnis
Millor gira de grup de versions o tributs: Miquel del Roig
Millor gira d’orquestra o grup de ball: Orquestra SABOR SABOR
Millor gira internacional d’artista o grup: Lia Kali
Millor periodista o programa musical: El Celobert, d’Icat
Millor programació de festa major: Festa Major de Terrassa
Millor programació de festival de cicle de concerts de mitjà i gran format: Magnífic Fest
Millor programació de festival de cicle de concerts de petit format: Festival Embassa’t
Millor programació d’espai musical o sala de concerts: Auditori de Girona