Maria Rosa Perelló, presidenta de la Diputació de Lleida: “La nostra responsabilitat és treballar pel territori”

Foto: Daniel Martínez Jorba.

El 18 d’octubre de 2018 va ser proclamada presidenta de la Diputació de Lleida, convertint-se, així, en la primera dona que ocupa aquest càrrec. Què significa això per a vostè?
Hauria de ser una normalitat que les dones ocupin qualsevol lloc de responsabilitat en igualtat de condicions que els homes, però si som realistes, sabem que no és així, i per aquest motiu és notícia. També he estat la primera alcaldessa de Tàrrega. En tot cas, penso que, de mica en mica, hem d’aconseguir una paritat en tots els aspectes, i un lloc tan representatiu com és la presidència de la Diputació segur que té més implicació que algun altre. Actualment, hi ha moltes dones que lluiten per fer-se un lloc de responsabilitat igual que els homes i tot i que no hauria de ser notícia, ho és.

Tot i que porta relativament poc temps al capdavant de la Diputació, com valora aquesta breu etapa com a presidenta?
Deixant de banda la situació per la qual es va produir el nomenament com a presidenta de la Diputació, que no ha estat una situació normalitzada, calia que una institució tan important com és la Diputació pels municipis de la demarcació,  pogués tirar endavant tots els programes endegats i sobretot poder estar al costat de tots els municipis. Jo era vicepresidenta primera i, en produir-se la dimissió del president Joan Reñé, el que vam fer tots va ser córrer un lloc i, a partir d’aquí, i amb tota normalitat, hem fet que la institució tingui un funcionament normal.

Una de les prioritats ha estat aprovar els pressupostos per  poder tirar endavant els temes més urgents. Ho han aconseguit?
Sí. Tot i que al mes d’octubre pràcticament ja es tenen els pressupostos enllestits, quan ens hi vam posar per tirar endavant el projecte de pressupost, sabíem que era molt finit perquè la legislatura s’acaba al maig i, per tant, és un període molt acotat, molt difícil de presentar un projecte de legislatura. El que havíem de fer era un projecte d’acabament de legislatura. En tot cas, teníem clar que l’eina que representa un pressupost per una institució com la Diputació, els ajuntaments, o qualsevol entitat és una eina que es té per poder aplicar les polítiques necessàries. Per tant, ens vam centrar en fer un pressupost encarat a les polítiques dedicades als ajuntaments i, sobretot, a les persones. En aquest sentit penso que ho vam aconseguir, ja que els vam treballar i amb ells hem pogut tirar endavant projectes prou importants.

També heu apostat per créixer en matèria de transparència i, sobretot, fer visible la feina que es fa des de la Diputació. Ha estat una tasca fàcil?
Penso que les diputacions en general són una institució que el ciutadà no les sent molt properes. Per contra, si  que la senten propera els ajuntaments i les corporacions locals perquè en el dia a dia els diputats i diputades no tracten tant amb ciutadans sinó que ho fan amb administracions locals. Tot i això penso que a la ciutadania si que els hi arriba l’esforç, l’ajut i el suport en qualsevol iniciativa arreu del territori. Des de la Diputació s’han impulsat moltes polítiques encarades a millorar la vida dels lleidatans i lleidatanes. 

De fet, en aquesta línia, una de tasques que esteu tirant endavant és la de connectar els municipis amb la fibra òptica…
Exacte, hem començat el desplegament. Per això era tan important aprovar el pressupost. Se n’havia parlat molt d’aquest projecte que fem conjuntament les quatre diputacions (Lleida, Tarragona, Girona i Barcelona) amb el departament de la Generalitat de Catalunya, però calia plasmar-ho en un pressupost, calia consignar la partida i això és el que reflecteix el pressupost de l’any 2019. L’inici del desplegament de la fibra òptica a tots els municipis del territori és imprescindible pel desenvolupament. 

A les Terres de Lleida tenim un handicap que és poder assentar la gent al territori i aturar el despoblament. Per tant en pobles petits aquesta eina és imprescindible. Anys enrere era imprescindible la llum, després el telèfon, les carreteres… ara ho és la fibra. Qualsevol explotació agrícola, agrària, una granja, cases rurals o petits negocis… han d’estar connectats al món. El turisme de Lleida també és una pota important de desenvolupament i d’activitat econòmica i sense aquesta tecnologia es fa molt difícil ser competitius. Aquesta feina, en un territori tan extens (representem el 33% de Catalunya, amb un 6% només de la població) si no la fem des de la Diputació, difícilment la faran les companyies. Per tant aquest ha estat l’objectiu que ens vam marcar per tirar endavant amb el pressupost del 2019 i que, com ja hem comentat, ja s’està treballant en una primera fase. 

Quina és la tasca més important que ha dut a terme la Diputació des que vostè està al capdavant?
Tirar endavant aquests projectes ha estat important. Ha estat una continuació del que ja veníem desenvolupant com a equip de govern. Per la meva part, és lògic que cada president o cada corporació, tingui una manera diferent de treballar. En el meu cas sempre he treballat molt en equip, sempre he cregut que és important la feina de totes les persones i, per tant, tenir al costat un bon suport i ajut, i que tothom pugui aportar el que té, és molt important. També és molt important mantenir el diàleg amb la resta de grups de l’arc de la corporació. Al final el que importa són les Terres de Lleida, els lleidatans i lleidatanes i, per tant, cal recollir les iniciatives de tots els que hi estem representats. 

Vostè, a banda, també opta, de nou, a l’alcaldia de Tàrrega en les properes eleccions municipals del 26 de maig. Com compagina aquestes dues responsabilitats amb tant de pes?
Això és una situació que no estava planificada. Ha estat un fet molt ràpid i he fet un pas endavant perquè tinc un bon equip a l’Ajuntament de Tàrrega i també a la Diputació hem fet un bon equip de presidència que permet arribar allà on no s’arriba. També es necessita una gran dosi d’entrega i de disponibilitat, i la veritat és que l’objectiu s’ho mereix. Penso que és una institució molt important perquè tots fem l’esforç possible per tirar-la endavant. Dit això, la satisfacció és poder aconseguir un treball en equip, tenir la credibilitat necessària i, sobretot la proximitat que un president/a de la Diputació ha de tenir. En aquest sentit, i tenint en compte els mesos que quedaven, ens vam proposar trobar-nos amb tots els alcaldes i alcaldesses de la demarcació. En definitiva, posar-nos a la disposició d’aquells que ho necessitin, ja que aquesta és la nostra responsabilitat; treballar pel territori.