Entitats agràries denuncien a Lleida "un excés" d'inspeccions a peu de finca i exigeixen controls "més realistes"

El sector considera que es tracta d'un model "massa punitiu" amb sancions que afecten el cobrament dels ajuts de la PAC

18 de juliol de 2025 a les 15:20h
ACN / Representants d'entitats agràries de JARC, ASAJA, UP i el Gremi de la Pagesia Catalana
ACN / Representants d'entitats agràries de JARC, ASAJA, UP i el Gremi de la Pagesia Catalana

UP, JARC, ASAJA i el Gremi de la Pagesia han denunciat avui a Lleida "un excés" d'inspeccions a peu de finca durant la campanya de la fruita. Segons les entitats, el nombre d'inspeccions s'ha doblat respecte a la temporada anterior, amb inspectors acompanyats pels cossos policials i el requeriment de documentació sobre els treballadors, el registre horari, la formació de prevenció de riscos laborals, l'ITV de la maquinària i l'homologació d'eines de treball. El sector ho considera una "caça permanent contra el pagès" i un model de control "massa punitiu" amb sancions que afecten el cobrament dels ajuts de la PAC. En aquest sentit, les entitats reclamen inspeccions "més realistes, proporcionades i adaptades a la realitat del camp".

Les organitzacions agràries han reivindicat el seu compromís amb el compliment de la normativa, la dignitat dels seus treballadors i la seva seguretat laboral, tot i que asseguren que la situació actual pel que fa als controls a les finques els genera una sensació de "fiscalització" que incrementa la pressió sobre el sector. A més, les organitzacions denuncien que l'acompanyament policial en les inspeccions genera una percepció de persecució i tensió "innecessària". "Volem fer les coses bé però amb normes clares i una administració que entengui el territori i les seves condicions", ha explicat la responsable de temporers i conveni del camp d'Unió de Pagesos, Carol Aixut.

Pel que fa als casos que suposen un greuge per la pagesia, les entitats han exemplificat sancions als productors quan un dels seus treballadors utilitza la documentació d'una altra persona per poder treballar, sense rebre cap avís d'irregularitat per part de l'administració pública. "Dono d'alta un treballador a la seguretat social i resulta que una setmana després el pot contractar un altre pagès. No s'entén que no salti cap alarma. El mateix sistema de registre hauria de detectar una duplicitat de contracte", ha apuntat Xavier Llovera, representant del Gremi de la Pagesia. En aquest punt, les entitats han recordat que ja fa anys que reclamen la regularització de persones sense papers.

Una altra problemàtica es relaciona amb el registre horari durant el període de campanya, quan les jornades poden començar en diferents punts de l'explotació, sovint sense que la persona titular hi sigui present per supervisar que es dugui a terme el registre. "No sempre estem a peu de finca, tenim altres feines a part de collir", ha dit Jaume Gardeñes, responsable de fruita dolça d'Unió de Pagesos. A tot això, també han destacat la dificultat d'habilitar sistemes digitals per la bretxa tecnològica o la falta de cobertura. Per això, les entitats proposen marges raonables de diversos dies per completar els registres sense que això els comporti sancions.

Les organitzacions també han demanat mesures encaminades a reduir la càrrega burocràtica per expedir certificats que acreditin la formació rebuda sobre prevenció de riscos laborals. "No pot ser que treballadors amb anys d'experiència hagin de repetir el curs cada cop que canvien d'empresa", ha dit Aixut, qui també ha proposat un títol únic que es pugui renovar periòdicament.

Un cop superats els controls laborals, les organitzacions expliquen que les inspeccions solen derivar cap a altres aspectes com la maquinària agrícola o les eines de treball, algunes de les quals no estan homologades perquè no existeix un procediment per complir aquest tràmit, fet que suposa més sancions. Així mateix, les entitats demanen més seguretat jurídica per evitar que les sancions, especialment quan són recurrents, tinguin un impacte directe en els ajuts de la PAC.

Sobre l'autor
ACN
ACN
Veure biografia
El més llegit