Amb el pas dels anys els càmpings han passat de ser un destí qualsevol a ser el gran atractiu del turisme de natura del Pirineu i les Terres de Lleida. Així ho constata un estudi de la Càtedra de Turisme d’Interior i Muntanya de la Universitat de Lleida (UdL) elaborat pel professor de la UdL Jaume Macià i que es va fer públic ahir durant la inauguraió de la fira FITUR a Madrid, i que assenyala que en els darrers vint anys els càmpings de Lleida han viscut un procés de modernització i diversificació que els ha posicionat com un model a seguir en termes de sostenibilitat.
L’estudi assenyala que entre 2004 i 2024, Lleida ha guanyat 2 càmpings i 4.172 places, arribant a 64 establiments amb 22.908 places. La pràctica totalitat de l’oferta es troba al Pirineu, mentre que a les Terres de Lleida es concentra exclusivament a la Noguera. En el mateix període, el nombre de turistes ha augmentat un 44%, passant de 177.925 a 255.788. Així mateix, les pernoctacions han augmentat un 45% en els darrers vint anys, arribant a 795.915 el 2024.
Els turistes ja no busquen només un lloc on pernoctar, sinó un espai que els permeti viure experiències a l’aire lliure, amb activitats esportives, culturals i gastronòmiques que complementen la seva estada. En resposta a això, molts càmpings han millorat les seves instal·lacions, introduint bungalows moderns, zones de wellness i propostes enfocades en l’ecoturisme i la sostenibilitat ambiental.
La presidenta de Càmpings de Lleida, Cel Feliu, assegurava ahir que els turistes que reben els establiments de la demarcació són principalment catalans i espanyols, amb entre un 10% i un 15% de turistes internacionals.
La pandèmia va impulsar una tendència creixent cap al turisme de proximitat i a l’aire lliure, cosa que va beneficiar especialment els càmpings. Quan les restriccions ho van permetre, les famílies i grups d’amics van buscar destinacions allunyades de les grans aglomeracions, on poguessin gaudir de la natura de manera segura. Així, l’any 2021 i 2022, molts càmpings van assolir nivells d’ocupació superiors als esperats, especialment durant els mesos d’estiu.
Entre el 2004 i el 2007, el nombre d’establiments es va mantenir estable amb lleugeres variacions (62 càmpings), fins a arribar als 63 el 2007. Aquest increment va coincidir amb un augment en el nombre de places, que van passar de 18.736 el 2004 a 18.878 el 2007. No obstant això, l’any 2008 es va produir un descens puntual en el nombre de places, arribant a 18.344.
Des del 2014 fins al 2024, el nombre de places mostra un creixement més gradual però constant, arribant a les 22.908 el 2024, amb un augment destacat entre el 2023 i el 2024. Pel que fa al nombre d’establiments, es manté en valors relativament estables, amb 64 establiments registrats el 2024.
Un sol pla urbanístic en dos anys i 40 més en espera
La comissió d’Urbanisme del Pirineu ha aprovat aquest mes el pla urbanístic del càmping Gaset de Talarn. És el primer des del 2023 a les comarques lleidatanes, on unes 40 àrees d’acampada treballen des de fa anys en plans per regularitzar les seves instal·lacions, protegir les que són a prop de rius davant d’avingudes i, en alguns casos, plantejar ampliacions. La presidenta de l’associació lleidatana de càmpings, Cel Feliu, va apuntar que el pla director urbanístic per als càmpings va establir que aquests podien adoptar mesures d’autoprotecció, “però encara no està clar com aplicar-les”, la qual cosa retarda els tràmits.
Podeu consultar l’estudi de la UdL en aquest enllaç.