El Soleràs finalitzarà al maig les obres de rehabilitació d’un edifici municipal que es transformarà en dos pisos de lloguer social per a joves amb l’objectiu de facilitar la continuïtat del jovent al municipi. Així ho ha explicat a aquest mitjà l’alcalde d’aquest municipi de la comarca de les Garrigues, a la província de Lleida, Manel Marsan.
L’antiga casa del metge del poble s’està convertint en dos pisos per a lloguer social que ha consistit en la divisió de la primera planta de l’equipament municipal situat a la plaça de les Escoles per a creació de dos allotjaments. La inversió total era de 95.148 euros i, segons l’alcalde, la subvenció va arribar des del Ministeri; un que fa directament l’Institut Català del Sòl (INCASÒL), i l’altre que ho gestiona el mateix Ajuntament del Soleràs. Aquesta actuació s’emmarca en la prova pilot que impulsa el Departament de Territori a les Garrigues Altes per facilitar l’arrelament de la població i lluitar contra el despoblament.

“Tot ho gestiona la mateixa empresa, però en dos partides diferents. Les obres estan tan avançades que s’acabaran abans de la data màxima. És el mateix pis que es divideix en dos, un piset una mica més gran de dues habitacions i un altre més petit d’una habitació. Fa pocs dies vam preguntar i la data màxima d’acabament serà el 6 de maig, i a partir d’aquí ho traurem per llogar als joves”, ha explicat l’alcalde del Soleràs, Manel Marsan.
Actualment, les obres es troben en el punt d‘instal·lar l’electricitat, tancament de finestres noves i instal·lar el mobiliari de cuina i bany amb uns terminis no exactes, però que apunten a finalitzar l’adequació al maig. En l’actualitat la planta baixa es destina a consultori mèdic, que es mantindrà. En canvi, es rehabilitaran les façanes i es duran a terme obres d’adaptació del primer pis per ubicar-hi els dos allotjaments.
Una vegada acabin els treballs de rehabilitació de l’equipament, la intenció per part de l’Ajuntament del Soleràs és cedir-ho al jovent “perquè el pla és l’arrelament del jovent que vulgui quedar-se al poble amb un lloguer molt baix i amb un temps màxim de 5 anys del contracte de lloguer“.
Tot i que encara és aviat, l’alcalde no descarta oferir-ho a altra gent en cas que el jovent no estigui interessat en aquesta oferta. “Tot això ja es veurà perquè la normativa no la farem nosaltres i fins al maig no ho podrem oferir”, ha dit Marsan.

El Soleràs, un municipi amb 317 habitants
El municipi del Soleràs, en concret, es situa a l’oest de la comarca de les Garrigues i el 2024 comptava amb una població de 317 habitants, més aviat envellida, on els majors de 64 anys representen més del 30% de la població i la franja entre els 20 i els 35 anys no arriba al 15%.
El municipi, com la comarca de les Garrigues, acusa una pèrdua significativa de població en els darrers anys. Amb l’objectiu d’evitar la pèrdua de població jove i frenar el declivi demogràfic, es proposa la creació d’habitatge social per a joves, com a mesura per donar resposta a les necessitats d’habitatge transitori de lloguer i fomentar l’arrelament al territori.
Pèrdua sostinguda de població
Les Garrigues Altes és una agrupació de vuit municipis de la comarca de les Garrigues, formada per Bellaguarda, Bovera, la Granadella, Granyena de les Garrigues, Juncosa, el Soleràs, els Torms i el Cogul. Per les seves dinàmiques de funcionament, es considera un sistema urbà. Dels 104 sistemes urbans que delimita el planejament territorial català, el de les Garrigues Altes és el que més població ha perdut en aquest segle.
Només hi ha 7 sistemes urbans a Catalunya on tots els municipis que els integren perden població, i les Garrigues Altes n’és un. És per això que aquesta agrupació ha estat escollida com l’escenari de la prova pilot.
Tot i la dinàmica de pèrdua de residents, les Garrigues Altes presenta possibles punts forts que es podrien potenciar, com ara la capacitat d’acollida d’activitats rústiques, ambientals, energètiques, col·lectives a l’aire lliure i d’allotjament turístic. També podrien esdevenir oportunitats les edificacions que es podrien reconvertir per allotjar activitat econòmica i nou habitatge o el patrimoni històric dels municipis.
Per potenciar aquests atractius i donar resposta a les mancances i a les necessitats de la població, i atreure nous veïns, el Departament de Territori impulsa diverses línies d’actuació en el marc de la prova pilot. Entre elles, la rehabilitació d’edificacions per implantar-hi habitatges dotacionals o equipaments, la possibilitat de tramitar un Pla d’ordenació urbanística municipal (POUM) que abasti les vuit vil·les de les Garrigues Altes, una diagnosi del paisatge o un estudi d’ordenació dels espais oberts per endreçar la possible implantació d’energies renovables i els usos i edificacions en sòl no urbanitzable.
A banda d’aquesta prova pilot a les Garrigues Altes, el programa Arrelament està en marxa a dos altres sistemes urbans: la Terra Alta i els municipis d’Organyà, Fígols i Alinyà, Coll de Nargó i Cabó, a l’Alt Urgell. Estava prevista la seva extensió a les Garrigues Baixes i al Segrià Garriguenc però la manca de pressupostos de la Generalitat ha frenat aquesta ampliació.