fbpx

El Síndic reclama revisar el sistema de funcionament de l’Aula de Teatre de Lleida

Ribó insta la Paeria a obrir un expedient per determinar si l'entitat gestora ha incorregut en supòsits sancionables

El Síndic de Greuges ha conclòs que cal revisar el model de funcionament de l’Aula de Teatre de Lleida, després de l’actuació d’ofici oberta arran de les denúncies per abusos sexuals a menors. Com a resultat, ha instat l’Ajuntament de Lleida a obrir un expedient informatiu per determinar si l’entitat que gestiona l’escola ha incorregut en algun supòsit sancionable i que adopti les mesures adients, també la retirada de la concessió si s’escau. A més, l’insta a considerar l’adopció de mesures de reparació per a les víctimes tenint en compte que els fets han prescrit judicialment. També ha demanat al Departament d’Educació que estableixi una persona de referència a tots els centres en l’aplicació dels protocols contra els maltractaments.
El Síndic ha valorat positivament que arran de les denúncies es posés en marxa l’elaboració d’un protocol d’actuació per prevenir les situacions d’abús sexual al centre i s’impartís formació als professionals. Tot i això, apunta que això posa de manifest que anteriorment l’Aula no disposava de cap normativa per protegir l’alumnat de l’abús sexual ni es van adoptar mesures en aquest sentit. De la informació rebuda, el Síndic constata l'”absència de pautes mínimes de prevenció de l’abús en el funcionament del centre”, com ara l’ús d’espais, l’obertura fora de l’horari o les pautes de relació entre docents i alumnat menor d’edat.

Tampoc es van actualitzar els termes de la concessió i la normativa que ha de regir la prestació del servei. Per això, afirma que l’Ajuntament de Lleida del moment “tampoc no va dur a terme actuacions d’inspecció i de seguiment de l’escola de teatre i el seu funcionament”. Ha afegit que el Consistori, com a titular del servei, “té l’obligació de vetllar pel bon funcionament de l’aula, pel respecte dels drets de l’alumnat, per aclarir quin ha estat l’abast de les denúncies i per si és possible dur a terme una reparació dels danys, amb independència que els fets denunciats hagin prescrit”. En cas que es conclogui que s’han produït incompliments es pot, fins i tot, treure la concessió o, en tot cas, establir sancions.

En aquest sentit, l’insta a garantir la supervisió periòdica del funcionament del centre Aula de Teatre i la protecció dels drets de l’alumnat.

Tot i això, el Síndic ha valorat positivament que l’Ajuntament de Lleida iniciés actuacions el juny del 2019, quan es van implementar mesures per escoltar les parts implicades i oferir suport a víctimes i professorat, entre d’altres. En especial celebra la creació de la comissió especial d’investigació anunciada.

Pel que fa al Departament d’Educació, el Síndic li demana incrementar la difusió dels protocols de prevenció i actuació davant les situacions de maltractament a la demarcació de Lleida per tal que siguin coneguts entre els professionals. Ha afegit que aquests han de tenir la formació suficient per prevenir i detectar situacions d’abús i crear espais d’escolta i de confiança als quals es puguin adreçar els alumnes.

Per últim, ha demanat al Departament de Treball, Afers Socials i Famílies que faci seguiment de l’aplicació dels protocols bilaterals de maltractament infantil establerts en els diferents àmbits per assegurar-ne el coneixement i l’efectivitat. A més, ha reclamat promoure la formació dels professionals i l’establiment de protocols i mesures de prevenció en la resta d’àmbits i serveis que atenen regularment infants i adolescents.
El síndic Rafael Ribó i l’alcalde de l’Ajuntament de Lleida, Miquel Pueyo, tenen previst reunir-se en els propers dies per abordar l’anàlisi feta per la institució i les actuacions que caldria que emprengués l’Ajuntament.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

La Policia Local de Blanes ha aixecat 1.143 actes COVID i ha identificat 12.098 vehicles en quatre mesos

Notícia següent

Sanitat recomana prendre paracetamol abans de la vacuna d’AstraZeneca

Notícies relacionades