El Síndic investiga el suposat maltractament d’un nadó a Lleida

En concret, les actuacions de detecció, prevenció i coordinació davant el cas

El Síndic ha tingut coneixement a través dels mitjans de comunicació de l’ingrés a l’Hospital Vall d’Hebron d’un nadó de 15 mesos per maltractament infantil, suposadament comès per la parella de la seva mare, a Lleida. Amb l’objectiu de supervisar la intervenció de les diferents administracions implicades (DGAIA, Servei Català de la Salut i la Paeria) i valorar el funcionament dels protocols de coordinació existents, el Síndic ha obert una actuació d’ofici. El jutjat d’Instrucció número 2 de Lleida, en funcions de guàrdia, ha decretat presó provisional sense fiança per al detingut acusat dels maltractaments.

El Síndic recorda que la Convenció de les Nacions Unides sobre els drets de l’infant estableix l’obligació dels estats de protegir l’infant contra totes les formes de violència física o mental mentre està sota la guarda dels seus pare, tutors legals o de qualsevol altra persona que el tingui a càrrec seu.

A Catalunya, la Llei 14/2020, sobre els drets i les oportunitats en la infància i l’adolescència, estableix l’obligació dels poders públics de prendre totes les mesures necessàries per protegir els infants i els adolescents de qualsevol forma de maltractament. Aquesta llei, també al·ludeix a la responsabilitat dels professionals i de tots els ciutadans per a la protecció dels infants davant els maltractament i preveu l’obligació de les diferents administracions de col·laborar des dels seus àmbits d’actuació.

El Protocol marc d’actuacions en casos d’abusos sexuals i altres maltractaments greus a menors, impulsat pel Síndic l’any 2006 arran de les mancances detectades en diversos incidents per maltractaments greus, es va elaborar amb l’objectiu d’assegurar, davant les situacions de maltractament infantil, una coordinació eficaç entre les diverses institucions implicades.