El Centre Municipal d’Informació i Atenció a les Dones (CIAD) de Lleida ha atès 148 dones per violència masclista aquest any 2024. Són les dades que ha facilitat aquest matí la regidora de Polítiques Feministes de la Paeria de Lleida, Carme Valls, després de la celebració de l’acte institucional de commemoració del 25N Dia Internacional per l’Erradicació de la Violència contra les Dones que s’ha celebrat a la plaça de Víctor Siurana de Lleida, just davant l’edifici del Rectorat de la Universitat de Lleida (UdL), i que ha aplegat unes 150 persones amb nombrosos representants de les principals institucions lleidatanes.
Segons aquestes dades facilitades, des de l’1 de gener d’aquest any fins avui, aquest servei municipal ha fet un total de 208 atencions per violència masclista, de les quals 179 han estat atencions psicològiques (228 l’any 2023) i 29, jurídiques (33 l’any 2023). Pel que fa al nombre de dones, aquest any 99 han estat ateses pel servei d’atenció psicològica, mentre que 22 han rebut assessorament jurídic. Cal tenir en compte que les violències són múltiples i que les dones no sempre les manifesten en la primera demanda d’atenció al CIAD, sinó que afloren més tard. En tot l’any 2023 se’n van atendre 178.

La regidora de Polítiques Feministes de la Paeria, Carme Valls, ha demanat que la “vergonya canviï de bàndol”, en referència a la frase de Gisèle Pelicot que s’ha convertit en un lema del moviment feminista. “Fem una incidència especial perquè qui ha de sentir aquesta vergonya és els homes; les dones hem de deixar de tenir vergonya de ser agredides i posar sobre la taula aquestes denúncies”, ha defensat. Valls també ha apuntat que la llei del Només Sí és Sí ha ajudat a fer aflorar denúncies i a identificar els diferents tipus de violències.
D’altra banda, en el que portem de 2024, la Guàrdia Urbana ha practicat 52 detencions per violència de gènere. L’any 2023, es va tancar amb 78 detencions.
L’acte institucional ha comptat amb la lectura del manifest a càrrec de l’escriptora Luz Estela i de l’actriu Luciana Spadafora, que ha reclamat “canvis profunds” per “posar fi al patriarcat” i ha posat el focus en les violències sexuals a l’espai públic, ja que segons una enquesta feta a Catalunya, un 19% de les dones han patit una agressió sexual a l’espai públic.

L’acte institucional també ha comptat amb la participació del grup de polifonia vocal Silvestres Veus en l’apartat musical. En el manifest unitari de les institucions lleidatanes s’ha posat damunt la taula que el 79,3% de les catalanes ha patit alguna forma de violència masclista al llarg de la seva vida i el 65,2% alguna forma de violència sexual.
Pel que fa al nombre de víctimes mortals per la violència masclista, aquest any hi ha hagut 12 feminicidis a Catalunya.
“Algunes d’aquestes agressions són molt greus i estan penalitzades per la llei, però d’altres, en moltes ocasions, són situacions quotidianes, com ara mirades, gestos, xiulets, comentaris grollers, opinions sobre el físic o invasions de l’espai físic i personal que formen part d’un assetjament constant que les dones patim des de molt joves. Volem espais lliures i segurs, i volem la implicació de tothom”, subratlla el text que han llegit l’artista Luz Estela Londoño i la professora d’INEFC Lleida, Luciana Spadafora.
La mestra d’Educació Infantil d’Escoles Bressol Municipals de Lleida Laura Lladós Alonso ha conduït l’acte unitari, coorganitzat per l’Ajuntament de Lleida, la delegació del Govern a Lleida, la Diputació de Lleida, la Subdelegació del Govern, la Universitat de Lleida i el Consell Comarcal del Segrià. Les persones assistents han pogut escoltar la interpretació de diverses peces musicals per part del grup de polifonia vocal i música tradicional Les Silvestres, format per Núria Garcia Salas, Heura Gaya Escué i Arantxa Broto Martínez.