El servei municipal d’aigua de Lleida, que gestiona l’empresa Aqualia, és el primer de l’Estat espanyol que aconsegueix un certificat de zero emissions de carboni en la gestió del servei integral d’aigua. Així ho ha anunciat avui l’alcalde de Lleida, Fèlix Larrosa, en l’acte de presentació de la certificació de carboni zero que s’ha fet a l’Estació Depuradora d’Aigües Residuals de Lleida (EDAR), juntament amb la tinenta d’alcalde, Begoña Iglesias, i altres responsables de l’empresa.
L’acte ha comptat també amb la participació dels regidors Anna Florista (PP), Juanjo Falcó (ERC), David Melé (Junts) i Gloria Rico (Vox).


El paer en cap ha celebrat aquesta fita per a la capital del Segrià i ha destacat que iniciatives com la producció d’energia fotovoltaica i l’extracció de l’energia que contenen els fangs derivats de la neteja de l’aigua a la depuradora han permès a l’empresa concessionària Aqualia assolir aquesta reducció d’impacte ambiental.
A més, l’alcalde ha anunciat que la ciutat invertirà 4,5 milions per consolidar el lideratge en la gestió del cicle de l’aigua, amb inversions a Llívia, Sucs i Raimat i en la millora de l’aprofitament de l’aigua depurada.

Aquestes inversions inclouen la posada en marxa del nou clavegueram i l’estació de bombeig de Llívia i les noves depuradores de Sucs i Raimat, que s’impulsen conjuntament amb l’Agència Catalana de l’Aigua i que permetran reduir l’impacte ambiental. També es preveu una inversió de 500.000 euros per incrementar l’ús de l’aigua regenerada de la depuradora per al reg dels parcs i jardins i la neteja dels carrers, permetent estalvi d’aigua.
El director de Zona II d’Aqualia, Juan Luis Castillo, ha destacat el servei d’excel·lència que es presta a Lleida fruit de la col·laboració públic-privada. “Al 2014 el servei d’aigües de Lleida va ser el primer de l’estat espanyol que va calcular i verificar l’empremta de carboni, és a dir, les emissions de gases d’efecte hivernacle a l’atmosfera, en un servei integral de gestió d’aigua. Deu anys més tard hem arribat a zero emissions i seguim implantat tecnologia, innovació i coneixement en totes les fases del cicle de l’aigua per seguir avançant en aquest sentit, ha afegit”.

“En total, gràcies a la compra d’energia elèctrica 100% d’origen renovable i l’augment de la producció fotovoltaica per a autoconsum, el servei de Lleida va evitar l’emissió de 1.066,8 tones de CO2 a l’atmosfera el 2023. Una aposta que continua”, ha explicat el responsable de Catalunya Centre d’Aqualia, Jaume Giribet.
El responsable d’Aqualia a Lleida, Marc Vallespí, també ha explicat que “la transformació de l’EDAR de Lleida cap a una biofactoria és un exemple de com la innovació tecnològica i la sostenibilitat poden anar de la mà per crear solucions eficients i respectuoses amb el medi ambient. Els èxits assolits fins ara són només el començament, i les possibilitats per avançar en aquesta línia són infinites”.