El Segrià, primera comarca catalana que es torna a confinar per un rebrot de covid-19

Només es pot entrar o sortir de la zona per motius laborals i les reunions es restringeixen a 10 persones

El Segrià és la primera comarca de Catalunya que pateix un rebrot prou greu com per fer marxa enrere i tornar-se a confinar. Des de les quatre de la tarda d’aquest dissabte, ningú pot entrar o sortir de la comarca si no és per motius laborals o justificats. Els més de 200.000 residents al Segrià sí que poden moure’s per la comarca, però estan prohibides les reunions de més de 10 persones, i es restringeixen de nou les visites a les residències de gent gran. La comarca registra una taxa d’incidència de la covid-19 de 149,1 persones contagiades per cada 100.000 habitants en els últims quinze dies. Els Mossos fan controls a les carreteres amb uns 200 efectius.

L’anunci del confinament perimetral l’ha fet aquest matí el president de la Generalitat, Quim Torra. “Avui fem un pas enrere per protegir-nos i controlar el rebrot”, ha afirmat. Torra ha explicat que la decisió no s’ha pres abans perquè ha estat ara “quan els experts ho han recomanat”.

Les últimes dades oficials de la regió sanitària de Lleida indiquen un augment de 155 casos positius en les últimes 24 hores. Actualment hi ha 38 persones hospitalitzades entre centres públics i privats, 27 de les quals a l’Arnau de Vilanova. D’aquestes, quatre estan a l’UCI.

Els habitants de Lleida han rebut amb resignació la decisió del Govern de confinar la comarca del Segrià per l’augment de casos de covid-19 en les darreres setmanes.

Alguns han explicat a l’ACN que aquesta mesura “ja es veia venir” després que aquest divendres s’instal·lés un hospital de campanya al costat de l’hospital Arnau de Vilanova per atendre casos de coronavirus.

“Teníem una mica de llibertat i ara ens l’han tallat de cop”, ha explicat Pere Rovira. Per la seva banda, alguns comerciants han admès que això els afectarà “molt” just quan semblava que començaven “a remuntar”.

Els Mossos d’Esquadra han muntat un centre de comandament avançat a l’àrea de servei de Vila-sana (Pla d’Urgell), al costat de l’autovia A-2, per desplegar els controls de trànsit per controlar el confinament.

Més d’una vintena d’unitats de trànsit i de l’Arro s’han desplaçat a al demarcació, on també hi ha un helicòpter.

Els 200.000 habitants del Segrià no poden sortir de la comarca, excepte si és per feina. Per això, el transport públic es manté operatiu per prestar servei en el cas de les activitats essencials, comercials, empresarials i econòmiques, segons ha informat el Departament de Territori en un comunicat. Així, funcionen per carretera busos urbans i interurbans, i també els trens amb Rodalies Catalunya, Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC), en AVE llarga distància o Avant. No funciona, però, el servei turístic del Tren dels Llacs, que es reprenia justament aquest dissabte.

A banda de les reunions de més de 10 persones, també queden restringides les visites a residències –els centres de dia quedaran directament tancats, segons la consellera de Salut, Alba Vergés. En canvi, es permet la resta d’activitats, fins i tot l’accés als parcs infantils, sempre que es compleixin les mesures de seguretat, higiene i distància.