Divendres, 29 de març de 2024
És notícia

El preu de l’aigua a Lleida s’incrementarà un 7,5% en els pròxims 3 anys

La proposta suposarà un augment de la factura el 2021 inferior a un euro al mes per al 96% de llars i el 70% d'empreses

Els grups d’ERC, PSC i del Comú a la Paeria han tancat un acord que preveu incrementar el preu de l’aigua a Lleida una mitjana global del 7,5% durant els tres pròxims tres anys, i un 75% en el cas del clavegueram. Tot i això, el nou model tarifari s’aplicarà de forma progressiva, gravant més a qui més aigua gasta. A més, incorpora una rebaixa de la tarifa per a famílies vulnerables i un conveni per crear un Fons Municipal de Solidaritat de 100.000 euros per donar ajuts a fons perdut, a més de promoure l’estalvi d’aigua. La proposta suposarà una pujada de la factura per al 2021 inferior a un euro al mes per al 96% de llars i el 70% d’empreses, que permetrà “garantir l’equilibri econòmic de la concessió i garantir les inversions a la xarxa”.

Aquest pacte, que compta amb el suport de dos dels grups del govern i del partit majoritari de l’oposició, comportarà l’aprovació d’una nova ordenança per regular el preu de l’aigua i el clavegueram, amb un increment de la tarifa que es concretarà l’any vinent i els dos següents. S’aplicarà de forma progressiva, perquè pagui més qui més aigua gasta, fomentant així també l’estalvi d’aigua.

Segons han explicat els tinents d’alcalde Jordina Freixanet i Sergi Talamonte i el portaveu del grup del PSC, Jaume Sellés, l’impacte en la factura final dels usuaris serà “limitat”, inferior a un euro al mes per a un 96% de les factures domèstiques i un 70% de les industrials, per a l’any 2021.

L’acord respon a la necessitat d’equilibrar econòmicament la concessió del servei d’abastament i sanejament a Lleida, ja que no s’havien aplicat tots els increments tarifaris previstos en el contracte de pròrroga de la concessió signat l’any 2012. Això va provocar una reclamació de l’empresa concessionària, Aqualia, que així quedarà desestimada, i que es frenessin inversions a la xarxa, que ara es podran reprogramar, segons han afirmat.

L’acord incorpora mesures de sensibilitat social, com són una rebaixa del 10% de la tarifa a les famílies vulnerables acollides a la tarifa especial d’aigua de bo social i la firma d’un conveni amb la concessionària que permetrà la constitució d’un Fons Municipal de Solidaritat, dotat amb 100.000 euros a l’any, per donar ajudes a fons perdut a persones o famílies en situació de vulnerabilitat o risc d’exclusió residencial.

Freixanet ha explicat que, com que no es va executar tal com estava fixada la pròrroga del contracte aprovada el 2012, la concessionària va presentar l’any passat a la Paeria una reclamació de desequilibri econòmic de 12 milions d’euros, que suposava un increment del 13%. El contracte de concessió de l’explotació del servei d’abastament i sanejament té vigència fins a l’exercici 2037, pel qual els grups municipals signants han pactat adoptar acords per garantir el reequilibri del contracte i incorporar compromisos socials sobre el preu i la gestió de l’aigua a la ciutat.

La tinenta d’alcalde ha dit que “el que fem avui és un exercici de responsabilitat política”, i que “a més d’evitar l’embat judicial, de 12 milions d’euros, preveu resoldre la situació de pobresa energètica amb un Fons de Social de Solidaritat; rebaixar un 10% la tarifa a les famílies acollides al bo social; una campanya de conscienciació del consum responsable i resoldre les inversions actuals i pendents”.

El tercer tinent d’alcalde, Sergi Talamonte, ha incidit en les mesures socials de l’acord, amb la rebaixa de la tarifa a les famílies vulnerables acollides a la tarifa especial d’aigua de bo social i la constitució d’un Fons Municipal de Solidaritat, que permetrà evitar el sobreendeutament de famílies en risc d’exclusió residencial. Talamonte ha ressaltat també els criteris mediambientals, ja que premia l’estalvi d’aigua i la reducció del consum, en un context d’emergència climàtica. Ha dit que l’acord és resultat d’una negociació “llarga” i complexa i, com preveu el Pacte d’Entesa entre ERC, JxCat i el Comú, “aquest govern segueix explorant vies per municipalitzar el servei de l’aigua”.

El portaveu del PSC, Jaume Sellés, ha considerat que no és una decisió política sinó que respon a un contracte amb la concessionària que podia acabar amb una resolució judicial. Segons ha dit, és “responsable” contribuir a evitar-ho, i ha afegit que té a veure amb les herències que un es pot trobar, perquè “probablement als qui signen ara l’acord els hauria agradat fer el contracte amb la concessionària d’una altra manera”. No obstant això, per a Selles ha resultat “beneficiós” per al conjunt de ciutadans perquè ha implicat que s’hagin fet les obres del carrer de Sant Martí, del col·lector de Ronda, de Noguerola i a Sucs, per un valor aproximat de 9 milions d’euros, “sense que els veïns hagin hagut de fer-se càrrec de contribucions especials”.

De mitjana, l’increment per a l’any 2021 serà d’un 3% en la tarifa de l’aigua i d’un 30% en la del clavegueram, que fins ara tenia un cost únic d’1,98 euros al mes, i que ara incorporarà una part variable en funció del consum. Per a l’any 2022, està previst el mateix increment mitjà que el 2021 mentre que per al 2023 serà de l’1,5% en el preu de l’aigua i del 15% en el del clavegueram.

JxCat es demarca de l’acord i aposta per recórrer a la via judicial

L’altre soci de govern de republicans i comuns, JxCat, s’ha desmarcat d’aquest acord. El primer tinent d’alcalde i regidor d’Urbanisme, Toni Postius, ha explicat que JxCat és partidari d’explorar altres vies per donar resposta a la reclamació milionària d’Aqualia la qual, segons ha recordat, “té el seu origen en la gestió efectuada per governs del PSC”. En aquest sentit, la formació aposta per recórrer a la via contenciosa administrativa ja que, “des del punt de vista tècnic, hi ha prou arguments per anar per via judicial”. En aquest sentit, Postius considera que són “moments molt difícils per a la ciutadania” per aplicar aquests increments en l’aigua i el clavegueram com a possible solució a la reclamació de la concessionària.

Toni Postius ha recordat que el pacte d’entesa ja preveu que els tres grups del govern puguin no votar el mateix en cas de discrepàncies en determinades qüestions, “sense que això posi en crisi i en dubte el govern municipal”. El primer tinent d’alcalde ha remarcat que JxCat no està d’acord de l’increment pactat entre ERC, PSC i Comú però no ha concretat si el grup s’acabarà abstenint o votant en contra de la mesura.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Mor un home de 44 anys en un accident laboral a Santpedor

Notícia següent

La Mostra de Teatre Jove arriba a la 27a edició amb set companyies teatrals

Notícies relacionades