El Pirineu de Lleida tanca les vacances de Nadal amb un 70% d’ocupació

Els establiments turístics han pogut compensar el degoteig d'anul·lacions amb noves reserves

temps lectura-Temps de lectura: 5 minuts
Cota 2.000 de l'estació de Port Ainé amb alguns esquiadors preparant-se per una jornada de neu. ACN

El Pirineu de Lleida tanca les vacances de Nadal amb uns 250.000 forfets venuts i recupera les xifres anteriors a la pandèmia. En relació a l’ocupació, ha estat lleugerament inferior a la d’altres anys i s’ha situat al voltant del 70% de mitjana entre el 26 de desembre i el 9 de gener, segons dades del Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida. El pic més alt, però, s’ha registrat per Cap d’Any, que s’ha tancat amb una ocupació per sobre del 90% de mitjana i amb el cartell de complet en els establiments hotelers propers a les estacions d’esquí, bungalous i cases de turisme rural. Així mateix, l’augment de contagis ha provocat un degoteig d’anul·lacions que en bona part el sector ha pogut compensar amb noves reserves.

Des del Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida fan un balanç “satisfactori” de la campanya de Nadal, tant pel que fa els nivells d’ocupació assolits com pel nombre de forfets venuts, que atribueixen a les “ganes” de neu dels visitants i a les bones condicions meteorològiques que han garantit bons gruixos de neu a les pistes. Així mateix, el gerent del Patronat, Juli Alegre, ha indicat que el territori ha pogut “capejar” la sisena onada i que bona part de les cancel·lacions que s’han registrat s’han pogut suplir per noves reserves.

250.000 forfets venuts

La temporada d’esquí al Pirineu de Lleida ha seguit amb un bon ritme per aquestes festes nadalenques amb una venda de forfets en el conjunt de les estacions d’esquí alpí i nòrdic que s’ha situat al voltant dels 250.000. Al marge de la venda de forfets per a l’esquí, els complexos de nòrdic també han registrat l’expedició de 4.500 forfets per a la pràctica de raquetes.

Amb aquests resultats, el Pirineu lleidatà recupera i millora les darreres xifres pre-pandèmia del 2019-2020, que es va tancar amb 245.000 forfets venuts. De fet, per trobar uns resultats similars cal remuntar-se al període nadalenc de 2013-2014, que es va tancar amb 250.000 forfets venuts. La resta d’anys han estat per sota.

A banda, durant les festes també s’ha constat l’arribada de visitants no esquiadors que han aprofitat el bon temps i les temperatures suaus per gaudir de la neu i passejar pels entorns naturals de les zones amb estacions d’esquí.

Pel que fa l’estat de les estacions, el 26 de desembre totes les estacions d’alpí garantien unes bones condicions per a la pràctica de l’esquí amb 196 pistes, 263 quilòmetres esquiables i gruixos de neu pols i dura de 50 a 155 centímetres, mentre que les estacions d’esquí nòrdic també van encetar les vacances de Nadal amb pràcticament tots els circuits oberts, amb un total de 140 quilòmetres practicables i gruixos de neu d’entre 60 i 120 centímetres. Posteriorment, al tombant d’any nou, es van registrar temperatures més suaus i més pròpies de primavera que, si bé van animar molts visitants a gaudir de l’esquí i dels espais naturals del Pirineu, van afectar la superfície esquiable i el nombre de pistes obertes en algunes de les estacions. Aquesta situació va canviar a partir de dimecres d’aquesta setmana amb l’arribada del fred i noves precipitacions que han afavorit els gruixos de neu i han millorat l’estat de les pistes per a la pràctica de l’esquí, com també la producció de neu.

L’ocupació es situa al 70%

La mitjana d’ocupació al Pirineu de Lleida durant el període nadalenc s’ha situat al voltant d’un 70% de mitjana entre les diferents modalitats d’allotjament turístic reglat. Com és habitual, el cap de setmana de Cap d’Any és el que ha tingut una millor ocupació en els diferents sectors d’allotjament turístic de la demarcació, tot i que el context de pandèmia ha fet que aquestes xifres hagin estat inferior al d’altres anys. De fet, l’augment dels contagis ha generat un degoteig d’anul·lacions en els establiments de turisme reglat que en molts casos s’ha pogut cobrir amb noves reserves de persones que no havien aconseguit plaça abans de festes i que estaven en llista d’espera.

En el primer tram del període nadalenc, comprès entre el 26 de desembre i el dijous 30 de desembre, l’ocupació en el sector de l’hoteleria de les zones del Pirineu s’ha situat entre el 70 i el 80%. D’aquestes, les places de bungalous del sector del càmping, per sobre del 80%, i el turisme rural, en un 75% de mitjana.

Per Cap d’Any, del 31 de desembre fins al 2 de gener, els establiments d’hoteleria han registrat una mitjana d’ocupació al voltant del 90%. Alguns dels hotels situats a les proximitats de les estacions d’esquí, com també les cases de turisme rural i les places de bungalous als càmpings del conjunt de la demarcació, han assolit la plena ocupació per Cap d’Any.

A partir de Cap d’Any i fins al dia 4 de gener, l’ocupació en el sector de l’hoteleria s’ha situat entre el 60 i el 70%, mentre que el turisme rural i les places de bungalous han estat al 80% d’ocupació. El dia de la festivitat de Reis l’activitat ha estat baixa. L’ocupació s’ha tornat a recuperar a partir del divendres 7 de gener, que ha donat lloc a una mena de pont festiu i ha posat el colofó a la campanya turística de Nadal. En aquest darrer tram a les zones properes a les estacions d’esquí l’ocupació en el sector d’hoteleria s’ha situat al voltant del 80 %, si bé en el conjunt del Pirineu la mitjana ha oscil·lat al voltant del 40%. En canvi, les places de bungalous s’han mantingut en una bona ocupació propera al 90%, com també els establiments de turisme rural a la zona del Pirineu, que han registrat una mitjana del 70%. A les comarques de la plana aquesta xifra s’ha reduït fins al 30%.

Al marge dels nivells d’ocupació que han tingut els establiments d’allotjament reglat s’han de sumar a les xifres de visitants i de pernoctacions les generades per les segones residències, que també han tingut força activitat en aquest període festiu. El càlcul del que han comportat en aquest sentit les segones residències no s’ha quantificat, si bé el seu comportament també representa una contribució important a l’activitat econòmica del territori i es reflecteix en la contractació dels diferents serveis turístics o en la compra de forfets d’esquí.

La vicepresidenta del Patronat de Turisme, Rosa Pujol, s’ha mostrat satisfeta amb els resultats obtinguts durant les festes nadalenques i ha recordat que, per segon any consecutiu, el resultat de la campanya es veu alterat per l’afectació de la pandèmia.

En aquest sentit, Pujol ha matisat que, si bé el sector de l’allotjament en general ha obtingut uns resultats satisfactoris, les cases de turisme rural han vist reduïda la seva capacitat d’allotjament per la limitació a un màxim de 10 persones per establiment en el marc de les noves mesures adoptades en portes del període nadalenc. De la mateixa manera, ha subratllat el perjudici que ha generat al sector de la restauració la limitació d’aforament en el 50% a l’interior de bars i restaurants i el contratemps que ha generat als empresaris davant l’alt nivell de reserves que hi havia per aquestes dates als establiments de restauració, que en molts casos esperaven la plena ocupació.

Activitats diverses

Al marge de la pràctica de l’esquí i de les activitats relacionades amb la neu que ofereixen les 140 empreses del Pirineu de Lleida, altres turistes que han visitat el Pirineu i Ponent ho han fet atrets per la perspectiva de passar uns dies de descans en contacte amb la natura, tot descobrint l’àmplia oferta relacionada amb el patrimoni cultural dispers per tots els racons de la geografia, practicant el turisme actiu, descobrint alguna de les moltes rutes turístiques que s’ofereixen i assaborint els millors plats de la cuina de Lleida elaborats amb productes autòctons.