Tal com va avançar aquest mitjà a mitjans de maig, el pavelló 3 de Fira de Lleida obre avui, 2 de juny, les seves portes per a temporers sense sostre que arriben a terres lleidatanes durant la campanya agrària.
Enguany el dispositiu incorpora diverses millores amb l’objectiu de garantir una resposta més àmplia i coordinada a les necessitats de les persones que arriben a la ciutat per treballar en la recollida de fruita.
Un any més, aquest equipament oferirà, fins el 31 d’agost, allotjament nocturn amb 100 places a aquestes persones entre les 18.00 i les 8.00, a més de servei de dutxes individuals, àpats d’esmorzar i sopar, accés a internet consigna i autoservei de bugaderia. En paral·lel, l’Empresa Municipal d’Agenda Urbana (EMAU) posarà a disposició de treballadors amb contracte laboral un centenar de places més en habitatges, un dels quals estarà reservat a dones.



Com a criteri general, una persona hi pot passar fins a set nits. Si hi ha situacions de vulnerabilitat, hi ha la possibilitat d’allargar l’allotjament a través de l’Àrea d’Inclusió. Un equip d’educadors d’entorn de la Paeria fa sortides nocturnes durant la campanya per detectar situacions de risc de persones que pernocten al carrer per oferir mediació comunitària.
Així ho ha explicat avui el tinent d’alcalde, Carlos Enjuanes, en l’atenció a mitjans que s’ha fet al pavelló 3 de Fira de Lleida amb motiu de l’inici del dispositiu d’acollida per a persones arribades en campanya agrària.

Cal recordar que la Paeria de Lleida tenia la voluntat d’ubicar l’alberg d’estiu a l’antic hotel de l’estació de trens, tot i que finalment es va descartar aquesta opció per “desavinences” amb Adif. La Paeria ha tornat a oferir-se a l’Estat per fer una prova pilot de regularització temporal de persones sense papers perquè puguin treballar a la fruita.
“El dispositiu al pavelló, en funcionament fins al 31 d’agost, comptarà aquest estiu amb noves mesures: el control de l’alta laboral de les persones, més professionals per a les diferents tasques al recinte i a carrer, l’accés a informació pràctica al mòbil i més facilitat per accedir als habitatges”, ha explicat Enjuanes.
Principals novetats de la campanya 2025

-Ampliació temporal de l’acollida: L’equipament d’acollida de Seròs té 40 places i està liderat pel Consell Comarcal del Segrià amb el suport de l’Oficina Única de l’Ajuntament de Lleida. Suposa un augment del 26% les places de pernoctació disponibles per al període de campanya agrària. El nombre de places totals en campanya agrària passa de 9.000 pernoctacions l’any 2024 a 11.440 places de pernoctació aquest any. Aquesta mesura dona resposta a l’arribada primerenca de persones temporeres i cobreix el tram final de la campanya (maig i setembre).
L’obertura d’aquest servei es deu a la gestió de la Delegació del Govern a Lleida, conjuntament amb el Consell Comarcal i en col·laboració amb la Diputació de Lleida, el Servei Públic d’Ocupació de Catalunya (SOC) i l’Ajuntament de Lleida.
L’Oficina Única: ha avançat l’atenció a finals d’abril, al Centre Cívic de l’Ereta. Ara ja s’ha traslladat al pavelló. Gestionada per la Paeria, durant el mes de maig ha atès 55 persones, de les quals 32 s’han derivat a l’equipament de Seròs.
L’Oficina Única ofereix tres tipus de serveis. En primer lloc, d’acompanyament i d’informació, amb suport personalitzat i acreditació per accedir als serveis. En segon lloc, de detecció i derivació, per identificar situacions de vulnerabilitat, que requereixin intervenció socioeducativa o derivacions a l’Àrea d’Inclusió o a serveis sanitaris. Finalment, d’assessorament i suport, amb mediació intercultural i la col·laboració dels sindicats de CCOO, CGT i UGT.
–Més professionals al dispositiu de Pavelló 3: L’equip incorpora tres persones integradores i passa de 12 a 15 professionals en total, amb perfils com treballadors socials, orientadors laborals, mediadors interculturals, integradors, personal administratiu, seguretat i neteja.
-Millora del treball de carrer: Durant l’estiu es reforça les sortides nocturnes d’educadors d’entorn per detectar situacions de risc i oferir mediació comunitària i es reforça la coordinació amb Guàrdia Urbana i l’àrea d’Urbanisme.
-Acord amb la Tresoreria de la Seguretat Social: S’establiran els mecanismes perquè l’equip de l’Oficina Única pugui contrastar si les persones que accedeixen al dispositiu per a transeünts no estan en situació d’alta laboral. Això és per garantir l’accés al recurs d’acollida si no estan treballant. Si es treballa, l’empresari/ària ha de facilitar l’allotjament o es pot recórrer a altres situacions, com l’allotjament de lloguer de l’EMAU. Aquesta gestió amb Tresoreria ha estat facilitada per la Subdelegació del Govern a Lleida.
-Millora de l’accés als habitatges: Mesures per facilitar l’accés als allotjaments de l’EMAU per a persones amb contracte en el sector agrari (més informació, a sota).
101 places més en habitatges
L’EMAU posa a disposició 17 habitatges de la seva xarxa, amb 101 places. Són pisos moblats, distribuïts pels diferents barris de la ciutat, que es destinen a persones treballadores del camp amb contracte laboral. El cost de l’allotjament és de 5 euros per nit a pagar setmanalment. Un d’aquests habitatges es reserva per a dones. La fiança s’ha rebaixat a 70 euros i s’han establert noves formes de pagament, com Bizum, per facilitar-ne l’accés. L’Oficina Única s’encarregarà de les derivacions, que es podran fer fins a principis d’octubre.
Assessorament laboral, inserció i altres iniciatives de suport
El dispositiu, que avui allotjarà les primeres persones usuàries, estarà en funcionament fins al 31 d’agost. Un any més, el tinent d’alcalde ha subratllat el treball en xarxa. La Paeria coordina el dispositiu, d’una banda, amb l’Oficina d’Atenció Única, i de l’altra, amb l’acollida al pavelló que es fa amb Sant Joan de Déu.
L’organització del dispositiu compta amb la implicació de diversos departaments municipals, com l’Àrea d’Inclusió, l’Institut Municipal d’Ocupació (IMO) Salvador Seguí, l’Empresa Municipal d’Agenda Urbana (EMAU) i la Guàrdia Urbana. Hi cooperen els sindicats CCOO, CGT i UGT, en informació laboral i drets sindicals. Unió de Pagesos facilita informació d’ofertes i contractes laborals per a la inserció de persones amb documentació administrativa per treballar. Aquestes ofertes es vinculen a allotjaments gestionats per empreses agràries.
Mitjançant el SOC i l’IMO també es fa la contractació de diferents perfils professionals per atendre les necessitats pròpies de la campanya agrària. Enguany, són un equip de 16 dinamitzadors socials que garanteixen una millor atenció a les persones temporeres.