El Parc d’Educació Viària de Gardeny reprèn l’activitat amb la participació de 22 centres de la ciutat

Fins al juny, 1.800 escolars passaran les instal·lacions per aprendre normes de circulació i adquirir hàbits de comportament correctes en l’ús de les vies públiques

El Parc d’Educació Viària de Gardeny ha iniciat aquest mes de març el curs d’activitats que habitualment porta a terme amb els centres educatius de la ciutat. D’aquesta manera, reprèn la seva activitat, que s’ha vist alterada per la covid-19. El paer en cap, Miquel Pueyo, acompanyat del regidor de Mobilitat, Vialitat, Trànsit i Horta, Joan Ramon Castro i de l’intendent en cap de la Guàrdia Urbana, Josep Ramon Ibarz, han visitat les instal·lacions, on havia feien pràctiques l’alumnat de 5è de primària del FEDAC Lleida.

L’alcalde ha parlat del treball que fa l’equip viària de la Guàrdia Urbana amb els infants de la ciutat, que transcendeix en les famílies i en la millora de la mobilitat a la ciutat. El parc fa 21 anys que està en funcionament i hi passen uns 12.000 alumnes anualment que, com ha indicat l’alcalde, ‘ara son vianants però en el futur seran usuaris de la bicicleta, del cotxe o de vehicles de mobilitat personal’. A més d’agrair la col·laboració de les empreses que col·laboren en el programa, l’alcalde ha volgut posar l’atenció en aquesta funció de la Guàrdia Urbana, a través de la qual s’estableixen vincles d’empatia amb els infants de la ciutat.

El regidor de Mobilitat, Vialitat, Trànsit i Horta ha fet palès els canvis que en aquests 21 anys s’han donat en la mobilitat i el trànsit, i ha posat en valor l’aprenentatge que l’alumnat fa amb els agents, i més en un moment com l’actual en què la ciutat ha fet la conversió a la velocitat 30. Castro ha comentat que la nova normativa, vinculada a Lleida, Ciutat 30, ha estat rebuda amb normalitat per part de la ciutadania i que s’està notant en la mobilitat a la ciutat, amb una evolució bona. I ha recordat que dels vehicles controlats, s’ha sancionat un 5,7 per cent. 

El Parc Infantil de Trànsit de Gardeny és un circuit on els infants, amb el suport educatiu d’agents de la Guàrdia Urbana, han de circular com a vianants, en bicicleta i amb karts, complint les normes de trànsit. Les activitats pràctiques fora de l’aula se sumen a les que es realitzen dins dels centres d’educació primària i secundària. L’objectiu és que l’alumnat aprengui les normes de circulació i adquireixi hàbits de comportament correctes en l’ús de les vies públiques urbanes i interurbanes. També s’incideix en la correcta utilització dels transports públics i col·lectius.

En aquest curs escolar marcat pel context de la pandèmia, l’equip d’Educació Viària de la Guàrdia Urbana tindrà la visita al parc de 22 centres, amb uns 1.800 nois i noies. També es desplaçarà a 24 centres, principalment de primària, per fer activitats entorn a la seguretat i les normes de circulació. A més, faran activitats fora de l’aula. En total, passaran per les classes i activitats 26 centres, amb la participació d’uns 2.850 alumnes. Enguany, per la covid-19 no s’han pogut dur a terme programes habituals dins el Programa d’Educació Viària com visites a la Caserna, l’activitat “Canvi de Marxa” a l’Auditori Municipal Enric Granados, o activitats en elm arc de la Setmana de la Mobilitat Sostenible i Segura, entre altres.

En aquest programa escolar hi col·laboren diverses empreses i institucions: el Servei Català de Trànsit de la Generalitat, la ferreteria Albert Soler, Cobega-Coca Cola, Eysa-Estacionaments I Serveis, B. Biosca, S.L, La Flor de Vimbodí, Pie-Electricitat i Cafès Batalla. Els seus representants han assistit a la visita a les instal·lacions del parc d’educació viària. També hi ha participat els regidors i regidores Jaume Rutllant, Ángeles Ribes, Begoña Iglesias, Marisa Xandri i Sergio González, han assistit també a la visita a les instal·lacions del parc viari a Gardeny.