El Museu Morera de Lleida inicia una nova etapa i obrirà portes aquest dissabte

Avatar photo
L’edifici de l’antic Palau de Justícia s’ubica en un nou espai de fins a 5 plantes, més la planta baixa, i amb al voltant de 470 obres en rotació
FOTO: Daniel Hurtado / Obres exposades al nou Museu Morera

El nou Museu Morera. Museu d’Art Modern i Contemporani de Lleida, ha obert portes avui en una visita exclusiva per als mitjans de comunicació de la ciutat que han pogut veure de primera mà la nova seu d’un edifici de més de 100 anys que va formar part de l’antic convent del Roser, el Casino o l’antic Palau de Justícia.

El director del Museu, Jesús Navarro, acompanyat de l’arquitecte municipal Jaume Terés, ha fet un recorregut amb els diferents mitjans de comunicació per tal de conèixer l’exposició “Arrels i horitzons. Més d’un segle d’art”.

FOTO: D.H. / Planta baixa del nou Museu Morera

Navarro ha explicat que el Museu Morera ja ho té tot a punt per obrir al públic aquest dissabte a la nova seu definitiva. Una seu que es distribueix en tres plantes dedicades als serveis tècnics i tres a exposició, que busquen la màxima connectivitat entre els diferents espais a través d’un pati interior diàfan. També hi ha una terrassa amb vistes a la Seu Vella.

 

“Estem molt contents de poder presentar aquest Museu, no només a vosaltres sinó dissabte a tota la ciutadania amb una jornada de portes obertes a les 12 del migdia“, ha explicat Navarro.

L‘inauguració oficial del nou Museu Morera no es farà fins a l’estiu, a causa de la normativa electoral de les eleccions autonòmiques que estan convocades.

FOTO: D.H. / Restes trobades a les adoberies del XIII

Aquest edifici va ser construït a finals del segle XIX i bastit sobre les construccions medievals de les adoberies dels segles XIII-XV, un dels vectors d’activitat econòmica més important del país, situades en la base del turó, al límit entre la ciutat i l’àrea de ribera dels rius Noguerola i Segre.

El recorregut, que ha començat a la cinquena planta i ha anat fins a la primera, presenta un sistema d’espais interiors configurat a partir dels buits de l’edifici i que s’estructuren en cinc plantes.

FOTO: D.H: / Espai a la cinquena planta de l’edifici del nou Museu Morera

“Hem creat un nou paradigma a partir d’aquestes noves continuïtats i d’enllaç que ens lliga els espais de la Rambla, els espais interiors de l’edifici, els fragments de Lleida del segle XIV, les col·leccions d’art modern i contemporani, i l’element referencial de la ciutat, que és la Seu Vella“, ha explicat l’arquitecte, Jaume Terés.

L’exposició Arrels i horitzons. Més d’un segle d’art”, presentada pel director del Museu, estarà en funcionament fins al febrer de l’any que ve, ja que es pretén anar rotant les col·leccions i que no hi hagi exposicions permanents.

IMATGES DEL NOU MUSEU MORERA I DIVERSES COL·LECCIONS

Les obres han durat 5 anys, van iniciar-se l’abril del 2019 i estem a l’abril del 2024. Certament les obres van acabar al desembre del 2023, i ara hem anat afegint altres detalls perquè es pogués obrir. Les obres han tingut un cost de 5,8 MEUR. Estem convençuts que és un museu de referència al país, no hi ha un altre museu que abasti aquests segles”, ha explicat el director del Museu.

La rehabilitació del nou Morera

L’edifici que acull el MORERA. Museu d’Art Modern i Contemporani de Lleida se situa en un dels límits entre el centre històric i la ciutat moderna i contemporània. Ocupa un àmbit que és el resultat de la superposició dels diferents substrats que s’han anat acumulant al llarg del temps.

L’edifici historicista de l’antic Palau de Justícia es construeix a meitats del SXX, després de la Guerra Civil Espanyola per Regiones Devastadas, a partir d’un projecte de l’arquitecte Francisco Clavera sobre el solar que ocupava l’edifici noucentista de l’Alfòndec de l’arquitecte Celestí Capmany.

Aquest edifici va ser construït a finals del segle XIX i bastit sobre les construccions medievals de les adoberies dels segles XIII-XV, un dels vectors d’activitat econòmica més important del país, situades en la base del turó, al límit entre la ciutat i l’àrea de ribera dels rius Noguerola i Segre.

La intervenció arquitectònica

La intervenció desenvolupa el projecte de l’arquitecte Jaume Terés que transforma l’arquitectura del lloc per activar un museu d’art modern i contemporani obert a la ciutat i al territori.

Configura un sistema obert d’espais interiors que fusiona funcionalitat, art i identitat. Estableix continuïtats d’enllaç entre la Rambla Ferran, la tipologia historicista de l’edifici de l’antic Palau de Justícia, els fragments de l’edifici de l’Alfòndec i de les importants adoberies medievals, les col·leccions d’art modern i contemporani del MORERA i la Seu Vella, element referencial de la ciutat i del territori de ponent.

Es tracta d’un sistema que s’estructura a partir d’un espai central que articula les cinc plantes que conformen l’edifici i que, en sentit ascendent, va desdibuixant límits i establint connectivitats. Vertebra l’espai Àgora situat en la planta baixa, seguit de les tres plantes d’espais expositius, una planta per als serveis tècnics del museu i àrea de restauració i, una última planta, amb un espai d’usos polivalents amb una terrassa-mirador vers el Turó de la Seu Vella.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Les llars d’infants de Cambrils celebren les jornades de portes obertes

Notícia següent

La Moncloa rebutja el ‘cara a cara’ de Sánchez amb Puigdemont: “El candidat és Illa”

Notícies relacionades