El Museu de Lleida adapta el seu programa didàctic

El confinament i la suspensió de l'activitat fa caure a la meitat el púbic escolar durant el curs 2019-2020

El Museu de Lleida ha adaptat el programa didàctic del curs 2020-2021 a l’actual situació sanitària de pandèmia per la covid-19 sense que això afecti l’acció educativa que es desenvolupa al museu. Entre les novetats, destaca l’increment i potenciació dels itineraris que inclouen rutes pels carrers de la ciutat, així com la creació de productes audiovisuals i l’apropament en línia a les escoles i instituts.
D’altra banda, el públic escolar que va participar en les activitats didàctiques del museu lleidatà durant el curs 2019-2020 va caure a les 2.415 persones, després d’haver hagut de tancar pel confinament decretat a partir del 13 de març i fins a final de curs. El curs 2018-2019 hi van prendre part 4.068 alumnes i professors.
El programa didàctic del Museu de Lleida ofereix quatre itineraris que combinen la visita presencial amb una ruta pels carrers de la capital del Segrià: ‘Quan érem romans’, ‘Camí de Sant Jaume’, ‘Les tres cultures a la Lleida medieval’ i ‘Descobrim la Lleida del Barroc’.

Pel que fa a l’experiència presencial, el museu ha adoptat les mesures recomanades pel Departament d’Educació per als grups classe per la covid-19. Així, només acull un grup classe per dia que, al seu torn, es divideix en dos per poder mantenir la distància preceptiva. Cada un dels dos grups disposa d’un educador, s’habiliten lavabos d’ús exclusiu per als grups escolars i tot el material que s’utilitza es desinfecta un cop acabada l’activitat.

Així mateix, està creant materials audiovisuals en què sis personatges històrics apropen els escolars al llegat dels avantpassats, mitjançant unes càpsules interpretades per actors professionals i ambientades al Museu de Lleida i al territori que s’explica al discurs museològic. Aquestes càpsules històriques estaran disponibles al canal Youtube del museu a partir del 2021.

D’altra banda, els educadors del museu podran realitzar alguns dels itineraris didàctics de forma online per a les escoles i instituts que no puguin assistir presencialment al museu o, en altres casos, acudir ells de forma presencials als centres educatius.