El grup municipal PDeCAT demana que un expert expliqui l’impacte de la contaminació dels leds

Un estudi presentat en el marc del III Congrés Internacional LPTMM de Contaminació Lumínica indica que hi ha hagut in increment d'entre el 15 i el 20% d'aquest tipus de llum, que danya la salut i el medi ambient

temps lectura-Temps de lectura: 2 minuts

El grup municipal del PDeCAT ha sol·licitat la compareixença a la Comissió Especial de la Transparència del doctor Salvador J. Ribas, director del Parc Astronòmic del Montsec, perquè pugui explicar algunes de les dades referides a Lleida que es van difondre en el recentment celebrat III Congrés Internacional LPTMM de Contaminació Lumínica. El grup demana que a la comissió del mes de juliol, que se celebra aquest proper divendres, se’ls donin detalls sobre l’increment d’entre un 15 i un 20% de l’emissió de color blau en l’enllumenat de la ciutat i les seves conseqüències. La Comissió de la Transparència vetlla pel seguiment de les concessions municipals, com ho és la privatització del servei d’enllumenat públic.

Segons han pogut veure reflectit en els mitjans de comunicació que s’han fet ressò del congrés, el científic Hèctor Linares, del màster d’Astrofísica de la Universitat de Barcelona, va assegurar que el canvi de lluminàries led a la ciutat de Lleida havia generat un augment d’entre el 15 i el 20 per cent de la contaminació lumínica a la franja dels colors blaus, la més contaminant i perillosa per a la salut i el medi ambient.

Salvador J. Ribas és codirector, juntament amb l’investigador de l’Institut de Ciències del Cosmos Eduard Masana, de la tesi d’Hèctor Linares. En el congrés celebrat a Cellers va assegurar que les dades referents a Lleida són preocupants perquè “tot i que s’han posat lluminàries led en un 15 per cent de la ciutat i s’ha aconseguit abaixar la potència contractada, amb el consegüent estalvi de gairebé en un 30% en la factura, i la brillantor que es projecta al cel nocturn; l’augment de la component blava de la llum, que és la que més està relacionada amb la qualitat del son i els cicles de vida dels animals, han augmentat considerablement”.

La preocupació del grup municipal per la salut dels lleidatans i per la menor qualitat de la il·luminació a la ciutat han impulsat la petició d’aquesta compareixença.