Dijous, 30 de maig de 2024
És notícia

El Govern finança una setantena de projectes socials a Ponent amb 52,9 MEUR

Avatar photo
Entre les iniciatives hi ha el futur centre comunitari ‘La Bassa’, a Sant Martí de Maldà, o un robot de suport per a persones amb discapacitat
FOTO: Daniel Hurtado / El conseller de Drets Socials, Carles Campuzano, encapçala l’acte de presentació de les actuacions impulsades pel Departament a les comarques de Lleida

L’Orfeó Lleidatà ha acollit aquest matí la presentació dels projectes de Drets Socials finançats amb Fons Next Generation a la vegueria de Lleida, presidida pel conseller de Drets Socials de la Generalitat de Catalunya, Carles Campuzano i Canadés, amb l’assistència de l’alcalde de Lleida, Fèlix Larrosa; el tinent d’alcalde Carlos Enjuanes i la regidora Anna Miranda, entre altres personalitats.

FOTO: Daniel Hurtado / L’acte ha estat presentat per la directora de comunicació i premsa del Lleida Esportiu, Gina Raymat

El Govern ha destinat un total de 25,9 milions d’euros dels fons europeus Next Generation a finançar 67 projectes socials a les comarques de Ponent.

Es tracta d’iniciatives, tant del propi Govern com impulsades per entitats, que es destinen a un ampli ventall de ciutadans, com ara gent gran, infants i joves, persones amb discapacitat o amb malaltia mental i persones sense llar.

Entre els projectes hi ha el futur centre comunitari ‘La Bassa’ de la Fundació Alba a Sant Martí de Maldà, la residència per a gent gran ‘BonÀrea’ a Guissona o un robot per millorar l’autonomia de persones amb discapacitat.

En la seva intervenció, l’alcalde de Lleida, Fèlix Larrosa, ha parlat “d’innovació i digitalització per avançar en serveis socials que siguin més preventius que reactius. Volem un país just, una ciutat més justa i més igualitària que facin front als reptes que avui en dia se’ns plantegen”.

Larrosa s’ha permès, fins i tot, fer broma amb el conseller de Drets Socials de la Generalitat, Carles Campuzano, i ha afirmat que “som vells amics, que no vol dir que siguem vells, sinó que som amics des de fa anys. Estic a la teva disposició i la de la Generalitat per construir aquest país més just”. 

Al conjunt de Catalunya, el Departament compta amb una partida de 400 milions d’euros per finançar, fins el 2026, 765 iniciatives orientades a accelerar una transformació en l’àmbit de l’atenció a les persones que equipari Catalunya amb els països europeus més avançats pel que fa a la protecció social.

En el cas de Ponent, es destinaran 25,9 milions d’euros per finançar 67 projectes. Es tracta d’iniciatives que s’emmarquen en sis línies d’actuació que van encaminades a construir nous equipaments d’atenció social i la remodelació dels actuals, impulsar l’ús de les noves tecnologies en els serveis socials, modernitzar infraestructures d’atenció a la infància o al lleure educatiu i avançar cap a espais més accessibles.

El conseller Carles Campuzano ha destacat la necessitat de donar resposta a una nova realitat demogràfica que fa que cada vegada hi hagi una població més envellida i diversa. Per fer-ho, ha dit “necessitem inversió en infraestructures, necessitem modernitzar el nostre estat del benestar, que sigui del segle XXI”, i ha afegit que els fons europeus “són una oportunitat única per afrontar els reptes socials del país”.

Injecció en infraestructures socials: 3 equipaments nous i 9 ampliacions o remodelacions per a millorar l’atenció de les persones

El gruix de la inversió social es destina a la construcció, ampliació i remodelació d’infraestructures socials. En l’àmbit de les cures, es tracta d’actuacions de millora o de nova construcció de centres residencials i diürns destinats a la gent gran, persones amb discapacitat o amb malaltia mental. També inclou les inversions en centres per a la protecció de persones sense llar o amb necessitats d’allotjament temporal.

En total es construiran 3 equipaments nous a la vegueria de Lleida i se’n remodelaran i ampliaran 9 més. Els centres de nova construcció són la residència per a gent gran “BonÀrea” a Guissona, amb una capacitat de 242 places; el centre de dia Zona Alta a Lleida, i el Centre d’atenció diürna a Puigverd d’Agramunt. 

Pel que fa als edificis remodelats o reformats, la Fundació Alba ha rebut més de 900.000 euros dels fons Next Generation per a enllestir les obres de l’Espai La Bassa, a Sant Martí de Riucorb.

ACN / Exterior del nou centre comunitari ‘La Bassa’ de l’Associació Alba ubicat a Sant Martí de Maldà

Les instal·lacions comptaran amb 24 places de llar-residència per a persones amb discapacitat intel·lectual, 20 places de Servei d’Atenció Integral per a persones grans en l’Àmbit Rural, 15 places més de Serveis d’Atenció Domiciliària en zones rurals, 12 places de Centre d’Atenció Especialitzada, 5 places de servei d’Acompanyament i Suport a la Vida Independent, Servei Promoció de l’autonomia persones i accessibilitat universal, sales multisensorials i jardins inclusius.

11 projectes tecnològics per atendre les persones

El Govern, mitjançant el fons Next Generation EU, finança a les comarques de Lleida 11 iniciatives tecnològiques que comporten un impacte directe en la qualitat de vida de les persones. Un dels ens beneficiaris d’aquesta línia ha estat l’Ajuntament d’Aitona, que ha rebut 168.000 euros per impulsar un pla integral d’assistència sociosanitària domiciliària al municipi.

Un altre dels projectes destacats, d’abast nacional, és el desplegament de l’assistent robòtic ARI. El Govern, en el marc d’un conveni amb l’Ajuntament de Barcelona, ha invertit 5,43 milions d’euros en l’adquisició de 1.000 unitats d’aquesta plataforma. Aquest estoc permetrà ampliar el projecte a la capital catalana i se n’iniciarà també el desplegament a la resta del país. Amb aquesta finalitat, l’Ajuntament cedirà 200 assistents robòtics intel·ligents al Departament de Drets Socials per començar el pilotatge en altres punts del territori.

ACN / Albert Bresco fent servir el robot que ajuda a millorar l’autonomia personal

6 actuacions en equipaments que atenen infants i joves

El programa destinat a equipaments que atenen infants i joves a la vegueria de Lleida suma 6 actuacions que engloben, entre d’altres, millores i digitalització de centres del sistema de protecció a la infància, actuacions de millora ecològica en cases de colònies o reformes en albergs. Destaca una inversió de més d’1,2 milions d’euros en la construcció de la Barnahus a Lleida per atendre infants i adolescents víctimes d’abusos sexuals. També es destinen 745.000 euros a l’Alberg de Joventut de Lleida per millorar els sistemes de climatització i fer-los més sostenibles.

27 intervencions per fer de Catalunya un país accessible

17 ajuntaments rebran subvencions per valorar de 675.000 euros per a dur a terme projectes de millora de l’accessibilitat als espais d’atenció ciutadana, tant físics com telemàtics. També es faran intervencions en altres edificis i espais com ara la biblioteca de Les Borges Blanques o en l’Arxiu Històric, biblioteques i serveis territorials del Departament de Cultura i a l’edifici judicial de Lleida.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Investiguen la mort violenta d’un home en un riu al Bages

Notícia següent

La URV invertirà 7,2 MEUR en la reforma de la Facultat d’Educació i Psicologia

Notícies relacionades