Dilluns, 17 de juny de 2024
És notícia

El fred, el pitjor aliat per a la temporada de bolets al Pirineu

Avatar photo
Una exposició al Pati de l’Institut d’Estudis Ilerdencs mostrava la setmana passada una setantena d’espècies recollides per una quinzena de membres de la Secció de Micologia de la casa
FOTO: D.H. / El Patí de l’IEI va acollir la setmana passada la XXVI Mostra de Bolets de Primavera de les Terres de Lleida

L‘hivern i el fred estan cada cop més presents al país i això dificulta l’aparició de bolets al Pirineu. Tot i així, alguns dels participants de les Jornades de Micologia aprofiten fins a l’últim moment per sortir a buscar-ne.

La temporada de bolets de primavera és molt fluixa a causa d’aquest fred i les baixes temperatures que es registren al Pirineu, tal com van poder constatar els membres de la societat micològica de l’Institut d’Estudis Ilerdencs (IEI) que un any més van organitzar la XXVI Mostra de Bolets de Primavera de les Terres de Lleida al pati de la seu de l’institut.

Una quinzena dels membres de la Secció de Micologia van anar, durant el cap de setmana, a buscar bolets, principalment per la zona del Pirineu de Lleida, i també pel parc de la Mitjana de Lleida i per espais de bosc de ribera. L’activitat permetia mostrar al públic una setantena d’espècies que es van poder veure durant tot el dilluns i dimarts de la setmana passada. Tots els bolets tenien una fitxa perquè el visitant pogués conèixer el nom i si eren comestibles.

FOTO: D.H: / Informació sobre la comestibilitat dels bolets

Hi ha menys quantitat que altres anys, a causa del fred. “Tot i les últimes pluges, fa molt fred al Pirineu, sobretot a la nit, i les baixes temperatures fan que molts bolets no fructifiquin”, va explicar un dels membres de la Secció de Micologia de l’IEI, Casimiro Duaigües. Les espècies que més es van trobar són el moixernó i el bolet de neu. “N’hi ha bastants i s’han fet grossos”, va dir.

Casimiro Duaigües alerta que cal anar amb precaució a l’hora de collir-los i sobretot consumir-los hi ha que molta gent es pensa que són “immunes i després passa el que passa”. Segons Duaigües tots els bolets són una mica indigestos i per això s’ha de vigilar amb la quantitat que es consumeix i el punt de cocció.

De les 70 espècies que hi havia exposades, només unes 10 eren comestibles. A més dels bolets, també es va voler fer un exercici de conscienciació per a mantenir nets els boscos a través d’una taula on hi havia una gran quantitat de brossa amb el cartell “Tot això també era al bosc!!!”. Des de llaunes, ampolles de vidre, cartutxos d’armes de foc…

FOTO: D.H. / Taula amb brossa trobada als boscos en la XXVI Mostra de Bolets de Primavera de les Terres de Lleida

Com és tradició, de cara a la tardor es farà una altra mostra però amb els bolets d’aquesta estació de l’any.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Troben un nadó gatejant per una carretera mentre els pares estaven de copes

Notícia següent

L’Hospitalet acull aquest cap de setmana la 25a edició de FiraGran

Notícies relacionades