Divendres, 19 d'abril de 2024
És notícia

El dispositiu d’atenció a temporers a Fira de Lleida presta 8.174 serveis d’allotjament

El projecte finalitzat a 31 d'agost ha atès 725 persones mentre que encara n'hi ha 65 allotjades en pisos municipals

La Paeria va finalitzar dimarts passat el dispositiu d’atenció a persones temporeres al pavelló 3 de Fira de Lleida, iniciat l’1 de juny. El projecte ha atès en total 725 persones, de les quals majoritàriament homes menys 9 dones. El nombre de pernoctacions al pavelló ha estat de 8.174, una xifra relativament inferior a la de l’any passat, quan es van superar les 14.500.

Actualment, encara hi ha 65 persones allotjades als 14 pisos habilitats per l’Empresa Municipal d’Urbanisme (EMU) per a la campanya. La Plataforma Fruita amb Justícia Social, ha “suspès” el servei prestat pel consistori i han assegurat que malgrat la darrera nit hi ha hagut menys de 5 usuaris al pavelló, als voltats en dormen més d’una vintena al ras.

El dispositiu de la Paeria també h registrat 2.244 atencions socials, 816 en l’àmbit laboral i 213 en el jurídic. Les dutxes i la consigna han tingut 4.042 usos i 1.132 de bugaderia, que ha estat una de les novetats d’aquesta campanya, amb 4 rentadores i assecadores. De fet, el servei de dutxes i consigna se seguirà oferint a partir d’ara a les piscines municipals de Cappont, en horari de dilluns a divendres, de sis a vuit del vespre.

Segons la Paeria, en general, les persones usuàries han tramés a l’equip tècnic de professionals valoracions en positiu respecte als serveis, agraint l’assessorament en els diferents àmbits. El projecte d’atenció d’enguany ha incorporat 122 llits, en substitució de les hamaques, fet que ha estat molt ben rebut, així com els àpats que s’hi ha servit (esmorzars i sopars), intentant adaptar-los als seus gustos i costums.

En referència al perfil dels temporers, s’han comptabilitzat 23 nacionalitats, principalment provenen del Senegal, el Marroc, Algèria i Mali. Pel que fa a la seva situació administrativa, les dues situacions majoritàries són de residència de llarga durada, en un 42%, de residència de llarga durada i irregular, en un 31%.

L’alcalde de Lleida, Miquel Pueyo, ha assegurat que la campanya ha estat més tranquil·la i s’ha beneficiat de l’experiència acumulada i de la cooperació amb el Departament de Salut. Pueyo ha explicat que els darrers anys s’havia cobert aquesta necessitat amb accions provisionals, una situació “insostenible”. Per això, ha afegit que el programa de l’actual equip de govern inclou la construcció d’un equipament i accions que es volen desplegar aquesta legislatura.

El dispositiu ha tingut especial cura amb l’atenció i les mesures sanitàries. S’hi ha aplicat les mesures de seguretat i prevenció per la covid-19 i durant els mesos de juny, juliol i agost, s’ha fet la tramitació de 142 targetes sanitàries provisionals, s’han vacunat 284 persones i 43 proves de cribratge. En total, s’han detectat 10 casos positius de covid, als pavellons de Fira de Lleida. A més, s’ha fet 51 derivacions Salut per diferents dolències. S’han gestionat 24 ajuts farmacèutics, 20 de transport i 3 d’alimentaris.

Allotjament en habitatges

Una de les novetats ha estat l’oferta residencial en habitatges per a les persones que tinguessin un contracte laboral. Actualment 65 persones estan allotjades als 14 pisos habilitats per l’EMU. Als 13 destinats a homes hi ha 64 persones i al de dones ara n’hi ha una. Durant l’estiu, en total, hi ha residit 78 homes i 9 dones.

Suspens de la Plataforma Fruita amb Justícia Social

La Plataforma Fruita amb Justícia Social ha tornat a suspendre el dispositiu per a temporers de la Paeria i ha demanat l’ampliació de l’atenció fins que finalitzi la campanya agrària. Asseguren que menys de cinc persones han dormit la passada nit al Pavelló; de fet, diuen que no s’hi veien més de mitja dotzena de llits parats i segons testimonis que han consultat, van ser menys d’una desena els que van dormir-hi la nit del 30 d’agost i una quinzena la nit del 29, mentre més d’una vintena fa dies que dormen fora, als voltants de l’equipament. La Plataforma diu que denuncien que des de mitjans de mes no se’ls ha donat allotjament o no se’ls ha renovat la tarja per pernoctar-hi.

Fruita amb Justícia Social exigeix explicacions re la regidora responsable del dispositiu, Mariama Sall, perquè no entenen com és possible que els darrers dies hi hagin dormit tant poques persones mentre n’hi ha al carrer. A més, denuncien que el fet que la Guàrdia Urbana les faci aixecar cada dia a les sis del matí, ni els fa desaparèixer, ni soluciona la situació.

D’altra banda, la Plataforma denuncia que hagin dormit al pavelló treballadors que han d’allotjar els contractadors, tal com estipula el conveni agrari per les persones empadronades a més de 75 quilòmetres. Diuen que durant aquests mesos han recollit nombrosos testimonis en aquest sentit, així com de persones que han estat treballant i dormen al ras perquè els empresaris no els ofereixen allotjament.

Finalment, lamenten que el dispositiu no només s’ha privatitzat sinó que ha expulsat les entitats del tercer sector de la ciutat que feia anys que treballaven voluntàriament en la gestió del mateix.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Salou mostra el seu potencial a la directora general de Turisme

Notícia següent

Quatre ferits en un accident múltiple a l’N-260 a Vilajuïga

Notícies relacionades