El Centre Històric de Lleida tornarà a ser un dels espais protagonistes de les Festes de la Tardor del que es pot considerar el segon patró de la ciutat, Sant Miquel (29 de setembre). És per això que, coincidint amb la celebració de la Fira Agrària de Sant Miquel, la ciutat de Lleida celebrarà, del 27 al 30 de setembre, unes Festes de la Tardor que tornen a apostar pel talent local, amb més de 100 activitats, més de 50 entitats que hi participen i un ampli dispositiu extraordinari de seguretat que no s’ha fet mai a la ciutat amb itineraris segurs i identificació de persones.
Així ho ha explicat avui l’alcalde de Lleida, Fèlix Larrosa, acompanyat del regidor de Festes, Xavi Blanco, en una roda de premsa que ha tingut lloc al Centre de Documentació de La Panera. Tots dos han estat acompanyats també de l’artista i creador del cartell d’enguany de les Festes de la Tardor 2024, Albert Garrigó.
“El gran espai de les Festes de la Tardor tornarà a ser, una vegada més, el Centre Històric de Lleida i que farà una aposta per un model de barri amb sostenibilitat quant a la mobilitat. Tindrem carrers tancats, espais oberts i vigilats”, ha explicat el paer en cap.
En aquest sentit, s’ha parlat extensament, tot i que l’alcalde tampoc ha volgut donar detalls explícits, sobre l’esforç que ha fet el govern municipal en matèria de seguretat. Més d’un centenar d’agents vetllaran per la seguretat al Centre Històric, entre agents de la Guàrdia Urbana, Mossos d’Esquadra i seguretat privada del mateix Ajuntament, a més dels agents de paisà.
“Anem a un espai segur, on la gent podrà anar caminant i on hi haurà més de 100 activitats amb més de 50 entitats que participaran en aquesta edició de les festes de la tardor”, ha explicat Larrosa. El paer en cap ha volgut agrair i reconèixer els diferents patrocinadors que han assistit a la roda de premsa i que participen en les Festes de la Tardor.
Respecte a aquests itineraris segurs, l’alcalde de Lleida ha explicat que “hi ha una certa tensió a totes les ciutats. Aquest cap de setmana hi ha festes a Tarragona, Reus, Barcelona… i tots els ajuntaments estan experimentant elements innovadors. Tindrem càmeres instal·lades i funcionant, a més d’un sistema de control de metalls i d’arma blanca i d’identificació de persones. Tots els alcaldes quan hi ha festes estem en situació de tensió i tot això ajudarà a generar aquest espai de tranquil·litat i estarem en un espai que en qualsevol moment pot quedar tancat hermèticament”.
Preguntat per aquesta qüestió, el paer en cap ha assegurat que “hi ha uns itineraris segurs on hauràs de passar per determinats carrers i allà t’estaran observant. Tothom pot ser sospitós i no vull donar més detalls sobre aquesta estratègia de seguretat. El que sí podem dir és que hi haurà un dispositiu de seguretat que no s¡’ha fet mai en aquesta ciutat”.
Segons Fèlix Larrosa, aquestes seran les “festes de les places. Unes places del Centre Històric que estaran plenes d’activitats. La plaça del dipòsit estarà totalment coberta i hi haurà actuacions. També hi haurà un punt lila fix i espais itinerants d’aquest espai. S’han multiplicat per 3 els espais gastronòmics i també vull destacar servei de mobilitat amb un tren turístic al Centre Històric i parades de taxis de forma perifèrica al voltant de la zona”. Així doncs, la línia 7 esdevindrà la línia de les festes que creuarà tota la ciutat des del barri dels Magraners al barri del Secà de Sant Pere, amb un bus nocturn que també donarà servei a les festes.
Pel que fa a les novetats, destaca l’estrena del Mercat del Pla com a espai gastronòmic, on es podran degustar productes de qualitat i s’oferiran actuacions en directe.
També s’ha fet un esforç en la gestió dels residus, on l’Ajuntament multiplicarà el servei i també el servei dels lavabos públics, que seran repassats de forma permanent.
També pel que fa a la cultura popular, destaca la Diada Castellera, en la qual els Xics de Granollers i els Capgrossos de Mataró acompanyaran els Castellers de Lleida (diumenge, 29 de setembre, a les 12.30 h a la plaça de la Paeria).
Finalment, l’alcalde també ha fet referència de l’aposta pel talent local en aquestes Festes de la Tardor, i ha volgut recordar que “aquestes festes són totalment gratuïtes i no cal pagar ni un cèntim per gaudir-ne d’elles. I aquest és el nostre model, i de vegades, hi ha alguns artistes que el seu caixet és molt alt i la nostra prioritat és el talent local”.
A més, ha recordat que el pregó anirà a càrrec de Gonzalo Ferreruela Sanfeliu (Lleida, 1982) en un context on es vol impulsar des de la setmana que ve fins a l’any que ve en què Catalunya serà la regió gastronòmica mundial.
Per la seva part, el regidor Xavi Blanco ha estat l’encarregat de donar més detalls sobre la programació i ha afirmat que aquestes festes serveixen per “retrobar-nos i empoderar tot el talent local i que el Centre Històric, que és el cor de la nostra ciutat, es transformi en una experiència amb molts àmbits, des de la part gastronòmica, cultural i d’oci”.
Blanco ha explicat algunes de les activitats que es faran al voltant del Centre Històric de Lleida, des de la mateixa Panera, a la plaça del Dipòsit, al Turó de la Seu Vella, Casa dels Gegants, Plaça de l’Ereta, Mercat del Pla o la Casa de la Fusta, entre d’altres. A més, ha recordat que “la idea és que la gent surti a viure les Festes de la Tardor durant tota la jornada amb espectacles familiars, concerts, música i tot en un espai de pau i de convivència”.
Pel que fa als horaris, que seran més conciliadors, tots els dies la festa s’acabarà a la 1 del matí a excepció del dissabte, que acabarà a la una i mitja de la matinada.
Un eix que es consolida en la programació és la part lúdico-festiva, que es desenvoluparà en diferents espais del Centre Històric amb l’objectiu de dinamitzar-lo i donar-li vida. Dos seran els punts neuràlgics de la zona que acolliran majoritàriament la programació pròpia municipal, la Plaça del Dipòsit i la pista de la Panera, que acolliran concerts i actuacions de diferents estils i trajectòries, des dels grups emergents dels Bucs d’Assaig a Sexenni, balls de vermut, sessions de dj’s i fins i tot sardanes. Els concerts gratuïts es combinaran amb alguna actuació de pagament, com el concert de Gossos, divendres 27 de setembre a les 20.30 h a l’Auditori Municipal Enric Granados.
Les Festes de la Tardor clouran, com és tradicional, amb la visita nocturna a la Seu Vella i el Castell de Focs, des del marge esquerre del Riu Segre amb la pirotècnia Catalana.
D’altra banda, el creador del cartell Albert Garrigó ha volgut agrair a l’Ajuntament de Lleida i a la Regidoria de Cultura per comptar amb ell per a la creació del cartell. “El que pretenem amb aquests cartells és donar protagonisme a la ciutat. Volem vincular aquest component tradicional i contemporani, utilitzant colors habituals per generar uns continguts o un sistema gràfic que fos festiu, viu i sobretot que generés aquest impacte”.