El catedràtic de la UdL Carles Feixa rebrà 2,2 MEUR per investigar sobre grups juvenils

Avatar photo

Ha estat distingit amb l'Advanced Grant, un programa europeu de suport a investigadors principals excel·lents que desenvolupen recerca en la frontera del coneixement

El catedràtic d’Antropologia Social de la Universitat de Lleida (UdL), Carles Feixa, rebrà un ajut de 2,2 milions d’euros de la Unió Europea per desenvolupar un projecte de recerca sobre mediació amb grups juvenils del carrer al sud d’Europa, el nord d’Àfrica i Amèrica durant els propers cinc anys, segons informa la UdL. Serà gràcies a la concessió d’un Advanced Grant de l’European Research Council (ERC), un programa dissenyat per donar suport a investigadors principals excel·lents que desenvolupen projectes de recerca en la frontera del coneixement. És el segon Advanced Grant que es concedeix a un professor de la UdL des de la creació d’aquestes subvencions, l’any 2008. El primer va ser per a Paul Christou, de l’Escola Tècnica Superior d’Enginyeria Agrària (ETSEA). La concessió d’aquest ajut arriba després que aquest dijous es donés a conèixer la distinció ICREA Acadèmia per al mateix Feixa.
En la convocatòria del 2016 de l’Advanced Grant, diferents jurats han seleccionat 229 propostes d’entre un total de 2.401 sol·licituds. Dels escollits, onze són de l’estat espanyol: cinc de l’àmbit de les ciències físiques i enginyeria, quatre de ciències de la vida i només dos de ciències socials i humanitats, un dels quals el de Carles Feixa. El projecte del catedràtic de la UdL porta per nom ‘Transnational Gangs as Agents of Mediation: Experiences of Conflict Resolution in Street Youth Organizations in Southern Europe, North Africa and the Americas’ (Bandes transnacionals com agents de mediació: experiències de resolució de conflictes en les organitzacions juvenils del carrer al sud d’Europa, el nord d’Àfrica i Amèrica).

L’objectiu és “desenvolupar un model renovat per a l’anàlisi de les bandes juvenils transnacionals en l’era global”, segons ha explicat el mateix Feixa. A partir de tres estudis de cas a fons sobre “bones pràctiques” a Barcelona, Medellín i Casablanca, la recerca vol establir contrastos amb altres casos en què s’han implementat polítiques diferents. Concretament a Madrid, Marsella i Milà, al sud d’Europa; Oran, Tunis i El Caire, al nord d’Àfrica; Chicago, Santiago de Cuba i Sant Salvador a Amèrica. La finalitat pràctica és “deduir formes d’intervenció més eficaces per prevenir l’hegemonia del model de banda delinqüent que apareix com a dominant en l’era neoliberal”, tal com ha destacat el catedràtic, segons la UdL.

Carles Feixa, professor a la UdL des de l’any 1988, dirigeix el Centre d’Estudis sobre Joventut i Societat. Com a investigador és un referent internacional en bandes juvenils. En els darrers anys ha estat investigador principal de quatre projectes R+D+i del Ministeri, d’una Xarxa d’excel·lència, 8 projectes europeus, un projecte RecerCaixa, i un grup emergent finançat per l’Agaur. Els seus projectes de recerca més recents tenen a veure amb els moviments indignats, l’emigració dels joves catalans a Londres, el jovent del nord d’Àfrica després de la primavera àrab, o les narratives de la crisi.

D’altra banda, la Generalitat ha distingit Carles Feixa amb uns dels premis ICREA Acadèmia 2016, un reconeixement a l’excel·lència en la recerca i la capacitat de lideratge. Aquesta distinció, amb una dotació de 200.000 euros repartits en 40.000 euros anuals durant cinc anys, permet intensificar la recerca del professorat de les universitats públiques catalanes que es troba en una fase totalment activa i expansiva de la seva carrera investigadora, reduint les seves tasques docents i aportant un suport econòmic.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

two + 19 =

Notícia anterior

Demanen 22 anys de presó per l’acusat de matar un gitano en un bar del Port Olímpic

Notícia següent

La Fira Modernista de l’Arboç oferirà visites teatralitzades al Castell de Bell-Esguard

Notícies relacionades