Dos homes accepten dos anys de presó per defraudar 600.000 euros a la Seguretat Social amb una empresa fictícia

La Fiscalia ha acceptat rebaixar la pena inicial de set anys perquè han tornat part dels diners impagats

Dos homes han acceptat dos anys de presó cadascun per haver defraudat més de 600.000 euros a la Seguretat Social a través d’una empresa fictícia de manteniment i construccions creada a Lleida. Són I. O. C., veí d’Aitona (Segrià) i O. F. S, veí d’un municipi de Gran Canaria, tots dos de 39 anys.

La vista de conformitat s’ha celebrat aquest dijous a l’Audiència de Lleida i la Fiscalia ha acceptat aplicar l’atenuant de reparació del dany i rebaixar així la pena inicial de set anys de presó fins als dos. Segons el ministeri públic, els acusats han reconegut els fets i han tornat part dels diners defraudats. Estaven acusats de no haver pagat les quotes corresponents a 342 treballadors i simular la contractació de 37 més.

Tot i que la Fiscalia demanava inicialment cinc anys de presó per dos delictes contra la seguretat social i dos anys més per un delicte continuat de falsedat documental, el fet que els acusats hagin reconegut els fets i que estiguin tornant la quantitat defraudada, ha permès aplicar-los l’atenuant de reparació del dany.

S’ha acordat així una condemna de dos anys de presó; un any per un delicte de frau de prestacions, tres mesos per impagament de cotitzacions i nou mesos més per falsedat documental. A més, pel primer delicte se’ls condemna a pagar una multa de 340.000 euros i de 1.080 euro per la falsedat.

Segons han reconegut, tal com mantenia la Fiscalia, entre el 2014 i el 2016, els acusats no van ingressar a la Seguretat Social les quotes referents a 342 treballadors de l’empresa, per la qual cosa van defraudar a l’Estat 607.874 euros. A més, en el mateix període van simular la contractació de 37 suposats treballadors als quals van donar d’alta a la Seguretat Social amb l’objectiu que cobressin l’atur. Quinze d’ells el van arribar a cobrar per un import total de 50.000 euros.