Diverses entitats de Lleida reclamen a la Paeria salvaguardar patrimoni oblidat

El Centre d'Estudis Comarcals alerta que s'estan perdent molts elements i que cal una política cultural i de patrimoni

Antiga Torre de Telègraf al Tossal de Moradilla. ROGER BLAZQUEZ AUDIOVISUAL.

Diverses entitats de Lleida encapçalades pel Centre d’Estudis Comarcals del Segrià han consensuat un manifest per reclamar a la Paeria una major atenció i inversió econòmica per elements patrimonials com el tossal de la Moradilla. En aquest punt hi ha una torre de comunicacions en estat de ruïna que és visible entre els Alamús i l’accés a la ciutat. Segons la portaveu de l’entitat, Xus Llavero, el conjunt també inclou jaciments ibèrics de l’Edat de Bronze, l’Edat Mitjana i restes de la Guerra Civil com nius de metralladores i refugis antiaeris. Llavero ha alertat que a la ciutat s’estan “perdent” molts altres elements i ha reclamat una política cultural i de patrimoni al govern municipal ja que en un any no n’hi ha hagut.

A banda del Centre d’Estudis Comarcals del Segrià, el manifest està signat per l’Atlètic Club Templers, Arts de Ponent, l’Associació de la Festa Moros i Cristians, la Fundació Orfeó Lleidatà, Òmnium Lleida-Ponent, l’Associació d’Amics de la Seu Vella, l’Ateneu Popular de Ponent, el Patronat del Corpus de Lleida, l’Associació lo Sotrac-Diables de Lleida, i Somriure Solidari . En aquest sentit, han volgut focalitzar en la torre de comunicacions del tossal de la Moradilla, aquest oblit de molts elements del patrimoni cultural de la ciutat. Segons Xus Llavero, hi ha molta gent de Lleida que no sap que aquesta torre forma part del terme municipal tot i que segur que l’han vist moltes vegades passant amb el cotxe. Així mateix, ha recordat que està catalogada dins el catàleg de Lleida.

Llavero ha recordat que hi havia el projecte de fer una ruta de l’Horta que passés per aquest punt però al final no es va acabar materialitzant i de fet, accedir a la part més alta de la torre és bastant complicat perquè el camí es troba en molt mal estat. Llavero ha afegit que la torre en qüestió també pateix molt quan plou ja que van caient trossos de les parets. Aquesta torre de comunicacions es va construir al segle XVIII i formava part de la xarxa Barcelona – Madrid per comunicar telègrafs òptics a través de miralls. El conjunt del tossal també inclou jaciments ibèrics del Bronze i l’Edat Mitjana, nius de metralladores i refugis antiaeris de la Guerra Civil. El cim, de 242 metres, està inclòs al llista dels 100 cims de la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya (FEEC).

Xus Llavero ha lamentat que en els darrers 20 anys hi hagi hagut una “política de continuïtat” a la Paeria amb poca inversió pel que fa al patrimoni cultural i que ara, un any després del canvi de govern, s’argumenti que no hi ha diners. En aquest sentit, ha critica que se sigui incapaç de conservar un patrimoni de tots els ciutadans de Lleida per tal de poder-lo “llegar” als que venen al darrera. Llavero ha afegit que no només és la Moradilla sinó que també s’estan perdent les muralles de la Seu Vella, del turó de Gardeny, el convent de Sant Ruf, cases del carrer Cavallers o el carrer Major, i que tampoc se sap que fer amb la col·lecció de Museu Morera.

Per tot plegat, ha reclamat al govern municipal una política de cultua i patrimoni perquè durant tot aquest any consideren que no l’han vist. Segons Llavero, si un patrimoni “no és útil perquè la gent el gaudeixi no se’l farà propi”. Per això, ha considerat que si el tossal de la Moradilla estigués arreglat i ben conservat, la gent hi podria anar a passejar, a fer excursions, esport i conèixer el patrimoni.