La Plataforma d’Afectats per la Hipoteca (PAH) de Lleida ha tornat a denunciar avui un nou cas d’injustícia social, com ja va fer a mitjans de juliol, després que un membre de la plataforma hagi estat portat a judici dimarts vinent, 8 d’octubre, on podria enfrontar-se a dos anys de presó o una indemnització de 20.000 euros.
Es tracta de Gil Ferré, militant de la PAH, que el desembre del 2020 va intentar mediar amb un grup de veïns de Pardinyes que estaven assetjant a un temporer en situació administrativa irregular i va acabar rebent una pallissa. Després d’un encreuament de denúncies, la denúncia del membre de la PAH va quedar arxivada mentre que la dels veïns ha sigut el seu curs i es reprendrà el judici dimarts vinent. L’acusat s’enfronta a dos anys de presó o 20.000 euros d’indemnització a un veí per diversos delictes de lesions, tot i que ell assegura que es tracta d’una denúncia “falsa” i que va ser ell qui va resultar insultat i “greument agredit”.
El març de 2020 ja va haver-hi un primer intent de judici que va ser suspès pel mateix jutge que va proposar un procés de mediació que les dos parts van acceptar. Aquest, però, no va prosperar ja que els denunciants no haurien tingut intenció de dialogar.
Acompanyat per una altra membre de la plataforma, la Milouda, tots dos han explicat que va ser el mateix temporer qui va contactar amb la PAH per denunciar un cas de racisme que estava patint des de feia tres setmanes i des de la plataforma van intentar mediar amb els veïns.
Gil Ferré ha explicat en una atenció als mitjans de comunicació que l’home que va ocupar el pis del fons voltor Cerberus era d’origen marroquí i els veïns li van fer la vida impossible amb “insults racistes”, trucades al timbre a les nits, talls de llum i aigua, i fins i tot van instal·lar una porta blindada al replà de l’escala perquè quan l’home sortís de casa no pogués tornar a entrar.
A partir d’aquí, la PAH i concretament en Gil, va anar a mediar amb aquests veïns i segons denuncia va ser apallissat per un grup de 8 veïns amb “cops de puny, puntades, i ells denuncien que durant aquest forcejament va haver-hi una persona que va tenir 90 dies de baixa, i no sabem com perquè jo mai vaig tenir cap tipus d’ofensiva. Em sembla desproporcionat i una mentida”.
Després de tot això i el mateix dia de l’incident, l’ocupant del pis va ser desnonat pels Mossos d’Esquadra i sense ordre judicial, segons ha explicat el membre de la PAH. El pis actualment es troba buit.
Des de la Plataforma apunten també que aquest no és un cas aïllat i que l’agressió respon al “caldo de cultiu racista promogut no tan sols per Vox sinó també pel PSC. No és casualitat que el Xavi Palau o Fèlix Larrosa contínuament estiguin parlant de seguretat i el seu únic discurs sobre la seguretat, és assenyalar les persones migrants i racialitzades com a causants d’això. Nosaltres combatem aquests discursos i proposem solucions comunitàries”. Des de la plataforma consideren que “és un cas paradigmàtic on conflueixen el racisme institucional i la problemàtica de l’habitatge. Si aquesta persona no hagués sigut racialitzada i temporera això no hauria passat. Lleida necessita persones temporeres, però part de la societat la rebutja i volem visibilitzar tot plegat”.
Per tot això, la plataforma ha convocat el mateix dia del judici una protesta a la plaça Sant Joan, a les 10.00 hores, per defensar el dret a l’habitatge i la dignitat de les persones migrants.
Finalment, Gil Ferré ha afirmat que actualment a Lleida es produeixen uns 200 desnonaments a l’any.