Milers de lleidatans omplen els carrers amb motiu de la Processó del Sant Enterrament

L’han formada tretze passos, que han estat precedits per més d’un centenar d’armats de la Confraria de la Sang

El so de les trompetes i els timbals van ressonar pels carrers de Lleida ahir en la nit de Divendres Sant amb motiu de la processó del Sant Enterrament, que va submergir Lleida en la devoció de la Setmana Santa amb aquesta impressionant representació plàstica de la Passió i Mort de Crist.

La solemne i penitencial processó va sortir de l’església de la Puríssima Sang, que va aplegar milers de lleidatans, els quals van seguir-la amb tretze passos, entre els quals va destacar l’artístic tabernacle de la Mare de Déu de la Soledat, precedit pel Crist Jacent.

El bisbe de Lleida, Mons. Salvador Giménez Valls, va presidir la processó, acompanyat pel prior de la Congregació de la Puríssima Sang de Lleida, Jesús Rodríguez Mur, que és la confraria que organitza aquesta manifestació de pietat popular.

La processó va anar encapçalada pels Armats de la Sang, als quals van seguir els passos que representen la Passió i Mort de Crist. El primer va estar el de l’Oració Horta, de la confraria dels Pagesos; després, el pas de la Flagel·lació, de la confraria de la Mercè dels pares mercedaris; seguint-los, el pas de l’Ecce Homo, de la confraria del Centre Gallec, i tot seguit, el pas del Cirineu, de la confraria d’Els Franciscans. A continuació, va arribar el pas del Natzarè, de la confraria del Natzarè de la Mariola, i darrere seu el pas Ecce Filius Tuus, de la confraria de la Casa d’Aragó; seguint-los, el pas del Crist dels Portants de Sant Llorenç, i després el pas del Crist de la Sang, dels congregants de la Puríssima Sang. Darrere seu va estar el torn pel pas del Crist de l’Agonia, de la confraria del Crist de l’Agonia i la Mare de Déu del Rocío de la Casa d’Andalusia de Lleida; a continuació, el pas de la Pietat, de la confraria de l’Associació de Veïns de Jaume I el Conqueridor; el pas del Descendiment, de la confraria de la Sagrada Família i Sant Cristòfol, el pas del Crist jacent, de l’Associació de Portants del Crist jacent, i, finalment, el pas de la Soledat, de la Congregació de la Puríssima Sang.

El seguici va sortir a les 9 de la nit de l’església de la Sang, al carrer Sant Antoni, i va completar el seu recorregut per l’avinguda Catalunya, els carrers Lluís Companys, Unió, Templers, Acadèmia i Alcalde Costa, per retornar a l’avinguda Catalunya i entrar de nou a l’Església de la Puríssima Sang.

Al matí, diverses parròquies de Lleida van fer els tradicionals via crucis, essent els més matiners els de les del Santíssim Salvador (Pardinyes) i de la Sagrada Família (Cappont), i el més popular, el de Sant Martí, que va transcórrer des del temple del barri antic fins a la Seu Vella. També cal destacar els del centre de la ciutat, que va anar des de l’Església del Carme fins a la de Sant Pere, i el del barri de la Mariola, que va sortir de la parròquia de Sant Pau, per finalitzar a la Mercè.

Atres manifestacions de pietat popular d’ahir, prèvies a la processó del Sant Enterrament, van estar a la tarda el ‘pasacalle’ dels Armats de la Sang i la representació de “la Passió de Lleida”, a càrrec del grup teatral TOAR, a l’Església del Carme.

Pel que fa al programa d’actes de la Setmana Santa a Lleida, avui, dissabte, a les 10 del matí, hi ha prevista una processó des de l’Església de Mare de Déu de la Mercè fins al Centre Penitenciari de Ponent, organitzada per la mateixa parròquia, i la Solemne Vetlla Pasqual, a la Catedral Nova, a les 11 de la nit.

Diumenge, també a la Catedral, a les 12 del migdia, es farà la Missa de Resurrecció.