El Festival de Músiques Disperses de Lleida oferirà sis concerts amb vuit artistes i incorpora la Seu Vella com a escenari en la seva dotzena edició

Avatar photo

La dotzena edició del MUD comptarà amb Mark Fry, Alisha Sufit i Zé Vito, que tocaran per primera vegada a l'Estat, i incorpora la Seu Vella com a escenari pel concert de cloenda d'Estas Tonne

El Festival de Músiques Disperses de Lleida (MUD) arriba a la seva dotzena edició amb la programació de sis concerts amb vuit artistes. Tres d’ells tocaran a Lleida per primera vegada a l’Estat en un concert únic. Es tracta del britànic Mark Fry, que compartirà escenari amb Ferran Palau la nit del 9 de març; el brasiler Zé Vito, amb aires de bossa nova, que compartirà escenari amb els gallecs Baiuca, el 10 de març; tots dos concerts al Cafè del Teatre, i Alisha Sufit, que protagonitzarà els concerts íntims que ja es van programar l’any passat a la botiga de discos i cerveseria Grans Records, amb entrada gratuïta. L’artista britànica cantarà sola amb la seva guitarra cançons tradicionals angleses. Serà el 10 de març al migdia. El MUD incorpora enguany com a escenari la Seu Vella de Lleida, que acollirà el diumenge 11 de març el concert de cloenda amb l’actuació d’Estas Tonne, “un dels tres millors guitarristes que hi ha a nivell mundial”, ha assegurat el director del MUD, Antoni Gorgues. “És una bèstia a la guitarra i allà on va omple”, ha afegit. Per la seva banda, l’alcalde de Lleida, Àngel Ros, ha celebrat que aquest concert a la Seu Vella projectarà el monument a nivell internacional i potenciarà la seva visibilitat per aconseguir ser declarat Patrimoni de la Humanitat per la Unesco.
La dotzena edició del MUD tindrà lloc del 8 a l’11 de març a Lleida. Es tracta d’un festival pioner de neo-folk a l’estat espanyol, guardonat amb el premi Altaveu 2016. L’edició d’enguany presenta artistes internacionals com Estas Tonne, Mark Fry & Friends, Zé Vito i Alisha Sufit, que compartiran escenari amb artistes nacionals com Maria Arnal i Marcel Bagés, Ferran Palau i Baiuca.

Segons els organitzadors, tot i haver-ne tingut alguns en tots aquests anys, l’atractiu del MUD no són els grans noms. Ho és la seva personalitat, el seu atreviment i el seu afany per aportar diferències en el superpoblat escenari de festivals. És un fet molt habitual que bona part dels artistes participants no hagin donat concerts a Espanya amb anterioritat i, en molts casos, ni tan sols a Europa.

Multitud de noms han passat ja pel MUD, molts ben coneguts (Donovan, Omar Souleyman, Fairport Convention, Magna Carta, Vashti Bunyan, BaBa ZuLa, Vieux Farka Touré…) i molts d’ells autèntics desconeguts que han sorprès al públic i han deixat empremta de la filosofia del festival (Constantine, Lisa o Piu, Circulus, Ashwin Batish, Lovely Luna, Sieben, etc.)

El dissabte 3 de febrer, el MUD escalfarà motors amb una festa de presentació que tindrà lloc al Cafè del Teatre, amb l’actuació d’ARLO, un sextet de Lleida, tots ells amb diferents trajectòries en bandes com Primavera Negra, Rosas Rojas o Crazy Notes, que compten amb diversos discos al mercat i que presentaran el seu recent estrenat nou disc ‘Música fuera de tiempo’. Rock and roll d’escola i arrel americana però obert al folk-rock contemporani. La incorporació de nous instruments com el Hammond o el Lap Steel aporta nous sons i colors al personal estil de la banda. Les entrades per a aquest esdeveniment aniran acompanyades per un CD promocional del MUD’18 que inclou temes dels artistes participants, a més de cançons en directe del MUD’17 i també hi haurà la possibilitat d’adquirir a preu reduït el nou treball discogràfic de ARLO amb la compra de l’entrada.

Sis concerts, vuit artistes

El dijous 8 de març inaugurarà el MUD, Maria Arnal i Marcel Bagés. Aquest duet ha estat una de les més sorprenents revelacions dels darrers anys en el panorama musical estatal, segons els organitzadors del Músiques Disperses, començant amb un simple grapat de cançons que conformaven el seu primer EP i que va desembocar en l’edició del seu primer àlbum poc després, ’45 Cerebros y 1 Corazón’. Transmissors de la música popular ibèrica als nostres dies, rescatant oblidats cançoners i afegint al repertori noves cançons pròpies que automàticament han passat a esdevenir clàssics d’una música que és folk, és experimentació, és profund sentiment. Música popular d’ahir i avui, per al dia de demà.

La nit de divendres 9 de març, el cantautor Ferran Palau, presentarà el seu nou tercer àlbum en companyia de la seva banda. Tot seguit tindrà lloc l’actuació de Mark Fry & Friends, en el seu primer i únic concert a Espanya. L’any 1972 Mark Fry era un jove anglès de només 20 anys que, com gairebé tots els de la seva generació, havien passat l’adolescència escoltant la fornada de bandes de folk-rock que al Regne Unit van tallar el bacallà cap a finals dels anys 60 i primers dels 70, expliquen des del MUD. Molts d’ells ja han passat per l’escenari del MUD amb anterioritat, com els Fairport Convention, Magna Carta, Strawbs entre altres. Aquell any 1972, en Mark enregistrava i editava, curiosament a Itàlia, el seu llegendari àlbum ‘Dreaming with Alice’, desapercebut al seu moment i que amb els anys va assolir l’estatus de disc de culte seguint el camí dels seus grups admirats. Segons el MUD, és una grandiosa obra de folk psicodèlic, amb aires pastorals i orientals i ara Mark interpretarà el disc en (gairebé) la seva integritat 45 anys després, juntament amb un grapat de temes del seu darrer treball acompanyat del seu quintet.

Un altre personatge de l’època daurada del folk-rock britànic és Alisha Sufit, tot i que, igual que en Mark Fry, no ho va viure des de la primera línia mediàtica. Fundadora del grup Magic Carpet, que l’any 1972 va editar un celebrat disc de folk amb marcat accent oriental, Alisha és una artista multidisciplinar que des de llavors ha continuat pintant i, en menor mesura, composant, i visitarà Lleida per oferir un set de guitarra-veu on interpretarà un bon grapat de cançons folk de tall tradicional i ens meravellarà amb la seva brillant veu.

La folktrònica del gallec Baiuca obrirà la nit de dissabte 10 de març al Cafè del Teatre. Una sonoritat sorprenent, que tant és electrònica com és tradicional, que tant beu del techno com del folklore gallec, que tant tira de pandeiro i flauta com de un sintetitzador o una caixa de ritmes. És la muiñeira post-moderna de l’imaginari món de Baiuca, expliquen els organitzadors.

El brasiler Zé Vito és un jove però experimentat cantautor i productor. Fou un dels fundadors de la Abayomy Afrobeat Orquestra i ha compartit escenari amb gent com Tony Allen o Ney Matogrosso. Al 2016 va enregistrar el seu primer àlbum en solitari, ‘Espelho’, un relaxant disc d’autor que és un viatge a l’interior del Brasil, un agradable treball de MPB (Música Popular Brasilera) que presentarà acompanyat del seu quintet.

Estas Tonne és, segons els organitzadors, un músic absolutament excepcional, únic. La seva música és el reflex d’una gran varietat d’enfocaments artístics. Una fusió d’estructura clàssica, tècnica flamenca, arrels gitanes, característiques de paisatges sonors llatins i electrònics…tota aquesta varietat d’estils flueixen entre ells de forma natural, apareixent de manera sorprenent en harmonioses estructures sonores, manifestant-se de manera diferent a cada concert. Portant al límit les emocions que es poden desprendre del seu instrument. Només oferirà dos concerts a tot l’Estat: Lleida i Madrid.

Gorgues ha animat als lleidatans i la resta de catalans a adquirís ja les seves entrades ja que un terç de les que ja s’han venut, les han comprat francesos i anglesos, principalment pel concert d’Estas Tonne. La capacitat dels concerts al Cafè del Teatre de Lleida és de 300 persones mentre que el de la Seu Vella podria arribar a les 400, tot i que encara s’ha d’acabar de decidir.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Unió de Pagesos preveu un bon any per al porcí però demana que el sector estigui en alerta sobre temes sanitaris

Notícia següent

Reñé confia que el futur hospital veterinari de Torrelameu estigui llest al setembre

Notícies relacionades