Els carrers de Lleida s’omplen de música amb el Festival Internacional de Bandes de Música

Les agrupacions convidades en la XVI edició han protagonitzat una cercavila musical pel centre de la ciutat

Més de 500 músics de nou agrupacions participen aquest cap de setmana en el XVI Festival Internacional de Bandes de Música de Lleida, omplint els carrers de la ciutat de música amb les seves interpretacions.

Aquest matí han participat en una cercavila festiva que ha sortit de dos punts de l’Eix Comercial (els carrers Sant Antoni i Pi i Margall), per retrobar-se a la plaça Paeria, on han fet l’entrada musical, primer, per finalitzar amb una interpretació conjunta de totes les agrupacions.

El director del Festival Internacional de Bandes de Música, Amadeu Urrea, ha anat presentant a totes les formacions, abans de cedir la paraula al tinent d’alcalde Jaume Rutllant, que ha estat acompanyat de la regidora Marta Gispert i del regidor Ignasi Amor.

Rutllant ha convidat als presents a la plaça a gaudir de la trobada musical, perquè “la música al carrer és un pont de cultures. Un pont que facilita la comunicació entre diferents societats”, i ha animat a tothom “a gaudir d’ella, a seguir-la i aplaudir-la amb intensitat”.

En finalitzar l’acte, una representació de les agrupacions convidades han participat en la recepció oficial a la Casa dels Gegants de la Regidoria de Cultura, on hi ha hagut paraules d’agraïment tant pels organitzadors com pels músics convidats, així com intercanvi d’obsequis. A l’acte també han assistit els membres del jurat del Concurs Internacional de Bandes Simfòniques.

A la tarda, l’Auditori Municipal Enric Granados acollirà aquest concurs, en què participen la Banda de Música de l’Agrupació Musical Rapitenca i l’Associació Musico-Cultural San Sebastián de Padul (Granada). El concurs es planteja com una final entre les dues bandes que han superat diferents fases prèvies. Ambdues han d’incloure en el repertori una peça obligada. En aquest cas, la composició és “6.000 abans de Crist. La Llegenda més antiga de Catalunya”, de Tomàs Simón Plazas, que també forma part del jurat qualificador, juntament amb Salvador Brotons, director de la Banda Municipal de Barcelona, i Xema Bretós, director d’Ilerband i membre de la Banda Municipal de Lleida.

La XVI edició

Les agrupacions que participen en la XVI edició del Festival Internacional són la Banda Municipal de Lleida, l’Orchestra di Fiati Citta di Cisterino (Itàlia), l’Orquestra Municipal Sergiev Posad (Rússia), la Banda Simfònica de Quipile (Colòmbia), l’Agrupació Musical Guayedra (Canàries), la Banda de Música del Centro Instructivo Musical de Mislata (València), la Sociedad Musical Unión de Pescadores (València), la Banda de Música de l’Agrupació Musical Rapitenca (Tarragona), l’Asociación Músico-Cultural San Sebastián de Padul (Granada).

L’organització és a càrrec de la Banda Municipal de Lleida i de la Paeria, amb el suport del Departament de Cultura de la Generalitat, de la Diputació de Lleida i de l’Institut d’Estudis Ilerdencs, que ha permès ampliar la presència del Fem Banda al territori. A més de la capital, el Fem Banda arribarà a les Borges, la Granja d’Escarp, Alpicat, Serós, Vallfogona de Balaguer, Almacelles, Torres de Segre i Castelldans.